Susanne Bier instruerer kæmpeserie: - Man skal være lidt bange for det, man laver
Optagelserne foregik midt i den hårdeste coronanedluning, så i otte måneder lavede hun ikke andet end at arbejde og sove.
Det er "kronjuvelerne" i amerikansk kultur, som Susanne Bier har lavet en dramaserie om.
Sådan betragter hun det i hvert fald selv. Den danske Oscar-, Golden Globe- og Emmy-vindende instruktør er fra mandag 18. april aktuel med en ny stor, international tv-serie.
'The First Lady' handler om USA's førstedamer, og listen over stjerneskuespillere er lang.
Der er blandt andre Viola Davis, Michelle Pfeiffer og Gillian Anderson, der henholdsvis spiller Michelle Obama (førstedame 2009-2017), Betty Ford (førstedame 1974-1977) og Eleanor Roosevelt (førstedame 1933-1945).
Serien får premiere 18. april på Paramount+, som kan ses på TV 2 PLAY.
Alt det vanvittige
For Susanne Bier er det efterhånden hverdag at arbejde med nogle af denne verdens bedste skuespillere og filmskabere.
Senest lavede hun HBO-serien 'The Undoing' med Nicole Kidman og Hugh Grant i hovedrollerne. Men at skulle lave en serie om førstedameinstitutionen, der i Danmark på sin vis bedst kan sammenlignes med kongehuset, var alligevel en stor mundfuld.
- Man kommer som dansker og skal varetage kronjuvelerne. Hvordan gør man det, så det ikke ryger ud af hænderne på én? siger Susanne Bier.
- Man skal være lidt bange for det, man laver. Man skal tænke: "Wow, hvordan klarer jeg det?" Det værste, jeg kunne lave, var, hvis jeg tænkte, at jeg vidste lige, hvad jeg skulle gøre. Det er der, man sjusker.
I Susanne Biers research til at arbejde med serien er hun dykket ned i førstedamens position og rolle.
Her har hun fundet ud af, at kvinderne ikke bare har været det kønne ansigt ved siden af eller lige bag ved præsidenten. Hun har også fundet ud af, hvor stor en del af den amerikanske selvforståelse førstedamen er en del af.
- Det skal man være varsom med, og man skal have enorm stor respekt for det. Men man skal også kunne se alle modsætningerne og ekstremiteterne. Alt det vanvittige, siger Susanne Bier.
Udfordrende research
Michelle Obama er den eneste af de portrætterede førstedamer, der stadig lever. Men selvom Susanne Bier er Susanne Bier, var det ikke bare lige sådan at få en aftale i stand med den tidligere præsidentfrue.
Derfor er det kun skuespilleren Viola Davis, der i sin research til rollen har talt med Michelle Obama.
På den måde har meget af Susanne Biers forberedelse på de tre hovedkarakterer været virtuelt, fordi optakten og indspilningen lå midt i den værste coronanedlukning. Så et besøg i Det Hvide Hus kunne heller ikke lade sig gøre.
I stedet opholdt Susanne Bier sig otte måneder i Atlanta, hvor hun ikke lavede meget andet end at arbejde og sove. Restaurantbesøg og andet sjovt var udelukket for at undgå at blive smittet.
Her blev serien optaget i tre blokke. En om hver førstedame fra hver deres tid.
I serien bliver de tre spor flettet ind i hinanden, så det både bliver tydeligt, hvilke forskelle der er mellem de tre førstedamer, men særligt også hvilke ligheder der er.
- Det er kvinder, som, man ikke bare skal tro, er et kønt ansigt, en flot kjole eller et indtagende væsen. Det er kvinder med meninger, holdninger og klare idealer, som de bruger deres position til at gennemføre, siger Susanne Bier.
En ligestillingskommentar
Rollen som førstedame er forbundet med en masse uskrevne regler og forventninger, og det er dem, de tre kvinder har kæmpet med og mod.
I 'The First Lady' følger man, hvordan de skal finde sig til rette i magten og bruge den på en måde, som et mandsdomineret system kan acceptere. På den måde handler serien også om ligestilling, lyder det fra instruktøren.
For Susanne Bier kunne denne serie da heller ikke være lavet af en mand. Ikke fordi mænd ikke vil kunne forstå kvinder, mener hun. Hun ville eksempelvis også kunne lave en serie om tre mandlige præsidenter.
- På den måde vil jeg ikke sige, at ens forståelse er afhængig af ens køn, siger hun.
- Men når man nu synes, at flere kvindelige film- og tv-instruktører skal lave flere ting, og man samtidig har en serie, der handler om tre stærke kvinder, vil jeg synes, det var et nederlag, hvis en mand skulle lave den.