Militærfly skulle skræmme ekskong Konstantin fra at vende tilbage til sit hjemland

Under en ferie i sit hjemland i 1993 gjorde den græske regering det klart, at ekskong Konstantin og hans familie ikke var velkommen i landet.

Det var ikke givet, at det skulle blive i hans hjemland, at den nyligt afdøde ekskong Konstantin skulle trække vejret for sidste gang.

For selvom han i sit liv aldrig lagde skjul på, at det var hans største ønske at vende tilbage til sit elskede Grækenland, var han på ingen måde velkommen.

Vi er på vej på ferie, og de angriber os med en krigsmaskine

Ekskong Konstantin, 1993

Det stod især klart, da han for knap 30 år siden - i 1993 - besøgte landet. Med sig havde han hele sin royale familie, børn såvel som børnebørn - og ikke mindst et dokumentarhold, der fulgte familiens færd gennem det græske sommerland.

Da de drog på bådtur i det græske øhav, var det nær ved at ende grueligt galt.

- Jeg må indrømme, at det ligner en optrapning fra regeringens side, sagde ekskong Konstantin til den journalist, han havde inviteret med på båden.

- De tror, vi er farlige mennesker

I 1993 forsøgte den royale familie at holde ferie i Grækenland. De rejste rundt i landet, og turen blev filmet af journalister fra det britiske medie Sky Channel, der var en britisk betalings-tv-kanal.

Den sommer førte ekskong Konstantins blotte tilstedeværelse til optøjer i den græske befolkning, når royalister og modstandere af monarkiet dukkede op, de steder han besøgte.

Samtidig gjorde den græske regering det klart, at de ikke brød sig om, at ekskong Konstantin befandt sig i landet. Regeringens utilfredshed førte til, at der blev sendt militærfly på vingerne for at intimidere den kongelige familie.

Konstantin om overflyving Video: TV 2 NEWS

Familien og dokumentarholdet havde netop sat anker ved en ø i den sydlige del af Grækenland, da først det ene og dernæst det andet militærfly pludselig var over hovederne på dem.

Optagelser fra dengang viser, hvordan krigsfly fløj ind over familien, mens de befandt sig på båden.

Vindblæst og chokeret sagde Konstantin da til journalisten, der var med ombord på båden, at flyene fløj "uacceptabelt lavt", og at de "skræmte livet af hans børn".

På en direkte linje til mediets aftenudsendelse fortalte ekskong Konstantin, at den royale familie blev chikaneret af militærfly og krigsskibe.

- De forlanger, at vi ikke sætter anker, men det har vi lige gjort, sagde han.

I et senere klip fra på båden, taler ekskong Konstantin i telefon, og han bliver filmet, da han siger:

- De tror, vi er meget farlige mennesker. Der er små børn og masser af kvinder ombord. Vi er på vej på ferie, og de angriber os med en krigsmaskine.

Uenigheder fortsætter - selv efter hans død

Ekskong Konstantin står som et symbol på en dramatisk periode i nyere græsk historie.

I mere end 40 år levede han i eksil - forvist fra sit eget land, efter at en militærjunta og et oberststyre tog magten ved et kup i 1967. Her lod kongen kupmagerne overtage magten til stor frustration for folket. I 1974 afskaffede landet monarkiet ved en folkeafstemning - og dermed ikke mindst kong Konstantins ret til tronen.

Ekskong Konstantin blev forment adgang til landet og fik senere frataget sit græske statsborgerskab.

Derfor levede han det meste af sit voksne liv i London.

Han var gift med danske prinsesse Anne-Marie, dronning Margrethes lillesøster. Parret boede i den engelske hovedstad i 40 år sammen med deres fem børn, prinsesse Alexia, kronprins Pavlos, prins Nikolaos, prinsesse Theodora samt prins Philippos, inden de i 2013 vendte hjem til Grækenland.

På det tidspunkt var de skiftende græske regeringer og grækerne så småt blødt op over for ekskongen.

Tirsdag døde ekskong Konstantin på et privathospital i Athen efter længere tids sygdom. Han blev 82 år. Den græske regering har onsdag slået fast, at han ikke vil få en statsbegravelse.

Kongen vil blive begravet som privat borger, og begravelsen vil finde sted nær hans slægtninge ved paladset Tatoi.