Michelle Kristensen er iværksætter og forfatter og aktuel i 'Vild med dans'.
Vild med dans

Hun gik så langt for den perfekte krop, at hun løj for veninderne og sad alene nytårsaften

Michelle Kristensen har haft mange kampe med sin krop. I den seneste tog hun magten tilbage. Og det sætter hun to streger under hver eneste fredag.

Det var det dårligste tidspunkt, hun kunne få spørgsmålet.

Michelle Kristensens krop var ikke, som den plejede. Den var ugenkendelig. Det var ikke, fordi hun skammede sig over den. Den var bare anderledes.

Det seneste halve år var hun blevet frarådet at dyrke motion eller træne ligeså meget, som hun plejede. Hun havde fyldt sin krop med hormoner i fertilitetsbehandling.

Det havde resulteret i en graviditet. Men efter ti uger skete det ulykkelige, at fosteret gik til grunde.

Hendes bryster var vokset, hun havde svært ved at lukke sine bukser, og hun havde taget kilo på og mistet muskler.

Hendes krop havde været igennem et turbulent forløb, og hun havde mest lyst til at slette de spor, som kroppen afslørede, for det mindede hende om en graviditet, der ikke var lykkedes.

Og så blev hun spurgt, om hun ville danse – som hun aldrig havde prøvet før - på landsdækkende tv i bedste sendetid. Om hun ville bevæge den krop, som mest af alt føltes som en andens krop, i stramme korte kjoler i et tempo, der krævede en helt særlig form.

Kampen mod de dårlige tanker om sin krop er ikke bare en kamp, som Michelle Kristensen skulle tage lige der. Det er en kamp, som hun har taget hele livet.

Det blev behovet for at bryde med et velkendt mønster, der blev afgørende for hendes beslutning.

Har bygget et sundhedsunivers

Michelle Kristensen har skabt et helt univers med bootcamps, træning, kostvejledning og sunde opskrifter.

200.000 danskere er hoppet med på vognen og har hentet hendes app. Over 120.000 følger med i hendes hverdag med sunde valg på Instagram. Hun laver onlineforløb, udgiver bøger, holder foredrag og snakker om kost og motion i ’Go’ morgen Danmark’.

Den 37-årige sundhedsekspert mener, at hun er den rette til at hjælpe danskerne med en sundere livsstil.

For hun har om nogen prøvet alle slankekure, der eksisterer. Hun har om nogen haft usunde idealer, der har resulteret i både overspisning, og i at hun har sultet sig selv. Og hun ved, hvordan det er at have en sød tand og gener, der gør, at man er lidt større end alle de andre.

Sød tand og andre gener

Michelle Kristensen har været på den ene slankekur efter den anden hele livet. Hun har altid været større end de andre, og hun blev kaldt ’store Michelle’ i skolen.

Hun er bygget på en måde, hvor hun let tager på, og hendes krop bliver aldrig "åleslank", som hun siger. For sådan skal hun ikke se ud.

Samtidig har hun altid været glad for søde sager.

- Jeg har altid været megamadglad. Især for det, der ikke oser af grøntsager. Alt med sukker var guds gave til mennesket. I store mængder, siger hun.

Hele barndommen og ungdommen kæmpede hun med kiloene. Hun tabte sig og tog det hele på igen. En cyklus, der blev gentaget mange gange.

Da hun gik i gymnasiet, spillede hun håndbold på seriøst niveau og var fascineret af, hvad kroppen kunne, når den fik den rette kost og vitaminer. Og at den blev i bedre form, når hun løb ture.

Derfor besluttede Michelle Kristensen sig for at læse idræt på Aarhus Universitet. Hun ville forske i sundhed. Inden det troede hun, at hun skulle være bager.

- Så jeg har virkelig taget røven på alle med den position, jeg har i branchen i dag, fortæller hun.

Da hun skulle læse kandidaten i human ernæring i København, ventede der hende noget af et kulturchok.

I København mødte Michelle Kristensen andre, der interesserede sig for kost og motion. Men de havde helt andre idealer end hende.

For stor til at snakke sundhed

Hun fik hurtigt job som personlig træner i et træningscenter, og hun blev hurtigt den, som filmbranchen ringede til, hvis skuespillere skulle formes til særlige roller.

Medierne skrev om skuespillernes træningsforløb hos Michelle Kristensen i centret. Samtidig var hun fast sundhedsekspert på magasinet IFORM og lavede 'bedst i test' inden for træningsudstyr for Politiken. Kombinationen gjorde, at Go’ morgen Danmark fik øjnene op for hende

Vi skal gøre op med det glansbillede af, at det ikke er normalt at have deller, for det er det

Michelle Kristensen

Michelle Kristensen fik for alvor en stemme i offentligheden, og hendes nystartede virksomhed voksede.

