Iran med på Trump-trend: - Det er helt sikkert farligt at lave sådan noget her

Holland har gjort det. Danmark har gjort det. Og nu gør Iran det også med en satirevideo mod præsident Trump - og Irak.

Lige siden præsident Trump proklamerede, at han ville "make America great again", og at det skulle være "America first", er satirevideoer væltet ud på stribe fra alverdens lande. 

Holland var de første til at lancere videoen 'America first - Netherlands second', og så rullede lavinen ellers, hvor også Danmark kom med en video, som blev produceret af 'Natholdet'.

Men det er ganske opsigtsvækkende, at Iran også kommer ud med en video, hvor de langer ud efter præsident Trump. Ligesom den danske video, så er det ikke en officiel video. 

Den er produceret af Amir M., som er iraner og bosiddende i Østrig. 

- Det, som er særligt ved denne video, er, at den henvender sig helt klart til iranere, som forstår de interne jokes, der nævnes i videoen. Iranere synes, at Donald Trump minder om deres tidligere præsident Mahmoud Ahmadinejad. Han blærer sig, lyver og er vildt upopulær, siger Rasmus Elling, Iran-ekspert og lektor på institut for tværkulturelle og regionale studier ved Københavns Universitet.

Med Trumps indtog i Det Hvide Hus står det klart, at der bliver lagt en mere Iran-fjendtlig linje. Det har skabt en usikkerhed i den iranske befolkning, som videoen på humoristiske vis gør op med. 

- Flere af hans nærmeste rådgivere og ministre har tidligere sagt, at de vil straffe Iran og ligefrem invadere landet. Mange er bekymrede, så videoen vil fortælle, at spændingerne ikke er mellem de to landes befolkninger, men udelukkende politisk, siger Rasmus Elling.

Farlig joke med gammel fjende

Det helt store tema i videoen handler også om, at Iran ikke har noget imod at være sidst - hvis bare de er før ærkefjenden Irak. 

- Det er helt klart stadig et levn fra krigen, og mange forveksler faktisk ofte de to lande med hinanden. Iran ville ikke sammenlignes med Irak og Afghanistan, hvor der er borgerkrige, siger Rasmus Elling.

Han fortæller også, at unge iranere er rigtig godt med på sociale medier og fanger de virale tendenser ude i verden, selvom sociale medier er forbudt i landet.

- Det er helt sikkert farligt at lave sådan noget her. Men man ser mere og mere humor produceret i Iran, hvor skaberne er gode til at skjule deres identitet. Det er umuligt for de iranske myndigheder at styre, siger Rasmus Elling.

Adskillige lande har nu lavet deres egne videoer. Det skal understreges, at disse videoer ikke er officielle politiske budskaber, men satire og humoristiske tiltag. 

Du kan se alle videoerne her