Viralt

Denne julesang synger du sikkert også forkert

Et lille bogstav, der for længe siden blev glemt og erstattet med et ny, er årsagen til, at vi synger denne julesang helt forkert.

Sjældent har et 'm', der blev byttet ud med et 'g', betydet at en julesang i flere årtier er blevet sunget forkert. Men det er altså tilfældet med sangen 'Søren Banjomus'. 

Det drejer sig om linjen 'Om Lurifax og nissefar, de dansede en vals', som ofte bliver sunget 'Og Lurifax og nissefar, de dansede en vals'. Det er altså et 'om' der bliver skiftet med 'og'. Det skriver Politiken

Den oprindelige tekst er skrevet af Otto Brandenburg i 1969, og lytter man til pladen, så kan man også høre, at det er ordet 'om' og ikke 'og' der skal fremgå af denne sætning i sangen.

Giver ikke mening

Men faktisk er det så enkelt, at sangen slet ikke giver mening, når de to ord bliver byttet ud. Søren Thorborg, som også synger med på Otto Brandenburgs plade fra 1969, forklarer til Politiken. 

- Alle kender sangens indhold. Nissen sidder og sover sammen med sin kat. Ud af musehullet kommer musene og stjæler nissens julelækkerier, mens han sover. De drister sig endog til at binde nissens skæg rundt om kattens hals.

Og det er herefter ombytningen ikke giver nogen mening, for hvis musene lige har stjålet nissens lækkerier mens han sover, hvorfor skulle han så danse med katten lige efter? Og hvorfor er nissefar og katten 'Lurifax' lige pludselig vågne?

Forklaringen er, at med det rigtige 'om' får sætningen den mening, at det er musene der udover at stjæle julegodterne, også er så frække at de danser rundt om den sovende nissefar og 'Lurifax'.