Viralt

Lydfil deler vandene - hører du 'Yanny' eller 'Laurel?

Det er ens hjerne, der bestemmer, hvad man vil høre, siger høreforsker. Lyt selv ved at trykke på play nede i artiklen.

I 2015 delte en kjole vandene. I 2018 er det en lydfil. Bliver der sagt 'Yanny', eller bliver der sagt 'Laurel'?

Det er spørgsmålet, der lige nu skaber ophedede debatter, deler venner, familie og kollegaer i to lejre og sætter spørgsmålstegn ved alle parters hørelse.

Ophavet er en lydfil med en robotstemme, som startede med at få interesse på det sociale nyheds- og underholdningssite Reddit.

Siden da har den cirkuleret bredt på sociale medier, hvor folk er meget uenige om, hvilket ord det er, stemmen siger.

Du kan høre lydfilen herunder:

Ens lydbølger

Ifølge professor i hørevidenskab Brad Story fra University of Arizona, bliver der sagt 'Laurel', skriver mediet Popular Science

Han har lavet en hurtig analyse af lydbølgerne i robotstemmen ved at sammenligne den med lydbølger, hvor der kun bliver sagt 'Yanny' og kun 'Laurel'.

De akustiske egenskaber for stemmen, og når der kun bliver sagt 'Laurel', stemmer overens.

- 'Yanny'-lydbølgen følger en lignende vej, bare ikke med helt de samme akustiske egenskaber, siger Brad Story til Popular Science. 

Men hvorfor er det så, at ikke alle hører, der bliver sagt 'Laurel'?

- Den lave kvalitet af optagelsen skaber tilstrækkelig tvetydighed i den akustiske funktion, så nogle lyttere kan ledes mod 'yanny'-opfattelsen, siger Brad Story.

Afstemning

Hvilket ord hører du?

Hjernen bestemmer

Derfor er det ikke så unaturligt, at så mange mennesker kan høre to forskellige ting. 

Hvad du forventer at høre, er i høj grad det, din hjerne vil høre - og hvad din hjerne hører, er alt hvad der betyder noget, fortæller Nina Kraus. der studerer lydbiologi på det amerikanske Northwestern University til Popular Science.

- Den måde, du hører lyd på, er påvirket af dit liv i lyd, siger hun.

Alt lyd, du opfatter, bliver filtreret gennem hjernen, og du kan selv vælge, hvilke lyde du vil være opmærksom på.

Det er for eksempel derfor, det er muligt at høre, hvad sidemanden siger til en fest med meget larm uden at bemærke andre samtaler. Samtidig kan du også skifte over til at høre, hvad personen bag dig taler om.

På samme måde vælger din hjerne ubevidst hvilke frekvenser i optagelsen med robotstemme, som du vil være opmærksom på og derfor forstærke. Når din hjerne er indstillet på at høre én af to lyde, kan du let overbevise dig selv om, at du har hørt den forkerte.

Hvilken farve var kjolen?

I februar 2015 ramte en lignende uenighed de sociale medier verden over. Dengang lød spørgsmålet bare, om en bestemt kjole var enten sort og blå eller guld og hvid.

Ifølge et hold tyske neuroforskere fra Ruhr-Universität Bochum er der også her tale om funktioner i vores hjerne, som bestemmer, hvad man ser. 

Personerne, der ser farverne guld og hvid, har tilsyneladende større hjerneaktivitet sammenlignet med de personer, som ser kjolens sande farver, sort og blå.

Det viser resultaterne, som forskerne analyserede sig frem til ved hjælp af en MR-scanner.

Blandt de personer, som så farverne guld og hvid, blev der kortlagt en forøget aktivitet i de dele af hjernen, som beskæftiger sig med blandt andet visuel og mental forståelse.

14 virale hjernevridere

 1. Hvilken farve er kjolen?

  Sjældent har en kjole fået så meget opmærksomhed, som da billedet af en farvet kjole sidste år gik viralt.

