Viralt

Guide til forældre: Dét betyder dit barns YouTube-sprog

Kan du hellere ikke forstå, når dit barn nævner ord som 'subscriber's eller 'kæreste-tag'. Kulturen på News lærer dig de mest brugte Youtube-slang.

Det er ikke til at komme udenom - YouTube er blevet stort - faktisk så stort, at det nu kan betegnes som Danmarks tredjestørste kommercielle kanal med omkring 1,8 millioner seere om ugen kun overgået af TV3 og TV 2.

Hvis man kun kigger på teenagernes brug, er YouTube den absolut største kanal i Danmark, som endda overgår DR1. 

De unges medie - og pengemaskine

I Danmark er de mest populære YouTube-stjerner mellem 16-25 år. De har hver deres egen kanal, hvor de laver deres eget indhold, redigerer det, og sender det ud til folk bag skærmene, som så kan følge med - lidt ligesom tv-kanaler. 

De mest populære kanaler kan have flere millioner følgere. I Danmark er den største 'YouTuber' Benjamin Vestergaard, hvis kanal hedder Crainer Commentates. Han har omkring 1.270.000 følgere, der hver dag ser hans videoer, der primært handler om at kommentere bygge- og adventurespillet Minecraft. 

Spil er da også kilden til de kanaler, der har absolut flest følgere på YouTube. Det amerikanske erhvervsmagasin Forbes anslår, at den svenske 'YouTuber' PewDiePie er den 'YouTuber', der har absolut flest følgere i hele verden. Forbes estimerer, at han tjener omkring 12 millioner dollars om året - alt imens 42 millioner følger ham. Det svarer næsten hele Spanien. 

Kæreste-tag, 100k og challenges 

Ligesom YouTube har sine egne kanaler, har mediet også sine egne udtryk, som 'YouTuberne' bruger. 

Louise Bjerre, der på YouTube går under navnet 'LouLiving' har 85.000 følgere på sin kanal. Hun forklarer til Kulturen på NEWS, hvad der menes, når en 'YouTuber' laver et kæreste-tag:

- Et kæreste-tag er super populært på YouTube, der handler om, at man viser sin kæreste frem på YouTube. Det lyder super lamt, men det er mega hyggeligt, siger Louise Bjerre, der netop har lavet en sådan video med sin kæreste. 

Mens Louise Bjerre går i 2.g på gymnasiet ved siden af sit YouTube-liv, har Rasmus Brohave, der har 131.000 abonnenter, valgt ikke at gå i skole og bruge alle sine timer på at lave indhold til sin YouTube-kanal.

Ifølge Rasmus Brohave er nogle af de mest populære sider på hans kanal de såkaldte 'challenges', hvor hans følgere kan opfordre ham til at gøre bestemte ting. 

- Jeg har en serie, der hedder 'Dare-Rasmus', hvor seerne kan udsætte mig for alt muligt, og det er noget af det, som trækker rigtig godt på min kanal, siger Rasmus Brohave.