Viralt

Årets bedste illusioner: Her bliver din hjerne fuldstændigt snydt

'Ambiguous Cylinder Illusion' fik en andenplads i 'Årets bedste illusion 2016'. Spejlet snyder hjernen til at se forskellige former på objekterne. screendump / 'Best illiusions of the year'

Vinderen af 'Årets bedste illusion 2016' er fundet - Se de vildeste illusioner fra konkurrencen her.

Der er ikke noget, der kan bryde hjernen og få én til at tabe kæben som optiske illusioner. Fascinationen af hvordan man kan snyde den menneskelige hjerne til at se noget, den i virkeligheden ikke ser, har altid været stor, og i århundreder har kunstnere og malere leget med ideen.

I 11 år har konkurrencen ’The best illusion of the year’ (Årets bedste illusion, red.) affødt den ene vilde optiske illusion efter den anden. I år er én af dem allerede gået viralt.

3. Det levende billede

Tredjepladsen gik til Christine Veras fra Nanyang Teknologisk Universitet i Singapore. Hun har produceret illusionen ’Silhouette Zoetrope’, som giver oplevelsen af bevægelige figurer.

Zoetropen blev opfundet længe før filmmediet tog sit første skridt. Allerede i starten af 1800-tallet opfandt man forskellige kasser med roterende hjul. 

Zoetropen får en række billeder til passere hurtigt forbi og får dermed motivet til at se ud som om, at det bevæger sig.

I Christine Veras moderne version af Zoetropen får man indtrykket af en flyvende fugl inden i en roterende cylinder.

2. Tvetydige cylindere

’Illusionen af tvetydige cylindere’ er lavet af Kokichi Sugihara fra Meiji Universitet i Japan. Den fik en andenplads i konkurrencen og er allerede set tæt på tre millioner gange på Youtube.

Illusionen benytter forskelligt formede objekter og et spejl til at snyde hjernen, som ikke forstår objekternes oprindelige form.

Ser man direkte på objekterne i videoen herunder, ser de anderledes ud end deres spejlbillede. Ved ét øjekast ser objekterne ud til at være cylinderformet, men øjeblikket efter ser de ud til at være rektangulære og dernæst cirkelformede. 

Tricket findes i henholdsvis spejlets og kameraets vinkel, som tilsammen skaber illusionen.

1. Nye tricks til gamle hunde

Konkurrencens vindere blev Mathew Harrison og Gideon Caplovitz fra Nevada Universitet i USA.

Illusionen kaldes ’Bevægelses-integrering sluppet løs: Nye tricks til en gammel hund’, og benytter nogle små kugler med bevægelige sorte bjælker.

I videoen nedenfor bevæger selve elementerne sig ikke – det er kun de sorte bjælker inden i kuglerne, der bevæger sig med forskellig hastighed og som dermed snyder hjernen til at tro, at det hele er i bevægelse.

Du kan se top 10 over de vildeste illusioner fra konkurrencen her eller se listen over virale illusioner og hjernevridere, der har sat de sociale medier på den anden ende:

14 virale hjernevridere

 1. Hvilken farve er kjolen?

  Farve?

  Sjældent har en kjole fået så meget opmærksomhed, som da billedet af en farvet kjole sidste år gik viralt.

 2. Hvilken vej kører bussen?

  Hvad vej kører bussen?

  En gåde med en logisk forklaring har fået voksne verden over til at klø sig undrende i håret. Hvilken vej tror du, bussen kører?

 3. And eller kanin?

  And eller kanin?
 4. Her er billedet, som kun 1 ud af 15 kan se

  Her er billedet, som kun 1 ud af 15 kan se

  Se godt på billedet. Det forestiller de to hovedpersoner i den nye tegneserie Chrononauts, hvis første udgave udkommer i denne uge. Men forsiden gemmer også på et skjult billede

 5. Hvilken farve ser du?

  Hvilken farve ser du?

