Det hader vi mest ved bryllupper

16x9
Modelfoto Foto: Colour

Sommeren er højsæson for bryllupper, men det er ikke alting ved den smukke begivenhed, vi er lige begejstrede for.

Sommeren er højsæson for bryllupper, men det er ikke alting ved den smukke begivenhed, vi er lige begejstrede for. Se hvad vi bryder os mindst om ved bryllupper her.

Et bryllup er kærlighedens fest og hvis begivenheden kører efter traditionerne står den på vielse, måske reception, lang middag, taler, sange, mad alkohol og dans. Men visse dele af festlighederne har det med at irritere os en lille smule, det viser en ny Megafon-måling lavet for tv2.dk.

Middagen tager meget længere tid end forventet
Her har 1.116 danskere svaret på, hvilke ting de synes er mest irriterende ved bryllupper. Og på førstepladsen ligger dårlig bordplacering med 26 procent af stemmerne. Og det skyldes ifølge bryllupsplanlægger og medejer af sitet bryllup.dk, Michael Noe, at danske bryllupsmiddage ofte bliver ganske lange.  

- Bryllupsmiddagen tager en stor del af bryllupsfesten. Brudeparret tror ofte, at det kun tager fire timer, men det kommer let til at tage 5-6 timer, hvor man bare sidder og sidder, siger han og tilføjer, at det kan være en rigtig god idé at lægge lidt pauser ind undervejs i middagen.

Den nye familiestruktur gør bordplanen klar
At dårlig bordplacering er noget af det vi hader mest ved bryllupper overrasker heller ikke forfatter og takt- og toneekspert Sanne Udsen.

- Det overrasker mig ikke. Det er vanskeligt at lave en god bordplan, og folk underkender fuldstændig, hvor lang tid det tager, og så er der nogle traditioner til et bryllup om et højbord, hvor forældre og forlover f.eks. sidder, men i vore dage kan det være svært, fordi der er stedforældre og lignende, siger hun til tv2.dk.

Michael Noe er enig i, at de nye familiestrukturer med papforældre og papsøskende gør den traditionelle bordplanlægning lidt svært

- Det er næsten umuligt at stille alle tilfredse, siger han og tilføjer:

- Og så er der også to familier og vennegrupper, der mødes til at bryllup, og det kan være svært om og hvor meget, man skal blande kortene. Jeg tror de fleste foretrækker, at de kender nogen af dem, de sidder til bord med.

Pinlige taler opstår let ved bryllupper
På anden- og tredjepladsen og ting vi er trætte af ved bryllupsfester ligger lange taler og pinlig underholdning, og især det sidste er en problematik, der let kan opstå ved et bryllup.

- Pinligheden vil som regel være utilsigtet fra talerens side. Men ved bryllupper er der jo to ”klaner”, der møder hinanden, og folk kommer nogle gange til at fortælle ting om bruden eller brudgommen, som parret måske ikke ønskede, at deres familie eller svigerfamilie skulle vide. En af de typiske fejl er for eksempel at nævne gamle kærester, siger Sanne Udsen.

Toastmasteren skal styre talerne
Og hvor pinlige taler kan være svære at forudse og undgå, mener Michael Noe, at man kan forsøge at komme de alt for lange taler til livs.

- Vi kender alle samme til det at sidde i mange timer og høre den ene tale efter den anden, og det er jo lidt ude af brudeparrets hænder. Til gengæld kan de sørge for at vælge en god toastmaster, der kan styrer det lidt og koordinere det med køkkenet, siger han og tilføjer:

- Og så lad det da også være en opfordring til, at gæster lige stikker en finger i jorden. Hvis der allerede har været 30 taler, kan man måske overveje at korte sin ned eller springe den over.

Fulde folk forstyrrer festen
På fjerdepladsen ligger "fulde folk, der forstyrrer festen", og netop alkohol til festen er et omdiskuteret emne på bryllup.dk, forklarer Michael Noe.

- Et emne, der ofte dukker op på vores site, er, hvorvidt der skal være alkohol til festen, og om man for eksempel kan servere alkoholfrie drinks om eftermiddagen. Til bryllupper kan der let opstå et clash imellem familien, hvis man har forskellige drikkekulturer, forklarer han.

Heldigvis er der også mange danskere, der slet ikke synes, der er noget irriterende ved bryllupper. Du kan se listen over de ting vi synes er mest irriterende i boksen i artiklen.