Underholdning

Stopper kameraet med at rulle, når det allermest hellige sker? Her er otte ting, du skal holde øje med, når kong Charles bliver kronet

Storbritannien er på den anden ende, når deres konge og dronning lørdag krones – otte måneder efter tiltrædelsen som regentpar.

Vil antimonarkister ødelægge festlighederne? Kommer vi endnu en gang til at gå glip af den mest hellige del af ceremonien? Og hvem er sluppet gennem nåleøjet til balkonen?

Lørdag 6. maj skal 74-årige kong Charles krones sammen med sin hustru, Camilla.

Det foregår traditionen tro med guldkaret til Westminster Abbey, og senere vil der blive vinket fra balkonen.

Men der er også meget, der forventes ikke at blive, som traditionen foreskriver det.

Det skyldes blandt andet kong Charles' hang til at modernisere kongehuset, hans problematiske familiemedlemmer og en tiltagende antimonarkibevægelse.

Læs mere om, hvad du skal holde ekstra godt øje med, hvis du følger kroningsceremonien lørdag.

Den kan følges live hele dagen fra klokken 09.55 på både TV 2 og TV2.DK.

Går vi endnu en gang glip af den mest hellige del af ceremonien?

Den helligste del af kroningsceremonien er salvelsen af kong Charles.

Her får han hellig olie på sin pande, sine håndled og sit bryst. Det hele sker under en baldakin, der symboliserer himlen.

Men der er en vis sandsynlighed for, at du kommer til at gå glip af netop den del.

- Salvelsen er så hellig, at kameraet normalt har filmet væk og hen på noget andet i selve det øjeblik, man salver, forklarer museumsinspektør på Rosenborg, Peter Kristiansen.

Spørgsmålet er, om kong Charles stadigvæk finder netop den del så hellig, at det er nødvendigt at filme ud på gæsterne eller andre steder, når det sker.

Kommer demonstranter til at ødelægge festen?

Da den populære dronning Elizabeth 2. sad på tronen, holdt antimonarkisterne sig lidt i skindet.

Men siden den mindre populære kong Charles er tiltrådt, har stemningen ændret sig.

Og nu er der udsigt til, at demonstranterne måske kommer til at sabotere dele af festlighederne lørdag.

Kroningen af kong Charles 3.

Selvom kong Charles allerede blev regent, da hans mor døde i 8. september 2022, skal han altså først krones mange måneder senere, hvilket er helt normalt ifølge engelske traditioner. 

Planen for kroningen er følgende:

  • Klokken 10.10-11.20: Gæsterne ankommer i Westminster Abbey
  • Klokken 11.20-12.00: De kongelige ankommer i kirken. Samtidig kører kong Charles og Camilla i karet fra Buckingham Palace mod Westmninster Abbey. 
  • Klokken 12.00-14.00: Kroningsceremonien går i gang. Ærkebiskoppen af Canterbury forestår den historiske kroningsceremoni, hvor der både indgår kroner, salvelse, et rigsæble, scepter og en række andre ting. 
  • Klokken 14.00-14.45: Kong Charles 3. og dronning Camilla kører i guldkaret gennem Londons gader mod Buckingham Palace 
  • Klokken 15.00: Kongefamilien vinker til de fremmødte på balkonen ved Buckingham Palace, hvor fly fra Royal Air Force vil flyve over slottet og de mange tusinde briter samlet foran. 

Den antimonarkistiske organisation Republic har nemlig allerede meddelt, at der vil komme demonstrationer imod kongehuset landet over 6. maj. Det skriver blandt andet BBC og CBS News.

Gruppen har også annonceret en stor demonstration lige ved den rute, hvor kong Charles og dronning Camilla skal køre i karet.

Hvem slap gennem nåleøjet?

Hele 8251 gæster sad klar i kirken, da dronning Elizabeth blev kronet.

Men i år er invitationerne skåret ned til 2000, og det spændende bliver naturligvis at se, hvem der slap gennem nåleøjet.

Vi ved allerede, at den britiske kongefamilie samt et udvalg af parlamentsmedlemmer vil være til stede og også repræsentanter fra lande og kongehuse verden over, heriblandt kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Det er også meldt ud, at kong Charles har inviteret ledere og frivillige fra sine velgørenhedsorganisationer med. Og så forventer man, at der kommer en række unge frivillige, der blandt andet gjorde en indsats under coronaepidemien

Hvem må vinke fra balkonen?

