Royale

Detalje på balkonen er første tegn på forsoning, siger kongehusekspert

Dronning Margrethe samlede i forbindelse med sin fødselsdag hele kongefamilien i det, der af ekspert vurderes som første tegn på forsoning.

Dronning Margrethe fylder søndag 83 år, og det blev tidligere på dagen markeret på Amalienborg i København, hvor tusindvis af danskere var mødt op for at ønske dronningen tillykke med fødselsdagen.

Da dronning Margrethe ved middagstid trådte frem på balkonen for at modtage danskernes lykønskninger, var hun omgivet af hele familien.

Det er første gang, vi har set, at der har været tegn på forsoning

Lars Hovbakke Sørensen

Det er første gang, at hele kongefamilien viser sig sammen offentligt, efter at dronningen i september 2022 fratog prins Joachims børn deres titler som prinser og prinsesser.

Et vigtigt signal

At hele familien i dag kunne samles, betyder rigtig meget for Kongehuset, fordi det sender et signal om, at man godt kan finde ud af at lægge en dæmper på konflikterne.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, lektor i samfundsvidenskab og ekspert i Kongehuset.

- Det er første gang, vi har set, at der har været tegn på forsoning, siger Lars Hovbakke til TV 2.

Det viser ifølge kongehuseksperten noget meget vigtigt. Nemlig at forholdet ikke er dårligere, end at de godt kan finde ud af at optræde sammen i offentligheden.

Ikke mindst fordi der tidligere på ugen igen har været sat spørgsmålstegn ved det indbyrdes forhold, efter at prins Joachim annoncerede, at grev Henrik skal konfirmeres i Paris den 18. maj.

En begivenhed, dronningen ikke kan deltage i grundet hendes nyligt overståede rygoperation. Det bekræftede Kongehuset tidligere på ugen over for Ritzau.

Stor betydning for dronningen og danskerne

Lars Hovbakke Sørensen mener, at det betyder rigtig meget for dronningen at kunne samle hele familien på sin fødselsdag.

- Hun har altid lagt vægt på, at kongefamilien er vigtig, siger han.

At være dronning handler meget om at værne om det familiære, forklarer Lars Hovbakke Sørensen. Og det er også noget, som offentligheden går meget op i.

- Det har en stor psykologisk betydning i forhold til danskernes opfattelse af hele kongehuset, at man i offentligheden kan stå sammen, siger han.

Styr på prins Joachims fremtid

Dronningens fødselsdag kommer, få dage efter at et stort flertal i Folketinget gav udtryk for, at prins Joachim vil få sine årpenge – apanage – med til USA, hvor han 1. september tiltræder i stillingen som forsvarsindustriattaché og stedfortrædende forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Washington D.C.

Derfor ville det virke meget besynderligt, hvis ikke prins Joachim og familien var dukket op i dag. Det ville nemlig sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor prins Joachim fortsat skal modtage årpenge, vurderer kongehuseksperten.

- Det ville formentlig have afstedkommet en hel del kritik både i befolkningen og måske også blandt nogle af politikerne, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han forventer efter dagens fejring, at kongehuset ligesom i dag vil forsøge at fremstå samlet udadtil.

- Det kan godt være, at alle kurrer på tråden endnu ikke er forsvundet, men det her er et meget vigtigt skridt i retning af en normalisering af forholdet, siger kongehuseksperten.