Men der var kollegaer i branchen, der ikke syntes, at der var plads til Michelle Kristensen. Der var flere, der stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor én så tyk som Michelle Kristensen kunne få lov til at tale om sundhed.

Hun vidste, at hendes krop var sund. Den var bare større end mange andres.

Og det var ikke det eneste, hun skulle høre for.

Michelle Kristensen oplevede at møde op på dates, hvor hun fik at vide, at hun ikke lignede en, der beskæftigede sig med sundhed. Hun blev hængt ud i Facebook-grupper. Flere sagde, at hun tydeligvist på grund af hendes deller ikke selv efterlevede sin egen træningsfilosofi. Når hun mødte op til fotoshoots til en artikel for et magasin, var der kun tøj i helt små størrelser, som fik hende til at føle sig for stor til branchen.

- Får man det at vide, når man i starten ikke er megasikker, så tror man jo på det. Hvorfor skulle folk ville lytte til mig? siger Michelle Kristensen om den tvivl, der plantede sig i hende.

- Det er vildt, at man overhovedet har en holdning til, hvordan folk burde se ud. Hvis jeg kørte flødekager ind i kæmpe mængder, og det var noget af det, jeg sagde, man ikke skulle, kunne jeg bedre forstå. Men jeg var sund og stærk med masser af energi, siger hun.

Men Michelle Kristensen begyndte at tro på det, de sagde.

Hvis hun ville have succes i branchen, måtte hun ligne dem, der talte dårligt om hende.

Hun begyndte at leve af kogt broccoli og tørstegt kylling og trænede to-tre timer om dagen.

Når hun skulle have taget billeder, kunne hun lade være med at spise i fire dage op til, så hun så tynd nok ud på billederne.

Hun begyndte også at holde sig fra sociale arrangementer i frygt for, hvad der blev serveret af mad. Og hun begyndte at lyve for sine nærmeste.

Løj for veninderne

Michelle Kristensen husker særligt en episode.

Det er ni år siden. Og det var nytårsaften. Michelle Kristensen havde lagt en klar plan for aftenen.

Hun havde fortalt begge sine venindeflokke, at hun skulle spise middag med den anden venindeflok, men at de kunne mødes senere.

Men når veninderne ringede til hendes telefon senere på aftenen, ville de blive mødt af hendes telefonsvarer.

Når de senere ville spørge, hvorfor hun aldrig dukkede op, ville forklaringen være, at hendes telefon var løbet tør for strøm, men hun havde haft en fremragende aften.

I virkeligheden sad Michelle Kristensen alene hjemme nytårsaften.

Hun spiste sundt – hun husker ikke hvad, men det kunne let have været kogt broccoli og tørstegt kylling – som var hendes go-to slankeret i de hårdeste tider. Den ret er i dag noget af det værste, som hun kan komme i tanke om.

Hun gik tidligt i seng – ked af det – og stod tidligt op, så hun kunne nå at løbe en tur så tidligt, at ingen ville opdage, at hun var ude at løbe i stedet for at pleje de tømmermænd, som hendes veninder skulle tro, at hun havde.

Januar var den helt store træningsmåned i hendes branche, og hun skulle stå skarpt.

Det var ikke den eneste gang, at Michelle Kristensen sagde nej til sociale arrangementer og løj omkring det.

Men kombinationen af at skulle indtage alkohol, spise usundt og ikke have tid til at træne kunne hun ikke klare.

I den periode skiftede Michelle Kristensen mellem at overspise og sulte sig selv.

Det var én af de rigtige hårde perioder, når hun tænker tilbage. Men ligeså langsomt var der nogle sunde kræfter, der begyndte at tage over.

Løftet af en hær af kvinder

Michelle Kristensen lavede bootcamps og holdt foredrag i sin virksomhed MK-universet og var dagligt i kontakt med sine klienter, der kæmpede for at tabe sig.

Efter de havde gennemført vellykkede træningsforløb, gav de hende masser af ros for hendes særlige måde at gøre det på. Hun så masser af forskellige kvindekroppe, som kunne alt muligt forskelligt. De takkede hende for deres gode resultater.

Og det var den hær af kvinder, der, uden at de selv var klar over det, samlede Michelle Kristensen op og begyndte at påvirke hende i en mere positiv retning.

- De var glade for, hvad jeg havde givet dem. Det bekræftede mig i, at det, jeg kæmpede for, ikke var forkert, siger hun.

