Hertuginde Kate besøger Danmark af en helt særlig grund

Ifølge ekspert i det britiske kongehus viser hertuginde Catherine af Cambridge en ny side af sig selv med sit besøg i Danmark.

Hertuginde Catherine af Cambridge, der for de fleste nok er kendt som Kate Middleton, besøger i disse dage Danmark.

Her skal hun mødes med en række danske organisationer, der har fokus på børn, i forbindelse med sit eget arbejde for den britiske fond, The Royal Foundation Centre for Early Childhood, som hun lancerede i juni.

Iført rødt og hvidt besøgte hun tirsdag eftermiddag Institut for psykologi på Københavns Universitet, og bagefter gik turen til Børnenes Museum i København.

Hertugindens besøg har været omgærdet af mystik, og hele det officielle program er ikke offentliggjort. Men i begyndelsen af februar skrev hertuginden selv på det sociale medie Instagram:

- Jeg ser frem til at lære om Danmarks tilgang til den tidlige barndom fra eksperter, forældre og praktiserende læger. Danmark er et fyrtårn, når det kommer til tilgangen til børnenes tidlige år.

En ny side af Kate

Og det er da også årsagen til, at hertuginden har lagt vejen forbi Danmark. Ifølge kongehuset er besøget på eget initiativ for at lære mere om børns udvikling i den tidlige alder.

Her er Danmark nemlig et forgangsland, fortæller Lone Theils, der er journalist, forfatter og ekspert i det britiske kongehus.

- De beskriver det selv som en 'fact finding mission', så det er en rejse, hvor hun først og fremmest er interesseret i at lære om, hvordan vi griber tingene an i Danmark, siger hun.

Det er første gang, at Hertuginden tager arbejdet med fonden The Royal Foundation Centre for Early Childhood med uden for Storbritanniens grænser. Det er kronprinsesse Mary, der er hertugindens vært, og ifølge Lone Theils giver det god mening.

Hertuginden kan nemlig lære en masse om fondsarbejde af den danske kronprinsesse, vurderer hun:

- Hun har været foran, så hun har en masse erfaring, som hun kan dele med prinsesse Catherine. Både i forbindelse med, hvordan hun i praksis har udført opgaverne, men også hvordan man som moderne, ung kongelig kan investere sig selv i de ting og vise en mere menneskelig side af sig selv.

Catherine, Hertuginde af Cambridge

Født 9. januar 1982 i Berkshire i England.

Hun blev først kendt som Kate Middleton, da hun blev kæreste med prins William, der er søn af prinsesse Diana og prins Charles.

Catherine, Hertuginde af Cambridge, mødte hinanden, da de studerende på University of St. Andrews i Skotland.

Hun har børnene prins George of Cambridge, prinsesse Charlotte af Cambridge og prins Louis af Cambridge.

Hun stiftede i 2021 fonden The Royal Foundation Centre for Early Childhood, der beskæftiger sig med de børns første år.

Et mere stift kongehus

Det britiske kongehus har ikke givet mange oplysninger om, hvad hendes besøg, der varer to dage, skal bestå af. Det skyldes en række sikkerhedsforanstaltninger.

Kongehuset har dog røbet så meget, at hertuginden onsdag skal mødes med dronning Margrethe og kronprinsesse Mary på Amalienborg. Her skal hun spise frokost med kronprinsesse Mary og efterfølgende besøge et krisecenter.

Her vil der også være en præsentation af Mary Fondens indsats for de omkring 2000 børn, der hvert år kommer på krisecenter med deres mor.

Kronprinsesse Mary har – ligesom den britiske hertuginde – nemlig også valgt at have særlig fokus på børn i Mary Fonden, der har fokus på at bekæmpe mobning, og hendes arbejde er tidligere blevet hyldet med priser og rosende ord. I 2017 modtog hun WHO-prisen for sit arbejde med børn og unges sundhed.

Og ifølge Lone Theils kan et af hendes mål med besøget også være at indsamle viden, så hun kan tale med en større autoritet, når hun vender hjem til Storbritannien.

"Hun var meget stille"

Hertuginde Catherine er gift med den britiske prins William og bliver en dag dronning af Storbritannien. Og ifølge Lone Theils ser vi en relativt ny side af hertuginden, der har været en del af det britiske kongehus i 11 år.

Hun har gennemgået en stor udvikling de senere år. I begyndelsen døbte pressen hende "Duchess of Dolittle”, fordi hun var relativt usynlig.

- Hun havde et langt opløb, hvor hun var meget stille og ikke gjorde så meget. Men nu har hun fundet nogle mærkesager på det område, som interesserer hende, siger Lone Theils.

Ifølge kongehuseksperten ser man i Storbritannien på det danske kongehus som et "monarki light". Sammenligner man med det danske kongehus, er det britiske kongehus meget mere stift, formelt og konservativt, fortæller hun.

- I Danmark ser vi, at kronprinsesseparret selv cykler og tager børnene i skole. Det ville man ikke se i Storbritannien, siger hun og fortsætter:

- Jeg tror faktisk, at både Kate og William er interesseret i at se, hvordan man kan gøre det lidt mere, som man gør i Skandinavien.