Skandale-prinsesse sælger huset for at undgå at komme i fængsel

16x9
Prinsesse Cristina Foto: Scanpix

Den spanske prinsesse Cristina er blevet tvunget til at sælge sit og mandens luksushjem i Barcelona, så hun slipper for at ryge bag tremmer op til en

Den spanske prinsesse Cristina er blevet tvunget til at sælge sit og mandens luksushjem i Barcelona, så hun slipper for at ryge bag tremmer op til en retssag, hvor hun er tiltalt for skattesvig. 

Cirka 20 millioner kroner. Så meget skal prinsesse Cristina betale i kaution for at undgå at komme i fængsel op til Spaniens længst kørende retssag, der har stået på siden 2012. Det skriver The Telegraph

Solgt luksushjem på 1.000 kvadratmeter 
Sammen med sin mand Iñaki Urdangarín er hun tiltalt i en sag om skattesvig og hvidvaskning af penge, og derfor har parret nu solgt deres 1.000 kvadratmeter hjem i Barcelona for at få råd til noget af kautionen. Huset anslås til en værdi på 50 millioner kroner.

Prinsesse Cristinas mand Iñaki Urdangarin
Prinsesse Cristinas mand Iñaki Urdangarin Foto: Scanpix

Ifølge anklagen har Urdangarin, som bestyrelsesformand for velgørenhedsfonden Noos, hevet penge fra fonden over i egne selskaber i skattely, og han er anklaget for underslæb på omkring 45 millioner kroner. Hans kaution er sat til 100 millioner kroner. 

Mens Urdangarin er tiltalt for både skattesvig og hvidvaskning af penge, er prinsessen "kun" tiltalt for skattesvig. Både prinsesse Cristina og Urdangarin, der har fire børn sammen, nægter sig skyldig i anklagerne. 

Pinlig affære: Kongen har frataget Cristina titlen
Sagen har været med til at belaste det spanske kongehus og svækket dets popularitet, og forleden tog prinsesse Cristinas bror, kong Felipe, konsekvensen og fratog hende titlen som hertuginde af Mallorca.

Selvom fratagelsen af hertuginde-titlen i forvejen var en ganske pinlig affære, blev den yderligere forværret, da Cristina udgav et langt og håndskrevet brev til sin bror i avisen La Vanguardia. Brevet var dateret flere uger forinden og fik det til at se ud som om, hun selv havde anmodet om at få frataget sin titel. Men det spanske kongehus afviste at kende til brevet. 

Kort tid efter blev kong Felipe anerkendt for sin hårdhændede handling, da en ny meningsmåling viste, at 81 procent af spanierne støtter op om de tiltag, han har indført som konge, og at 61 procent nu støtter op om det spanske monarki - en stigning på 11 procent siden den tidligere skandaleramte kong Juan Carlos abdicerede i juni 2014. 

  • Prinsesse Cristina er født i 1965 og er ældste datter af den tidligere kong Juan Carlos. 
  • Hendes lillebror kong Felipe blev kronprins og senere konge, da sønner går forud for døtre ifølge den spanske tronfølgelov.
  • I 1997 blev hun gift med hånboldspilleren Iñaki Urdangarin, og i den forbindelse fik parret titlerne hertug og hertuginde af Mallorca - efter skattesvigskandalen har de dog begge fået frataget titlerne. 
  • Sammen har de børnene Juan, Pablo, Miguel og Irene.
  • I 2012 begyndte sagen om skattesvig at rulle og Urdangarin blev tiltalt. I 2013 flyttede Cristina med sine børn til Schweiz for at komme væk fra sagen, men i 2014 også hun tiltalt.