Royale

Dronningen på balkonen – med hele familien

For første gang i fem år bliver dronning Margrethe hyldet af fremmødte på Amalienborg på sin fødselsdag.

Dronning Margrethe trådte søndag middag frem på balkonen på Amalienborg i København i anledning af sin 83-års fødselsdag.

Med sig havde hun hele den kongelige familie.

Dronningen trådte først ud på balkonen, hvor hun vinkede og hilste på de mennesker, der var mødt frem med dannebrogsflag for at fejre hende.

- Lad os nu råbe et tifoldigt leve for Danmark. Danmark længe leve, sagde dronning Margrethe til de fremmødte, hvorefter der lød ti gange hurra.

Herefter trådte dronningens sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, samt kronprinsesse Mary og prinsesse Marie ud på balkonen med deres børn.

Første gang i fem år

Fejringen sker, samme dag som dronning Margrethe officielt genoptager sine funktioner som regent efter en rygoperation i februar.

Det er første gang i fem år, at dronningen holder sin fødselsdag på Amalienborg.

Sidste år opholdt hun sig på Marselisborg i Aarhus.

I 2020 og 2021 var det ikke muligt at samle store menneskemængder på grund af coronaepidemien.

Også i 2019 holdt dronning Margrethe sin fødselsdag på Marselisborg.

I anledning af dronningens fødselsdag søndag har Kronborg Slot i Helsingør i Nordsjælland affyret 27 skud fra slottets kanoner.

I alt blev der affyret et skud hvert tiende sekund. Det skriver TV 2 Kosmopol.

Dronningen gennemgik en større rygoperation på Rigshospitalet i København den 22. februar. Efterfølgende har hun påbegyndt genoptræningen.

I perioden efter operationen har kronprins Frederik varetaget flere af dronningens sædvanlige opgaver. Han har eksempelvis uddelt Dronningens Ur til en udvalgt garder og forestået en ministeroverdragelse.