 2. Hvilken vej kører bussen?

  En gåde med en logisk forklaring har fået voksne verden over til at klø sig undrende i håret. Hvilken vej tror du, bussen kører?

 3. And eller kanin?

 4. Her er billedet, som kun 1 ud af 15 kan se

  Se godt på billedet. Det forestiller de to hovedpersoner i den nye tegneserie Chrononauts, hvis første udgave udkommer i denne uge. Men forsiden gemmer også på et skjult billede

 5. Hvilken farve ser du?

  Det spørgsmål er nettet splittet over. Nogen ser nuancer af grøn og brun, mens andre ser hvid og blå. Her er svaret.

 6. Hvad bliver dette regnestykke?

  Et lille twist gør, at folk ikke kan regne dette regnestykke med frugt ud. Kan du? Se svaret her

 7. Her er gåden, tre ud af fire ikke kan løse - Kan du?

  Tæt på 80 procent gætter forkert i denne gåde: 

  Jack ser på Anne, og Anne ser på George. Jack er gift, men George er ikke. Ser en gift person på en ugift person?

  A: Ja

  B: Nej

  C: Det er umuligt at afgøre

  Har du løsningen? Få svaret lige her.

 8. Kan du se den?

  Billedet i artiklen her driver for tiden store dele af internettet til vanvid. Alt man skal gøre, er at se, om man kan spotte noget usædvanligt på billedet - og det får folk til at stirre i flere minutter på fotoet - oftest uden at kunne se, hvad der gemmer sig i muren.

  Billedet blev i første omgang uploadet af Facebook-brugeren Arron Beving med teksten ”Dette er en af de bedste optiske illusioner jeg har set… Tog mig godt fem minutter.”

  Kan du stadig ikke se, hvad der er på billedet, så få svaret her.

 9. Spottet af en flypassager

  Dette billede fik en opmærksom flypassager til at spære øjnene op, da han fløj over Denver i USA.

  Billedet er i første omgang delt af 'PlebosaurusRex' brugeren på imgur.com og indtil videre set af mere end 300.000 mennesker. Flere hundrede af brugerne har også delt deres frustrationer over ikke at kunne finde symbolet. Hjerneforsker Albert Gjedde forklarer det med, at det er svært for hjernen at finde symbolet, hvis den ikke ved, hvilken slags symbol, der er tale om.

 10. Tvetydige cylindere

  ’Ambiguous Cylinder Illusion’ er lavet af Kokichi Sugihara fra Meiji Universitet i Japan. Den fik en andenplads i konkurrencen 'Årets bedste illusion 2016'.

  Illusionen benytter forskelligt formede objekter og et spejl til at snyde hjernen, som ikke ser objekteternes oprindelige form.

  Se videoen her.

 11. Ben Stiller - eller ...

  Et spøjst billede er dukket op på Facebook. Det viser umiddelbart Hollywood-skuespilleren Ben Stiller, men man kan også komme til at se noget andet. Hvordan kan du læse her.

 12. Bill Murray eller Tom Hanks?

  I denne sag er der tale om to ansigter, som de fleste kender rigtig godt.

  For tre år siden lagde internetsiden 'Reasons My Son Cry' et foto op, hvor en kendt skuespiller holder deres grædende søn.

  Siden billedet er blevet taget, har der løbende været diskussion om, hvorvidt det er Tom Hanks eller Bill Murray, der er på billedet, men selv skriver forældrene, der har taget billedet, at fotoet er af Bill Murray.

 13. Hvilken farve er klipklapperne?

  Et billede af et par klipklapper har delt vandene på internettet. Spørgsmålet er, hvilken farve mon de egentlig har. Er klipklapperne blå og sort, guld og hvid eller noget helt andet? 

 14. Skinnende ben

  Et par kvindeben har skabt oprør på internettet, for folk kan ikke blive enige om, hvad de ser på billedet. Kan du se hvorfor?