Det, hun kæmpede for, var nemlig at gøre det klart for kvinderne, at det var nogle små justeringer i hverdagen, der skulle til for at tabe sig. De skulle ikke sulte sig selv, men de skulle spise sundt. Og der var også plads til søde sager. Det handlede om balance.

Sideløbende var Michelle Kristensen gennem et psykologforløb, som også var en stor hjælp.

Hendes psykolog sagde til hende, at det var rigtigt nok. Måske var hun havnet i den forkerte branche, men hvor var det vigtigt, at hun blev.

Og det gjorde hun. På trods af alt den modgang hun fik.

Styrket af retfærdighedssans

Michelle Kristensen tror selv, at det, der gav hende styrke og mod til at kæmpe videre, var hendes retfærdighedssans.

- Jeg har virkelig overvejet at stoppe mange gange. Og jeg er også gået ned med stress. Men jeg har kæmpet kampen, fordi jeg har haft et sindssygt retfærdighedsgen inderst inde.

- Og det ville være helt forskruet, for hvis jeg stopper, får dem, der har syntes, at jeg var tyk, endnu mere taletid, siger hun,

Michelle Kristensen har et godt bagland med familie og kæreste. Men kampene tager hun selv. Og når hun skal samle energi, tager hun op i sit sommerhus og tænker over tingene.

- Vi burde løfte hinanden. Folk i min branche snakker om sundhed som en bibel. Hvis man ikke ser ud som de kroppe, er man forkert. Det er vrøvl. Der er plads til alle. Store, mindre, lave, høje, store numser og så videre.

Det er lykkedes Michelle Kristensen selv at finde ro i sin krop. Hun skammer sig ikke, som hun gjorde engang.

Det er godt, for det er ikke længe siden, at hendes krop udfordrede hende igen.

Måtte ikke hæmme

Michelle Kristensen var nemlig igennem seks måneders fertilitetsbehandling. Det indebar 2 gange ægudtagning og 47 hormonsprøjter, der gav hende blå mærker, men også påvirkede hendes krop og sind i den tid.

I foråret blev hun endelig gravid og var til en scanning, hvor hun kunne se hjerteblink.

Men i uge ti viste en ny scanning, at der ikke længere var liv. Det var en stor sorg og en hård tid. Men selvom det var svært, forsøgte hun at se fremad.

Michelle Kristensen havde brug for at lande igen og få sin krop og sit sind retur til, hvad det var. Og så havde hun brug for et lille pusterum.

Når hun før i tiden havde forestillet sig, at hun skulle deltage i ’Vild med dans’, var det i sit livs bedste form, hvor hun ville stå knivskarpt.

Det var ikke tilfældet, da hun blev spurgt.

Hun følte sig meget mærket af, at hun ikke havde trænet og dyrket motion længe. Der var ikke noget galt med kroppen. Den var bare anderledes end hendes normale udgangspunkt.

Michelle Kristensen satte sig for, at det også her var hendes opgave at vise danskerne, at alle kroppe er forskellige – ligesom hun gør gennem sit arbejde. Hun kæmper for, at folk skal acceptere det uperfekte.

- Det skulle ikke hæmme mig. Jeg ville have stramme kjoler på, selvom jeg ikke følte mig tilpas. Jeg har en krop, og der er ikke noget forkert i den, siger Michelle Kristensen og fortsætter:

- Det var bare mig, der ikke kunne finde mig til rette i den. Men det ville være helt pladder, hvis jeg ikke turde vise den frem, fordi den så lidt anderledes ud i mit hoved, siger hun.

- Vi skal gøre op med det glansbillede af, at det ikke er normalt at have deller, for det er det. Og det er sundt.

Derfor takkede Michelle Kristensen ja.

Kroppen glemmer ikke

Efter mange ugers intens dansetræning er hendes egen krop begyndt at ligne sig selv igen ovenpå fertilitetsbehandlingen.

De ubehagelige minder, som hendes krop afslørede, er ved at være forsvundet og glemt.

Men der er noget andet, som hun har fundet ud af, at kroppen ikke har glemt. Nemlig de mange års træning, som lå gemt i hendes muskler.

Det gjorde, at selvom hun ikke havde trænet i et halvt år, kom hun hurtigt tilbage i sin grundform.

Derfor vil hun i dag hylde alt det, som hendes krop kan. Bekæmpe sygdomme, overkomme stress og blive gravid.

Bevæge sig på nye måder uden at gå i stykker.

Og huske nye dansetrin.

Se 'Vild med dans' fredag klokken 20 på TV 2 eller TV 2 PLAY.