Viralt

Millioner fulgte frugteksplosion live på Facebook

Hvem vil se livevideo fra en mobiltelefon på Facebook? Åbenbart en hel del.

Hvis nogen skulle være i tvivl: Der sker ret mange mærkelige ting på internettet. Og nogle gange stikker tingene bare af.

Således også fredag aften dansk tid, hvor den amerikanske underholdningsgigant Buzzfeed gentog et elsket eksperiment fra fysiktimerne over hele verden: Hvor mange elastikker skal der omkring en vandmelon, før den eksplodere? Denne gang endte de blot med at skabe en lille verdenssensation.

Alt ændrede sig fredag

Eksperimentet er som sådan gentaget i uendeligheder, men Buzzfeed valgte at sende frugtforsøget live ved hjælp af en relativt ny funktion på Facebook, der giver alle brugere mulighed for at sende video live med blot en mobiltelefon.

Det er teknisk set ikke nyt at kunne sende video fra en mobiltelefon. Det har selskaber som Bambusser, Ustream og senest Meercat og Periscope kunne i lang tid. Men få har reelt brugt det.

Det ændrede sig fredag aften.

Skal på arbejde

Uden anden annoncering end sociale medier begyndte folk fra hele verden at følge med på deres mobiltelefoner, mens Chelsea og James fra Buzzfeed satte elastikkerne på ét for ét.

Livetransmissionen begyndte ved 90 af slagsen, og jeg var med efter fire minutter. På det tidspunkt er vi 73.600 seere og cirka 129 elastikker inde i eksperimentet.

Allerede der er folk utålmodige.

- Kom nu: Eksplodér! Jeg skal tilbage til mit arbejde, som en Onur Badasian skrev i den chat, der automatisk følger med live-signalet på mobiltelefonen.

Ved at eksplodere

Otte minutter inde er vi 200.000. 12 minutter inde: 300.000. 18 minutter: 400.000. Draget mod et brag.

Og 26 minutter og 46 sekunder inde følger en halv million mennesker eksperimentet live fra alle steder i verden.

- Hun er ved at eksplodere, råber Chelsea begejstret over 600 elastikker inde i eksperimentet, mens journalister og andre fra Buzzfeed-kontoret i USA i baggrunden følger med og begejstret råber, hver gang endnu et elastik kommer på.

Og det sker...

Da to elastikoperatører ryster på hovedet, da de undervejs får seertallet oplyst:

Over 700.000 følger nu deres lille leg direkte. De tror ikke på det.

Efter noget, der ligner 680 elasikker, er der klimaks på ét sekund. Vandmelonen eksploderer helt efter planen og skydes rundt i lokalet, mens 800.000 mennesker følger med.

Alle i lokalet råber begejstret. Og så er legen slut. Seerne forsvinder hurtigt igen. Ruller videre til næste oplevelse.

Gennembruddet

Teknologimagasinet Mashable har allerede udråbt eksperimentet til at være Facebooks folkelige gennembrud med livevideo på internettet.

Mens andre – nok mest for sjov – sammenligner øjeblikket med noget større.

Selvfølgelig er det kalorielet tidsfordriv. Som at se en genudsendelse af tv-serien Venner. Eller som at se ens onkel bygge et korthus i sommerhuset.

Men blot få dage efter, at Facebook rullede den nye funktion ud til hele verden, har selskabet vist, at de kan lave livevideo fra en mobiltelefon til en folkelig sag. At teknologien rent faktisk virker. Og at det er muligt at mobilisere flere millioner mennesker på en halv time.

For alle producenter af direkte tv – for eksempel større landsdækkende tv-stationer…  – vil der være en tid før og en tid efter den eksploderende vandmelon. Endnu en ny medievirkelighed at vænne sig til.

Vandmelonsalg

Til grønthandlerne er der formentlig også godt nyt: Det skulle undre gevaldigt, hvis der ikke på verdensplan blev solgt pænt mange vandmeloner i løbet af weekenden.

Se hele videoen her: