Royale

Dronningen kan endelig fejre sin fødselsdag, og i år bliver den anderledes

Som noget særligt vil der var en parade for dronningen.

Efter to års pandemi skal dronning Margrethe fejre sin 82-årsfødselsdag helt uden coronarestriktioner.

Det vil hun gøre på Marselisborg Slot i Aarhus, hvor hun altid tilbringer påsken.

Her vil der være en parade, ligesom at majestæten og flere familiemedlemmer vil vise sig på slottets veranda og vinke til de fremmødte.

- Det er en fødselsdag efter den gode gamle opskrift bortset fra paraden, som er noget særligt i år, forklarer historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Paraden skal ifølge historikeren ses i lyset af, at man gør lidt ekstra ud af dagen, fordi de seneste to fødselsdage har været begrænset af coronapandemien.

Aflyste fødselsdage

På dronningens 80-årsfødselsdag var der lagt op til den helt store fejring. Der skulle blandt andet være en balletgalla i Tivolis koncertsal, et stort anlagt festfyrværkeri og en middag på Restaurant Nimb for nogle særligt indbudte gæster.

Men det blev på grund af coronapandemien aflyst og erstattet af en virtuel fejring med fællessang og digitale lykønskninger.

Om aftenen holdt dronning Margrethe en tale til befolkningen, og efterfølgende spiste hun middag med sine to sønner og deres hustruer.

- Min fødselsdag blev ikke, som jeg havde forestillet mig, men jeg er taknemmelig for den, som den blev, sagde hun blandt andet i talen.

Og på trods af den alternative fejring, har majestæten fortalt, at det var en af de bedste fødselsdage nogensinde.

- Selvom hun ikke kunne holde en stor gallamiddag og køre rundt i byen i karet, så var der fællesskab, hilsner og indslag, siger Lars Hovbakke Sørensen.

81-årsfødselsdag

Sidste år – på dronningens 81. fødselsdag – satte corona også begrænsninger på fejringen, og fødselsdagen blev markeret anderledes, end hvad der ellers er tradition for.

Dronning Margrethe havde blandt andet besøg af den nærmeste familie på Fredensborg.

Men i år er fejringen ligesom normalt. Ligeledes vil det vil være muligt at sende dronningen en fødselsdagshilsen på Kongehusets digitale platforme.