Dronning Elizabeth – 70 år på tronen

England fejrer dronningen, men vigtige familiemedlemmer er blevet bedt om at blive væk

I hele fire dage fejrer briterne dronning Elizabeth med parader, koncerter og gigantiske picnicfester. Og du kan følge det hele på TV 2.

Dronning Elizabeth kan som verdens længst siddende regent fejre platinjubilæum, da hun har siddet 70 år på tronen i dag.

Og den begivenhed kommer hun ikke til at fejre hverken alene eller i stilhed.

Millioner af briter gør nemlig klar til at fejre deres dronning i fire dage.

Her vil der blandt andet være en storslået militærparade, livekoncert ved Buckingham Palace og en picnic med mere en ti millioner briter.

Dronning Elizabeth og hendes familie deltager selv i flere af arrangementerne.

Og en af festlighedernes første begivenheder bliver den traditionsfyldte "vinkescene" fra balkonen på Buckingham Palace.

Men når dronningen træder ud på balkonen torsdag omgivet af cirka 15-20 familiemedlemmer, vil to glimre ved deres fravær.

Nye regler for balkonen

For forud for jubilæet har dronning Elizabeth nemlig ændret på reglerne for, hvem der må komme med på balkonen.

Det meddelte kongehuset i begyndelsen af maj:

- Efter nøje overvejelse har dronningen besluttet, at det i år kun vil være dronningen og de familiemedlemmer, der har officielle pligter, som er til stede på balkonen.

Det betyder, at hverken dronning Elizabeths søn prins Andrew eller barnebarnet prins Harry – samt deres familier – vil være der.

- Et hårdt signal

Begge prinser har skabt store skandaler i kongehuset de seneste år og mistet deres titler og arbejdsopgaver af samme grund.

I 2019 fratog dronningen prins Harry hans titler og apanage, da han flyttede til USA med sin hustru Meghan Markle.

Det samme skete for prins Andrew i begyndelsen af året, da han gennem længere tid havde været under anklage for sexovergreb på en mindreårig tilbage i 2001.

Beslutningen om ikke at tage de to skandaleramte prinser med på balkonen er måske barsk, men også kendetegnende for den britiske dronning, forklarer historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er et hårdt signal. Og det afspejler dronningens skarpe holdning til pligt, rettigheder og privilegier, siger han og tilføjer:

- For kongehuset er arbejdsliv og privatliv vævet sammen, men dronning Elizabeth har en meget professionel tilgang. Arbejdslivet kommer i første række.

Han vurderer dog, at det så afgjort er prins Andrew og hans problematiske sag om sexovergreb, der er det største problem for kongehuset.

Både prins Andrew og prins Harry vil dog deltage i fejringen af Elizabeths jubilæum med deres familier på andre tidspunkter. Derfor får man måske alligevel et glimt af dem.

Sådan kan du følge fejringen

På TV 2 og TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY kan du følge fejringen af dronning Elizabeth.

Her får du overblikket over de fire dages begivenheder:

Militærparade

Torsdagen begynder med den såkaldte Trooping the Colour-militærparade. Over 1200 officerer og soldater og et militærorkester vil gå og ride gennem gaden op mod Buckingham Palace.

Her vil dronningen og hendes familie vinke fra balkonen.

Senere vil over 3000 fakler blive tændt over hele England og Commonwealth-landene til ære for dronningen.

Begivenhederne kan følges på TV 2 torsdag 2. juni fra klokken 10.20-14.30​.

Gudtjeneste

Fredag vil der blive afholdt en højtidelig gudstjeneste i den 400 år gamle kirke Saint Paul's Cathedral.

Her forventer flere britiske royale eksperter, at prins Andrew og prins Harry måske vil dukke op.

Dronning Elizabeth er førhen ankommet til gudstjenesten i guldkaret, men i år ankommer hun i bil. Hun kommer heller ikke ind gennem hovedindgangen, men ad en dør tættere på hendes plads i kirken. Det skyldes, at den 96-årige dronning den seneste tid har haft mobilitetsproblemer.

Gudstjenesten kan følges fredag 3. juni på TV 2 fra klokken 11.20-14.05.

Koncert på Buckingham Palace

Lørdag bliver der afholdt en gigantisk koncert foran Buckingham Palace. Foruden kongefamilien vil cirka 22.000 briter, der har købt eller vundet billetter, også være blandt publikum.

Her vil musikere som Elton John, Diana Ross, Alicia Keys, Duran Duran, Rod Stewart og Queen med forsanger Adam Lambert optræde.

I løbet af showet vil stjerner som David Beckham, Julia Andrews og Sir David Attenborough også gå på scenen.

Koncerten kan følges på TV 2 CHARLIE fra klokken 20.30-23.33.

Picnic og festmåltid for ti millioner britere

Omkring ti millioner briter forventes at afholde en picnic eller festmåltid søndag 5. juni.

Her fejrer man dronningen med spisning ved langbordene i gader over hele England.

Samtidig bliver der afholdt en festparade i London. Normalt ankommer dronningen i sin guldkaret, som kører i spidsen af paraden. Men på grund af hendes helbred vil hun dog ikke køre i karet i år. Til gengæld lover kongehuset en festlig overraskelse i stedet.

Du kan følge begivenhederne på TV 2 søndag 5. juni fra klokken 15.00-18.00.

Du kan også følge fejringen på TV 2 PLAY.