Jordbær-trick er gået viralt - tør du prøve?
Videoklip med folk, der tester jordbær for kryb, florerer lige nu på nettet. Tilsyneladende er det ikke nok, at du skyller bærrene, før du spiser dem.
Sæsonen for friske, danske jordbær er lige på trapperne. Og er du typen, der elsker at spise de søde, røde bær direkte fra planten, skal du måske ikke læse videre her.
En ny dille, der går under navnet "The Strawberry Challenge", viser nemlig, at friske jordbær i nogle tilfælde gemmer på kryb, der ikke er synlige for det blotte øje.
På blandt andet det sociale medie TikTok kaster folk sig frygtløse ud i denne jordbær-udfordring, som går ud på, at man lægger de friske jordbær i en skål med vand tilsat salt og eventuelt eddike - og lader dem ligge der i op til en halv time.
Selvom jordbærrene er skyllet på forhånd, dukker der efter noget tid kryb frem, som tilsyneladende har levet skjult inde i bærrene.
Små, hvide larver og gennemsigtige maddiker popper ud gennem bærrenes overflade og bliver opfanget af vandet. Nogle af dem er så bittesmå, at man skal helt tæt på for at se dem.
Fænomenet opstår dog langtfra hos alle, der afprøver jordbær-tricket, og derfor hersker der en lettere ophedet meningsudveksling på de sociale medier mellem dem, der mener, at det er fup, og dem, der hævder, at de ulækre fund er ægte.
Noget tyder dog på, at sidstnævnte gruppe har ret.
Invasiv flue lægger æg i jordbær
Ifølge flere udenlandske medier, deriblandt health.com, er der i mange tilfælde tale om maddiker og larver fra en lille flue, der minder om en bananflue.
Drosophila suzukii er det latinske navn for fluen - som på dansk kaldes pletvingefrugtflue. Det er en invasiv art, der stammer fra Japan, og som i de seneste år har bredt sig til USA og Europa.
Pletvingefrugtfluen findes også i Danmark, hvor den første gang blev registreret i 2015. Den kan kendes på, at den er lidt større end en bananflue, og at hannen har en mørk plet yderst på hver vinge.
Hvor andre frugtfluer lægger deres æg i halvrådne frugter, er pletvingefrugtfluen i stand til at opfostre sit afkom i helt friske bær, uden at det kan ses på overfladen. Hunnen har nemlig en stærk, savtakket læggebrod, som kan skære gennem skindet på bærret. På den måde kan et friskt bær indeholde æg, der bliver til maddiker og senere larver.
Planteavlskonsulent Helle Mathiasen fra HortiAdvice er den førende ekspert på området herhjemme. Hun bekræfter, at jordbær-eksperimentet på de sociale medier faktisk er udtryk for et reelt problem.
- Metoden med at lægge jordbær i vand tilsat salt vil få larver til at kravle ud af bærrene, og hvis der er tale om friske bær, vil det være larver af pletvingefrugtfluen. Og hvis der er tale om overmodnet, skadet eller delvist rådne bær, kan det være larver af bananfluen, som mange kender fra eget køkken, siger Helle Mathiasen til TV 2.
De danske frugtavlere gør en stor indsats for at indfange den invasive frugtflue i fælder, så den uskadeliggøres, inden den når frem til bærrene. Alligevel kan det ske, at nogle bær er inficeret. Dog endnu ikke i et omfang, så det har haft konsekvenser for afsætningen i butikkerne.
- Vi har ikke haft nogen tilbagekaldelser af jordbær på den baggrund. Men det er selvfølgelig noget, vi er opmærksomme på hos producenterne. Ligesom vi er opmærksomme på andre skadedyr, siger kommunikationschef hos Coop, Lars Aarup.
Kæmpeproblem i Sydeuropa
Foreløbig har de skandinaviske lande været forholdsvist forskånede for den invasive frugtflues aggressive fremmarch. Men i det sydlige Europa er situationen helt anderledes.
- Det er jo et kæmpeproblem, når du kommer ned til Sydeuropa. Jeg har mange kolleger, der ikke har beskæftiget sig med andet i de seneste år, end hvordan man kan bekæmpe pletvingefrugtfluen, siger Lene Sigsgaard, som er lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.
Da udbredelsen af den invasive frugtflue er størst i de sydeuropæiske lande, betyder det samtidig, at de friske bær, som importeres derfra, har størst risiko for at indeholde æg fra den. Det gælder, udover jordbær, stort set alle andre bærtyper, såsom hindbær, blåbær, solbær, brombær, blommer, vindruer, hyld, og så videre.
Problemet med den nye frugtflue-art er, at den ikke kan bekæmpes med eksisterende midler såsom sprøjtegifte. Så for øjeblikket arbejder man på at finde en naturlig fjende, blandt andet en særlig hveps, som kan hjælpe med til at holde fluens udbredelse nede.
På grund af klimaforandringerne får pletvingefrugtfluen desværre bedre mulighed for at overvintre - også i Danmark. I de foregående år har fluen dog først og fremmest været aktiv herhjemme i sensommeren.
- Da fluen kommer så sent herhjemme, er vi ikke så bekymrede for den kommende jordbærsæson. For Danmarks vedkommende er det de sene sorter af bær, der kan være i risiko. Det er jo et skadedyr, der går på mange bær, siger Helle Mathiasen fra HortiAdvice.
Ikke farlig for mennesker
Selvom det ikke ligefrem er delikat at forestille sig, hvordan man kan komme til at få nogle frugtflueæg eller måske maddiker med i købet, når man spiser et bær, så er der intet, der indikerer, at det skulle være farligt for mennesker at indtage. Måske snarere tværtimod, da insekter er en rig proteinkilde.
Ifølge Helle Mathiasen er der derfor ingen grund til bekymring.
- Jeg synes, at folk bare skal slappe af og købe nogle bær og spise dem, som de plejer, lyder opfordringen fra planteavlskonsulenten.
Hun tilføjer desuden, at metoden med at lægge jordbær i vand tilsat salt ikke er særligt effektiv, hvis man vil undersøge, om bærrene er inficerede af skadedyr, medmindre bærrene først skæres i mindre stykker og moses lidt. Her vil både en sukker- og en saltopløsning få larverne til at bevæge sig ud af bærret.
Hvad angår rengøring af jordbær og anden frisk frugt er det, ifølge flere eksperter, TV 2 har spurgt, tilstrækkeligt at skylle dem i vand. Men hvis man gerne vil øge jordbærrenes holdbarhed, kan man med fordel lægge dem i vand tilsat eddike, som Coop foreslår på sin hjemmeside, da det dræber bakterierne på overfladen.
Men det vigtigste råd til at sikre, at jordbær og andre bær holder sig friske, er korrekt opbevaring. Ikke mindst, hvis man vil undgå, at eventuelt inficerede bær fordærves.
- Bær skal altid opbevares på køl, fastslår Helle Mathiasen.