Kong Charles kroning markeret i Skotland under dalende opbakning

Et stigende antal skotter foretrækker en republik frem for monarkiet.

Onsdag blev kroningen af Kong Charles markeret i Skotland, da han fik overrakt de skotske kronregalier ved en ceremoni i hovedstaden Edinburgh.

Her stod skotterne tætpakket langs den royale mil på vejen mod St. Giles Cathedral i det centrale Edinburgh, hvor Kong Charles skulle modtage the Honours of Scotland – Storbritanniens ældste kronregalier.

Det gælder blandt andet den skotske krone, scepter, der har været brugt ved royale ceremonier over de sidste fem århundreder, og the Elizabeth Sword

Men det var ikke kun royalister, der stod klar til kongen på den royale mil. For sækkepiberne har fået en anden lyd, over det seneste års tid.

Skotterne mister troen på monarkiet

Opbakningen til monarkiet er nemlig faldet i Skotland over det seneste år og ligger lavere end resten af Storbritannien, mens spørgsmålet om selvstændighed fortsat er et stort politisk emne.

Ifølge Reuters var omkring 100 mødt op for at demonstrere mod Kong Charles og kongehuset, hvor de buhede og råbte ”not my king”.

- Vi vil vise, at vi ville foretrække et retfærdigt samfund. Vi er her for at demonstrere for social retfærdighed, sagde pensionisten Lorraine Smith til TV 2.

Analyseinstituttet Yougov spurgte i efteråret sidste år og i foråret i år skotterne ind til, om de foretrækker et monarki eller en republik.

Mens flertallet fortsat siger ja til monarkiet, så er forskellen blevet betydeligt mindre på den korte tid.

Sidste år foretrak halvdelen monarkiet, mens 34 procent foretrak en republik. I foråret sagde 46 procent ja til monarkiet, mens 40 procent hellere vil have en republik. Svarene skiller sig ud fra det britiske gennemsnit, hvor 58 procent svarede ja til monarkiet.

- Den kongelige familie repræsenterer virkelig ikke skotterne, sagde forhandler Jim Love til TV 2 under onsdagens markering.

Lyn-analyse

Skotternes opbakning til kong Charles og monarkiet er faldet. 

Dels fordi respekten for og tiltroen til ham ikke er lige så stor, som den var til hans mor, dronning Elizabeth, som døde i september. Da hun var dronning, så man heller ikke protester som i dag.

Og dels fordi mange skotter ønsker selvstændighed, hvilket for en del også betyder et farvel til monarkiet.

Så der venter et stort arbejde for den nye konge. Kronen har han arvet, opbakningen må han kæmpe for.

Selvstændige med monarkiet

Hvis Skotland skulle løsrive sig fra Storbritannien, er de delte på spørgsmålet, om man bør holde fast i forbindelsen til monarkiet eller at have en folkevalgt statsleder i stedet.

41 procent svarer monarkiet, mens 40 procent ønsker en folkevalgt statsleder.

Andre tal peger desuden på en sammenhæng, at skotter, der ønsker selvstændighed, også er imod monarkiet.

- Den her meningsløse forfængelighedsparade i Edinburgh vil koste skotske skatteydere millioner af pund, og for hvad? Så Charles endnu en gang kan være i centrum for en dag, siger Graham Smith, der leder anti-monarkigruppen Republic, til Reuters.

Den næste i tronfølgen, prins William, var også at finde ved ceremonien med sin kone, prinsesse Kate. De royale blev sendt afsted fra St. Giles Cathedral med en geværsalut på 21 skud, hvorefter kong Charles og dronning Camilla blev ført tilbage til Holyroodhouse – den royale residens i Edinburgh.