Mens der trods alt kan stuves 2000 mennesker sammen i Westminster Abbey, er pladsen på balkonen ved Buckingham Palace en smule mere trang.

Det kan dog lade sig gøre at have cirka 50 personer derude. Men kommer der overhovedet det?

Kong Charles har gjort det til en af sine helt store mærkesager at slanke kongefamilien. Det vil sige at lade færre familiemedlemmer have opgaver, så den arbejdende og synlige del af familien bliver mindre.

Derfor er der en formodning om, at det kun vil være den arbejdende del af kongefamilien og tronarvinger, vi ser på balkonen. Hvem vi ser på balkonen, vil under alle omstændigheder være et stærkt signal om, hvem der er inde i varmen, og hvem der ikke er.

For eksempel forventer de fleste britiske kongehuseksperter, at der vil være to ellers ret centrale personer i kongefamilien, der ikke kommer med ud på balkonen.

Hvad sker der med kongehusets sorte får?

For selvom kong Charles er kroningsceremoniens omdrejningspunkt, er det med stor sandsynlighed en helt anden person i kongefamilien, manges øjne vil være rettet imod.

Nemlig hans søn prins Harry.

Kong Charles’ søn kommer til kroningen uden sin familie, efter at han i flere år har voldt familien store problemer ved at rette en kras kritik af dem i både interviews, dokumentarer og en bog.

Der skulle efter sigende være kold luft imellem især prins Harry og hans bror, William.

Og det interessante bliver at se, hvor langt fremme i kirken prins Harry får lov at sidde, hvem han sidder ved siden af, og om man vil se ham tale med nogen fra sin tætte familie.

Og hvad med kongehusets andet sorte får?

Der er dog endnu et smertensbarn i kongehuset, nemlig prins Andrew, kong Charles’ bror.

Han mistede alle titler og arbejdsopgaver, da han blev anklaget for at have seksuelt misbrugt en mindreårig pige og måtte indgå et forlig med hende.

Også ham får kongehuset en udfordring med at placere i kirken, og det bliver således spændende, om han kan sidde med sin bror og søster, prins Edward og prinsesse Anne.

Er tiden løbet fra de fine lords?

Engang var de såkaldte House of Lords en stor magtfaktor i England.

Og til dronning Elizabeths kroning var de cirka 800 lords alle inviterede.

Men i år er antallet skåret kraftigt ned fra 800 til cirka 20, og de er alle blevet bedt om at tage en mindre fin krone og en mindre fin kåbe på, end de plejer. Det skyldes i høj grad folkestemningen, mener Peter Kristiansen.

- De har ikke samme betydning længere. Deres magt er virkelig stækket, og det vil virke utidigt at give dem for meget plads, forklarer han.

Normalt skal de fine lords kysse monarkens hånd, når han er blevet kronet, men spørgsmålet er altså, om de får lov til at gøre det denne gang?

Vil man kunne se den kontroversielle sten?

En 152 kilo tung sandsten har i de seneste år skabt stor virak i England.

Men nu er den blevet sendt hele vejen fra Skotland til Westminster Abbey, så kong Charles kan sidde på den under sin kroning.

Den såkaldte Scone-sten blev oprindeligt brugt til at krone skotske konger fra cirka 900-1200-tallet. Men den blev beslaglagt i 1296 under den engelske invasion af landet.

Herefter blev den placeret under kroningsstolen i Westminster Abbey, hvor der er designet et lille hul til den.

Som årene gik, blev skotterne dog mere og mere utilfredse med, at en så vigtig del af deres kulturarv nu var i England. Og i 1950 stjal nogle skotske studerende stenen og fragtede den tilbage til Skotland, hvor den blev fundet fire måneder senere. I 1996 sendte den britiske regering dog stenen retur til Skotland og Edinburgh Castle, hvor den normalt er udstillet, bortset fra når der er kroningsceremoni som nu.

Du kan følge hele kroningsceremonien på TV 2, TV 2 Play og TV2.DK fra klokken 09.55 lørdag 6. maj.