Er hun årtiets mest kontroversielle kunstner?

16x9
Lana Del Rey giver koncert på NorthSide fredag aften. Læs her hvorfor hun er så kontroversiel Foto: Scanpix

Fredag løber NorthSide Festival i Aarhus af stablen. Og det er med lidt af et brag på førstedagen.

Fredag løber NorthSide Festival i Aarhus af stablen. Og det er med lidt af et brag på førstedagen. Nemlig den populære, hypede og meget angerebede Lana Del Rey, der samme dag udgiver sit nye album.

Sidste år gav Lana Del Rey et par koncerter på dansk grund. Specielt den første koncert, der fandt sted i Tap1 på Vesterbro i København, blev meget omdiskuteret.

For en gangs skyld ikke så meget på grund af Lana Del Rey, der i sig selv er fremragende debatstof, men på grund af en anmelder fra et andet medie, der blandt andet kaldte den amerikanske sangerinde for en ’fæl narrefisse’ og konstaterede at hun ’miavede som en syg kælling’ i en generelt i hård anmeldelse, der med sin ene stjerne skilte sig ud fra resten af anmelderkorpset, som generelt var fint tilfreds.

Men det er langt fra første gang, der er blevet sagt mindre fine ting om Lana Del Rey. For hun formåede at sætte store dele af den amerikanske musikbranche på den anden side for nogle år siden.

Forvandlingen af Lizzy Grant

Lana Del Rey, eller Elizabeth Woolridge Grant, som den amerikanske rigmandsdatter er døbt, begyndte ikke sin musikalske karriere som Lana Del Rey. Tilbage i 2009 dukkede en meget stille og ikke specielt succesfuld musiker ved navn Lizzy Grant op på den amerikanske musikscene.

Men det er lige før dukkede op, er for voldsomt et ord. For det var end ikke bare et lille plask i den store amerikanske musikalske svømmepøl. Nok nærmere et par sekunders støvregn.

Og derfor forsvandt Lizzy Grant efter et enkelt album og få optrædener hurtigt igen. Men som en Fønix af den ganske lille mængde aske, som Lizzy Grant efterlod sig, opstod en kunstner ved navn Lana Del Rey.

Og herfra gik det stærkt. Nummeret ’Video Games’ blev lagt på de sociale medier. Og endnu før Lana Del Rey havde udgivet sit første album, i det navn, var hun et giganthit i USA.

Men også allerede inden albummet var udkommet vendte stemningen mod Lana Del Rey. For var hele den pludselige forvandling fra den stille, ikke succesfulde og usikre Lizzy Grant til den selvsikre, enormt succesfulde og stilsikre Lana Del Rey lidt for godt orkestreret?

’Det virker ikke organisk’

Det var der mange musikskribenter og bloggere, der begyndte at spørge sig selv og deres læsere om. For det var en helt anden og meget mere selvsikker musiker, der pludselig var blevet et megahit med sin store pompøse stemme, selvsikre optræden og ekstremt stylede udseende.

Det fik mange i musikverdenen til at vende sig mod Lana Del Rey. For som den kendte journalist og musikskribent Steven Horowitz, der skrev en større artikel om Lana Del Rey i Billboard Magazine, noterede sig:

’Der er mange ting, der ikke virker organisk ved det (Lana Del Rey red.). Hun laver et show. Hun er der for at underholde os’.

Også flere kendte i USA begyndte at vende sig mod Lana Del Rey. Den dårlige stemning kulminerede med en optræden i det legendariske sketchshow ’Saturday Night Live’, hvor Lana Del Rey var den musikalske gæst.

Her virkede det ifølge flere i musikverdenen, som om den usikre Lizzy Grant var vendt tilbage. Og det hele virkede som noget opsat, som om Lana Del Rey, der angiveligt også havde taget netop det navn på opfordring fra sit pladeselskab Interscope, var et tankespind fra et stort pladeselskabs marketingsafdeling. Kunstigt.

Som Madonna, Bowie og Iggy Pop

Lana Del Rey havde dog ikke kun kritikkere. For som mange af hendes fans og mindre kritiske musikskribenter vil påpege, så er hun langt fra den første musiker, der har ændret persona igennem en karriere – for at blive eller forblive succesfuld.

Blandt det hyppigst nævnte er navne som Madonna, David Bowie og Iggy Pop, der alle gennem forandring har formået at blive musikalske legender. Så hvorfor skulle Elizabeth Woolridge Grant, Lizzy Grant eller Lana Del Rey ikke have lov, lød svaret på kritikken ofte.

Lana Del Rey forbliver et kontroversielt navn selvom den voldsomme kritik fra begyndelsen af årtiet er blevet mindre højlydt.

'Fucked My Way To The Top'

Den mindre kritik kan det skyldes, at salgstal taler med meget store bogstaver i musikverdenen. Og dem har Lana Del Rey i den grad på sin side. For i 2012 blev det første album som Lana Del Rey, ’Born to Die’, en global succes med over tre millioner solgte udgaver og hele seks singler – hvilket gjorde det til det femtebedst sælgende album på verdensplan det år.

I alt har Lana Del Rey solgt over syv millioner album og 12 millioner singler. Og så har hun på den gode side af 300 millioner afspilninger på YouTube.

I dag, fredag 13. juni 2014, udgiver Lana Del Rey sit nye album ’Ultraviolence’, som hun beskriver som ’mørkere end det første (’Born to Die’ red.)’. Og det album har allerede skabt en del kontrovers, da et af numrene har titlen ’Fucked My Way To The Top’ … Så kan man tænke lidt over det.

Fredag giver Lana Del Rey koncert på NorthSide Festival. Det er klokken 23.15 på Green Stage. Og du kan læse en anmeldelse af koncerten efterfølgende her på tv2.dk.