Elefantunge faldt i vandet - men så startede flokken lynhurtig redningsaktion

Hele verden deler videoen igen og igen.

Mennesker ville løbe ind i et brændende hus, hvis deres børn var derinde. Det samme gælder for de fleste dyr - og særligt elefanter.

En overvågningsvideo fra Grand Park Zoo i den sydkoreanske hovedstad Seoul, der netop nu går verden rundt, viser, hvordan en flok elefanter hurtigt orkestrerer en redningsaktion, da en lille babyelefant falder i vandet.

Elefantungen leger ved kanten af et bassin, da den får overbalance og falder i, og mens den padler på livet løs, går der ret hurtigt panik i resten af elefantflokken.  

For mens moren vandrer uroligt frem og tilbage ved kanten, kommer endnu en voksen elefant til undsætning.

På videoen ser man så, hvordan de to voksne elefanter selv hopper i vandet og sammen får skubbet den lille, uheldige elefantunge op i den lave ende af bassinet, hvorfra den selv kan komme op på land igen.

”Holdindsatsen” er unik for elefanter

Selvom videoen for mange kan virke enestående og rørende, er det faktisk ikke så sjældent, at dyr gør meget for at redde deres unger, hvis de bliver udsat for fare. Det fortæller Mads Bertelsen, der er dyrlæge i Zoologisk Have i København.

- Det gør alle dyr. De har et enormt instinkt til at beskytte deres unger. Mennesker løber jo også ind i brændende huse for at redde deres børn.

Han fortæller dog, at selve ”holdindsatsen” er speciel for elefanterne, for mens det hos de fleste andre dyr blot ville være op til moderen at redde sin unge, tager hele elefantflokken del i redningsaktionen.

- Moren i alle mulige dyrearter ville løbe med og forsøge at redde ungen, men at tanter også løber med, er ret unikt for elefanter, forklarer Mads Bertelsen.

- Elefanter er meget omsorgsfulde dyr

Hos elefanter består flokken udelukkende af hunner og unger, og så snart en hanelefant bliver teenager, forsvinder den ud af flokken. Hunnerne kaldes tanter, og det er også en tante, som man i videoen kan se hjælpe moren med at redde babyelefanten.

Biolog Anders Kofoed fortæller, at lignende videoer ofte har floreret på internettet.

- Det er ikke usædvanligt for elefanter. De er meget omsorgsfulde dyr. Det kan være både mødre, søskende og tanter, der forsøger at hjælpe i sådan en situation, siger biolog Anders Kofoed om videoen til TV 2.