  Det spørgsmål er nettet splittet over. Nogen ser nuancer af grøn og brun, mens andre ser hvid og blå. Her er svaret.

 6. Hvad bliver dette regnestykke?

  Denne drilske gåde splittede også nettet ad

  Et lille twist gør, at folk ikke kan regne dette regnestykke med frugt ud. Kan du? Se svaret her

 7. Her er gåden, tre ud af fire ikke kan løse - Kan du?

  Gift eller ugift? Her er gåden, de færreste kan løse.

  Tæt på 80 procent gætter forkert i denne gåde: 

  Jack ser på Anne, og Anne ser på George. Jack er gift, men George er ikke. Ser en gift person på en ugift person?

  A: Ja

  B: Nej

  C: Det er umuligt at afgøre

  Har du løsningen? Få svaret lige her.

 8. Kan du se den?

  Billedet her har fået folk til at stirre løs i minutter før de opdagede, hvad der var på

  Billedet i artiklen her driver for tiden store dele af internettet til vanvid. Alt man skal gøre, er at se, om man kan spotte noget usædvanligt på billedet - og det får folk til at stirre i flere minutter på fotoet - oftest uden at kunne se, hvad der gemmer sig i muren.

  Billedet blev i første omgang uploadet af Facebook-brugeren Arron Beving med teksten ”Dette er en af de bedste optiske illusioner jeg har set… Tog mig godt fem minutter.”

  Kan du stadig ikke se, hvad der er på billedet, så få svaret her.

 9. Spottet af en flypassager

  Dette billede fik en opmærksom flypassager til at spære øjnene op, da han fløj over Denver i USA.

  Billedet er i første omgang delt af 'PlebosaurusRex' brugeren på imgur.com og indtil videre set af mere end 300.000 mennesker. Flere hundrede af brugerne har også delt deres frustrationer over ikke at kunne finde symbolet. Hjerneforsker Albert Gjedde forklarer det med, at det er svært for hjernen at finde symbolet, hvis den ikke ved, hvilken slags symbol, der er tale om.

 10. Tvetydige cylindere

  'Ambiguous Cylinder Illusion' fik en andenplads i 'Årets bedste illusion 2016'.

  ’Ambiguous Cylinder Illusion’ er lavet af Kokichi Sugihara fra Meiji Universitet i Japan. Den fik en andenplads i konkurrencen 'Årets bedste illusion 2016'.

  Illusionen benytter forskelligt formede objekter og et spejl til at snyde hjernen, som ikke ser objekteternes oprindelige form.

  Se videoen her.

 11. Ben Stiller - eller ...

  Ben Stiller - eller?

  Et spøjst billede er dukket op på Facebook. Det viser umiddelbart Hollywood-skuespilleren Ben Stiller, men man kan også komme til at se noget andet. Hvordan kan du læse her.

 12. Bill Murray eller Tom Hanks?

  Et billede får nu internettet til at gløde. Er den midterste mand Bill Murray eller Tom Hanks?

  I denne sag er der tale om to ansigter, som de fleste kender rigtig godt.

  For tre år siden lagde internetsiden 'Reasons My Son Cry' et foto op, hvor en kendt skuespiller holder deres grædende søn.

  Siden billedet er blevet taget, har der løbende været diskussion om, hvorvidt det er Tom Hanks eller Bill Murray, der er på billedet, men selv skriver forældrene, der har taget billedet, at fotoet er af Bill Murray.

 13. Hvilken farve er klipklapperne?

  Et billede af et par klipklapper har delt vandene på internettet. Spørgsmålet er, hvilken farve mon de egentlig har. Er klipklapperne blå og sort, guld og hvid eller noget helt andet? 

 14. Skinnende ben

  Et par kvindeben har skabt oprør på internettet, for folk kan ikke blive enige om, hvad de ser på billedet. Kan du se hvorfor?