Viralt

Oscar-akademi udgav uheldigt tweet - og så væltede spørgsmålene ind

Bommerten skyldtes "et kortvarigt problem på Twitter", forklarer akademiet.

Mandag nat skabte Oscar-akademiet lidt ekstra dramatik forud for weekendens prisuddeling.

Der udsendte akademiet nemlig en liste over de film, de "forudså" som vinderne på søndag, hvor det store show finder sted.

Spørgsmålene begyndte med det samme at strømme ind fra de over tre millioner mennesker, der følger den officielle Oscar-profil:

Hvorfor offentliggjorde akademiet forudsigelser, når en af deres vigtigste opgaver er at holde resultatet hemmeligt? Hvordan kunne de offentliggøre nogen form for forudsigelser, når den officielle afstemning først sluttede dagen efter? Var det en bizar fejl? Hvad med spændingen til weekendens show?

Forvirringen blev ikke mindre af, at mange af de titler og navne, der stod som vindere, er nogle af bookmakernes favoritter til at vinde statuetter.

Skal man tro skemaet, vinder Sam Mendes årets bedste instruktør for ’1917’, Renée Zellweger er årets kvindelige hovedrolle for sin præstation i ’Judy’, Joaquin Phoenix bliver årets mandlige hovedrolle i ’Joker’, og årets film bliver – måske lidt overraskende – sydkoreanske ’Parasite’.

En gimmick, der gik galt

Desværre eller heldigvis - alt efter, om man er enig eller uenig i forudsigelserne - var der ifølge akademiet tale om en fejl, og tweetet blev hurtigt slettet igen.

Akademiet havde opfordret folk til at dele deres egne gæt, og det var, ifølge akademiet, et af de indsendte bud, der blev delt på den officielle Twitter-profil.

- Et kortvarigt problem på Twitter fik nogle af jeres forudsigelser til at se ud, som om de kom fra vores profil, skrev akademiet blandt andet i et undskyldende opslag, hvori de understregede, at de først vil afsløre vinderne på søndag.

Hvor meget, de forkerte forudsigelser kommer til at stemme med virkelighedens statuetteuddeling, må vi vente med at finde ud af til på søndag, hvor den 92. Oscar-uddeling ruller over skærmen.

Og hvis de kommer til at ramme plet, kan man jo kun gisne om, hvem der står bag de "fejlagtige" forudsigelser.

Perspektiv

Da 'Moonlight' næsten ikke vandt for bedste film

Det, at udnævne forkerte vindere for tidligt, skete i en noget større skala for tre år siden, hvor filmene ’Moonlight’ og ’La La Land’ var oppe imod hinanden i kampen om den mest prestigefyldte statuette for årets bedste film.

Men da det skæbnesvangre øjeblik kom, hvor vinderen skulle findes, var der kludder i kuverterne. Warren Beatty udråbte ’La La Land’ som årets vinder, men måtte kort efter afbryde takketalerne for at erklære ’Moonlight’ som den ægte vinder af Oscar-statuetten.

Senere har Warren Beatty fortalt, at han læste op fra et kort, hvorpå vinderen for bedste skuespillerinde stod på. Og det var Emma Stone, som spillede hovedrollen i ’La La Land’.