Viralt

Belgien gør grin med Danmark: Lego med hård grænsekontrol

"Stop, din beskidte flygtning!" Et belgisk satireprogram har lavet en parodi på en Lego-reklame - Lego Grænsekontrol. Screendump / Canvas

Udlandet er slet ikke færdig med at gøre grin med Danmark endnu. Nu har et belgisk satireprogram lavet en grænsekontrol i Lego.

- Stop, din beskidte flygtning, siger grænsebetjenten til en trist udseende Lego-mand med snavset trøje.

Nu kan børn hjælpe med at "bevare velfærden" ved at stoppe flygtninge ved grænsen og inddrage deres værdigenstande. Det er det nye Lego-grænsekontrol-sæt. Sættet kommer komplet med bryst grænsebetjent og flygtning med ekstra handy aftagelige smykker.

Lego-sættet findes ikke i virkeligheden. Parodien på en Lego-reklame er samfundssatire fra det belgiske tv-program De Ideale Wereld og blot den seneste i en række jokes om Danmarks udlændingepolitik. 

"Legobyen er overrendt af flygtninge"

Danmark har den seneste uge været udenlandske satirikeres yndlingsoffer.

Vores vartegn Den Lille Havfrue er blevet fremstillet som en, der hiver guldtænder ud af munden på flygtninge, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev tegnet med nazi-armbind i The Guardian, flankeret af danske import-ikoner som Lego, Carlsberg og svinekød.

Men udlandet er slet ikke færdig med at gøre grin med os. Her kan du se belgiernes Lego-reklame: 

Nieuw! Van Lego Ethnic

Met een controversiële "asielwet" zorgt Denemarken voor deining in Europa. In De Ideale Wereld ontdekten we alvast hoe Lego munt probeert te slaan uit dat nieuws: http://cnv.as/ideaalyes

Posted by Canvas on Wednesday, January 27, 2016

For de, der ikke er ferme til flamsk: 

- Åhh nej, Legobyen er overrendt af flygtninge. Kan du hjælpe med at bevare velfærden, spørger fortællerstemmen i en gengivelse af en legetøjsreklame med hyggelig underlægningsmusik.

- Nyt fra Lego Ethnic: Dansk grænsekontrol med hård grænsebetjent og flygtning. 

Lav din egen falske debat med Europaparlamentet

En uniformeret Legomand bremser en flygtning, der kommer løbende mod hans lille kontrolpost. 

- Stop din beskidte flygtning. Giv mig alle dine værdier over 10.000. 

Fortællerstemmen oplyser til seerne, at flygtningen har værdier for 11.000 kroner med sig. Flygtningen ser trist ud, men bommen går stadig ikke op. 

- Wow, bommen bliver virkelig ikke åbnet, siger fortællerstemmen overrasket og præsenterer en udvidet Lego-grænsekontrol - komplet med Europaparlament, så man kan lave sin egen falske debat.

Tidligere minister får også en tur

Hele parlamentet har hoveder, der kan dreje hele vejen rundt, så politikerne kan se "væk fra problemet". 

Belgiens tidligere udenrigsminister er også en del af pakken, og hans ansigt kan blive 12 nuancer af lilla. 

Som et lille aber-dabei oplyses seerne til sidst om, at flygtninge "er sikkert allerede blevet frarøvet alt af menneskesmuglere, så vær opmærksom på, at der er en chance for, at du ikke kan tage mere fra dem". 

Lego er ligeglad

Reklameparodien var en del af det populære belgiske tv-program onsdag. Dagen efter, at Folketinget vedtog de omstridte stramninger på udlændingeområdet. Herunder den såkaldte "smykkelov", der indebærer, at myndighederne kan beslaglægge værdigenstande fra asylansøgere, hvis de har en værdi over 10.000 kroner, og bruge dem til at betale for flygtningens ophold i Danmark.

Almindelige brugsgenstande som ure og mobiltelefoner er undtaget fra loven såvel som ting med affektionsværdi. Så i praksis vil ingen flygtninge få frataget smykker. Men den pointe er efter alt at dømme ikke trængt igennem udenfor landets grænser.

Alene på Facebook er Lego-parodien blevet set mere end 55.000 gange og delt næsten 600 gange.

Politiken har spurgt Lego-koncernen, hvordan den ser på at blive brugt som satire. Svaret er, at Lego bruges i så mange sammenhænge af andre, at virksomheden ikke kan nå at kommentere alle tilfælde.