Video set millionvis af gange - deles igen og igen

Kravene til kvinder er bĂĄde modstridende, hĂĄrde og uopnĂĄelige, lyder budskabet i videoen, der er gĂĄet viralt.

- Du skal ikke være for tyk, du skal ikke være for tynd. Spis op, tab dig, lad være med at spise så meget!

SĂĄdan lyder det hen over billeder fra kendte film, klip fra fotoshoots med modeller, sĂĄvel som indslag med Donald Trump, Harvey Weinstein og pave Frans i en video, der i skrivende stund er set over tre millioner gange pĂĄ internettet.

Den knap tre minutter lange video viser alle de modstridende forventninger og meninger, der kan være til kvinder, og ordene er et manifest læst op af den amerikanske skuespiller Cynthia Nixon.

Hun er nok bedst kendt som advokaten Miranda Hobbes fra tv-serien 'Sex and the City'. Men i videoen, der er publiceret af magasinet Girls Girls Girls, er hun anderledes alvorlig, mens hun læser teksten af feministen Camille Rainville.

Se videoen 'Be a Lady, They Said' her:

Flere danske kvinder har delt videoen på Instagram. Her fortæller fire af dem, hvorfor de har delt den, og hvad de kan genkende fra deres eget liv.

Louise 'Twerkqueen' Kjølsen

Psykolog, danser og debattør.

- Jeg havde en pisse dårlig morgen - jeg var sur, da jeg vågnede. Men da jeg så den her video i mit feministiske ekkokammer af et feed, blev jeg glad. Den vækkede noget kampgejst i mig. Den skulle deles - det er fint, at mine følgere ser min søde kat og flotte numse, men jeg vil også gerne dele det her budskab.

- Jeg kan genkende alle situationerne fra videoen. Jeg får at vide, at det var min egen skyld, at jeg blev voldtaget, fordi jeg går klædt, som jeg gør. At jeg larmer for meget i den offentlige debat. At min røv er for stor og slasket – eller for lille – til at twerke.

- Jeg har nok set ’Sex and the City’ ti gange i gymnasiet, og Miranda har altid været den, man ikke ville være. Men fra i dag vil jeg bare gerne være hende – fuck Carrie og de andre.

Sara Bro

Radio- og tv-vært og forfatter

- Jeg har oplevet på egen krop, hvor sindssyg opmærksomhed der er på kvinders udseende. Men det er først her på det seneste, at jeg har tænkt, at det ikke var i orden. Når det bliver remset op som i videoen, kan man mærke, hvor latterligt det er, at andres mening gælder mere end ens egen.

- Jeg har tit fået at vide, at jeg ikke må være for meget, at jeg fylder for meget, føler for meget og uendelig mange kommentarer om mit tøj. Det er både fra chefer, lærere, kollegaer og på Instagram. Sjældent ansigt til ansigt og nogle gange velmenende: "Måske skulle du skrue lidt ned for følelserne".

- Så reagerer jeg frygteligt barnligt. Jeg går kontra, skruer op. Jeg tager på arbejde i gennemsigtige bluser, hvor man kan se mine brystvorter, for at teste, om folk tør sige noget. For det burde ikke betyde noget, hvad man har på.

Gunnvør Virgarsdóttir

Model og kommunikatør

- Jeg har selv været i en branche, hvor man bliver målt og vejet hele tiden - bogstaveligt talt - og jeg husker tydeligt følelsen af konstant at blive vurderet. Havde jeg ikke haft en ballast hjemmefra og en uddannelse at falde tilbage på, så er jeg ikke sikker på, at jeg havde været i stand til at stå imod alle de modstridende krav, og jeg har mange veninder fra den tid, som har haft fx spiseforstyrrelser.

- Jeg er med på, at videoen er et indspark i en feministisk debat, men jeg har ikke delt den som en kritik af mænd. Den debat er alt for kompleks, og jeg mener, at mænd kæmper med deres egne problemstillinger. Det er ikke tilfældigt, at stemmen i videoen er en kvindes, selv om Cynthia Nixon ser androgyn ud - jeg oplever ofte, at kvinder er de mest fordømmende. Desværre. Det er helt klart med til at forstærke de modsatrettede normativer. Som det selvfølgelig gælder om at stå imod.

- Som mor til to piger tænker jeg selvfølgelig over, hvilken verden, de vokser op i. Forfængelighedskultuen og de medfølgende krav til udseende og fremtoning er kun blevet værre, siden jeg selv var teenager. Ikke mindst, fordi min egen generation var forskånet for indtoget af sociale medier.

Carla Chloe Mickelborg

Coach og influencer

- Hvis jeg tager på, så skriver folk til mig: ’Hold da op. Det er synd for dig’. Men hvis jeg taber mig, er der andre, der skriver, at det ikke er okay, at jeg opfordrer til overfladiskhed. Jeg håber, at folk kan se, at videoen handler om, at vi ikke skal bekymre os om alle andres holdninger.

- Videoen handler også om at sige fra - noget, der kan være vildt svært. Jeg er selv sindssygt dårlig til det. Da jeg var yngre, boede jeg i LA, og der var jeg bedre til det.

- I Danmark har jeg svært ved at være lige så kontant, fordi jeg skal se folk igen. Derfor forstår jeg godt frygten – men både for ens egen og for andres skyld bliver vi nødt til at sige fra, når mænd tager os på brysterne eller slutshamer os. Der er det helt på sin plads at sige: ’Det stopper her’.