Viralt

Svensk video om håbløse danske tal deles igen og igen

Svensk video forsøger at lære svenskerne at tælle på dansk. Nu er videoen blevet set over en halv million gange på Facebook. Se videoen i artiklen.

Det svenske medie Sydsvenskan har forsøgt at lære svenskerne, hvordan vi danskere tæller til 100.

Men trods en pædagogisk video, hvor figuren Professor Preben forsøger at forklare, hvorfor vi danskere blandt andet siger 'halvtreds' i stedet for 'femtio', så virker vores svenske naboer ikke til at klappe i hænderne af begejstring over den danske måde at tælle på.

I stedet ryster de på hovedet og har siden i går givet videoen et viralt liv på Facebook. Faktisk er videoen i skrivende stund blevet delt flere end 3900 gange og set over 530.000 gange. Den har også affødt flere end 4700 kommentarer.

Blandt kommentarerne er mange udbrud fra svenskere, som slet ikke forstår os på den anden side af Sundet, men samtidig kaster en masse respekt mod danskere, fordi vi faktisk formår at tælle, som vi gør. 

Her er logikken bag de ulogiske danske tal

Halvtredsindstyve: Dannet af halvtredje, sinde og tyve. Det vil sige '2,5 gange 20'.

Tresindstyve: Dannet af tre, sinde og tyve. Det vil sige '3 gange 20'.

Halvfjerdsindstyve: Dannet af halvfjerde, sinde og tyve. Det vil sige '3,5 gange 20'.

Firsindstyve: Dannet af fire, sinde og tyve. Det vil sige '4 gange 20'.

Halvfemsindstyve: Dannet af halvfemte, sinde og tyve. Det vil sige '4,5 gange 20'.

Kilde: Dansk Sprognævn/Sproget.dk.

Forbavset journalist 

Bag aliasset Professor Preben gemmer sig den svenske journalist Petter Bjerregaard. Han er født og opvokset i Sverige, men har danske rødder og ser dagligt dansksprogede nyhedsudsendelser.

Han fik sammen med sin kollega Jenny Rydqvist idéen til at lære Sydsvenskans læsere at tælle på dansk, fordi han havde indtrykket af, at mange ikke forstod logikken.

- Det er en basal dannelse, som svenskere ikke har. Især vi, der arbejder i Skåne, burde kunne tælle på dansk. Vi kan se over til København herfra. Men nu er det i hvert fald bevist, at de danske tal er et kæmpe mysterium for de fleste svenskere, siger han til TV 2.

- Det kommer bag på mig, at mange synes, det er så svært, fortsætter han.

Svært at ændre på

Hvorfor vi på dansk tæller anderledes end vores nordiske naboer, er et af de mest almindelige spørgsmål til Dansk Sprognævns spørgetelefon, oplyser sprognævnets seniorkonsulent Anita Ågerup Jervelund.

Forklaringen bag systemet knytter sig til den danske sneseberegning, hvor et tal ganges med 20.

For eksempel er ’halvtreds’ en forkortelse for ’halvtredsindstyve’. Det ord er dannet af ’halvtredje’, der betyder 2,5, som man herefter skal gange med 20, hvilket i sidste ende giver 50.

Afstemning

Hånden på hjertet, er det danske talsystem håbløst?

Og man kan undre sig over, at det er denne tællemåde, der har fæstnet sig i det danske sprog. For vi har også brugt samme system som svenskerne og nordmændene for hundredvis af år siden. Men 20-talssystemet vandt.

- Nogle sprogfolk har gennem tiden forsøgt at lave det om, og der har også i nævnet været personer, der foretrak femti, seksti og så videre. Men det er svært at lave om på noget, som bliver brugt så meget og så hyppigt, siger Anita Ågerup Jervelund.