Viralt

Hun brød en regel i Miss World – nu lægger hun sag an

Veronika Didusenko har taget kampen op i retten og på de sociale medier.

En skønhedsdronning lægger sag an mod Miss World-konkurrencen, der har diskvalificeret hende, fordi hun er mor.

Ukrainske Veronika Didusenko vandt sidste år titlen som Miss Ukraine, men fire dage efter blev titlen taget fra hende. Det kom nemlig frem, at hun var fraskilt – og mor til en fireårig dreng.

Ud over at miste titlen som Miss Ukraine mistede Veronika Didusenko retten til at deltage i den internationale Miss World-konkurrence, som i år bliver afholdt i London til december.

Reglerne siger, at deltagerne ”ikke må være gift eller have født”, og det, mener den 24-årige ukrainer, er en overtrædelse af den engelske anti-diskriminationslov ’Equality Act’ fra 2010.

Derfor går hun nu rettens vej, skriver SkyNews.

Handler ikke om titlen

Veronika Didusenko kræver, at konkurrencen ændrer sine ”forældede” adgangskrav, fordi de ikke afspejler, hvordan verden ser ud i 2019.

- Jeg vil ikke have kronen tilbage. Jeg vil have ændret reglerne i et større perspektiv, skriver hun i et Instagramopslag.

De sociale medier spiller en afgørende rolle i Didusenkos kamp. Hun bruger hashtagget #righttobeamother til at få opmærksomhed på Instagram og Twitter og håber, at hun kan ændre reglerne i verdens fire største skønhedskonkurrencer.

I opslaget herunder takker Didusenko sine følgere:

Blev opfordret til at stille op

Veronika Didusenko indrømmer, at hun stillede op, selvom hun vidste, det var imod reglerne. Men hun påstår, at arrangørerne opfordrede hende til at være med, fordi de var imponerede over hendes profil.

Krav til Miss World-deltagerne

  • Er mellem 17 - 24 år
  • Er statsborgere i det land, de stiller op for
  • Er ugifte og har ikke børn
  • Ikke har optrådt nøgne/pornografisk

Derfor kom det også bag på hende, da de diskvalificerede hende.

- Det var meget ydmygende, da jeg blev diskvalificeret. Jeg kunne ikke tro, at de ville gøre sådan noget i vores tid, siger hun.

Hos Miss World forsvarer man reglerne, der er til for at "beskytte børnenes trivsel". TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra direktøren for Miss Danmark, Lisa Lents.

Perspektiv

70 år med skønhedsdronninger

Skønhedskonkurrencen har eksisteret siden 1951, hvor britiske Eric Morley arrangerede en bikinikonkurrence. Den første vinder, svenske Kerstin 'Kiki' Håkansson, blev kronet i bikini, hvilket skabte ballade. Flere lande truede med ikke at stille deltagere til konkurrencen, og pave Pius XII fordømte Håkansson. Vinderne er siden da blevet udnævnt i aftenkjoler.

BBC begyndte at sende showet live, og op gennem 70’erne og 80’erne så millioner af mennesker med. Konkurrencen var en af årets mest sete begivenheder.

I 80’erne blev der tilføjet en intelligens- og personlighedstest, og konkurrencens slogan blev ændret til skønhed med et formål (Beauty with a purpose, red.). På trods af forsøget på at forny sig er konkurrencens popularitet dalet, og den er blandt andet blevet kritiseret for stort set kun at krone hvide vindere.

Den danske version, Miss Danmark, har også været i vælten for at binde deltagerne til meget strenge kontakter. Senest er 2018-vinderen blevet frataget sin titel, fordi hun udtalte sig negativt i medierne.