Royale

Millionregning til Prins Andrew skaber debat i Storbritannien

Forliget har sat gang i en debat om, hvorvidt offentligheden har krav på at vide, hvor beløbet kommer fra.

En milliondyr regning venter britiske Prins Andrew.

Han har nemlig valgt at betale sig fra at skulle stå skoleret i en ydmygende retssag i New York, der længe har kastet en skygge over det britiske kongehus.

Tirsdag kom det frem, at prinsen havde indgået forlig med amerikanske Virginia Giuffre, der har anklaget prinsen for at have voldtaget hende, da hun var 17 år gammel.

Beløbet har indtil nu været ukendt, men ifølge avisen The Daily Telegraph skal prinsen nu betale et beløb på 12 millioner pund.

Det svarer til godt 106 millioner danske kroner.

En pris, som har skabt debat blandt briterne, der nu spekulerer i, hvor den store pose penge kommer fra.

Dronningens penge

Ifølge flere britiske medier hjælper Dronning Elizabeth med at finansiere en betydelig del af beløbet.

Dronningen har allerede brugt millioner af pund på at betale prinsens advokater, og hun vil nu betale noget af forliget for at fjerne opmærksomheden fra den betændte sag. Ifølge The Telegraph skal det give hende fred til at fejre sit 70-årsjubilæum som dronning.

Men det falder ikke i god jord hos briterne.

- Der er selvfølgelig folk, som siger, at det er vores skattepenge eller noget af det, hun får i apanage, siger Lone Theils, forfatter og tidligere korrespondent i Storbritannien.

Der er selvfølgelig folk som siger, at det er vores skattepenge eller noget af det, hun får i apanage

Lone Theils, tidligere korrespondent i Storbritannien

Selvom Kongehuset kan ånde lettet op over, at retssagen aldrig så dagens lys, er sagen langt fra glemt, vurderer hun.

- Sagen stod til at blive ekstrem pinlig, ikke bare for prins Andrew, men også for kongehuset, fordi man ville bore mere i hans baggrund, og om han havde løjet, siger hun og fortsætter:

- Der må komme det her efterspil om, hvem der har betalt for det. Men jeg tror, at kongehuset håber, at der er sat punktum for det.

Hvor dronningen i begyndelsen holdt hånden over prins Andrew, har hun været tvunget til at tage mere og mere afstand til sin søn.

Dronning Elizabeth fratog i januar prins Andrew sine militære titler og protektorroller. Samtidig mistede han retten til at benytte sig af titlen "Hans Kongelige Højhed".

Penge går til velgørende organisation

I forbindelse med forliget er det blevet besluttet, at prins Andrew skal betale den største del af beløbet - cirka 89 millioner kroner - direkte til Virginia Giuffre.

De resterende 17 millioner kroner skal gå til Virginia Giufferes velgørende organisation, som hjælper ofre for menneskehandel.

Ifølge The Times er prinsens eneste indtægter en pension fra flåden på 175.000 kroner og en apanage fra dronningen på cirka 2,2 millioner kroner.

Derfor har prins Andrew ikke mange muligheder for selv at skaffe pengene, vurderer Lone Theils. Han optræder nemlig ikke offentligt i officielle pligter længere.

- Han har ikke noget job mere, for den løn, han fik fra Dronningen, fik han, fordi han var i diverse handelsorganisationer, siger hun.

En anden mulighed er, at prinsen skaffer pengene gennem salget af sin luksuriøse skihytte, som prinsen købte med sin ekskone Sarah, hertuginde af York, i Verbier i Schweiz. Luksushytten var til salg for den nette sum af 157 millioner kroner. Men prinsen har ifølge The Times et lån på 113 millioner kroner, og derfor tyder det på, at salget ikke er nok til at betale forliget.

- Hvad er der så tilbage? Der er jo mor tilbage, siger Lone Theils og henviser til, at dronningen har en stor privatformue, som, hun tror, vil blive brugt til at betale erstatningen.

Ifølge Lone Theils ligger dronningen rangeret som nummer 372 på The Times' liste over de rigeste personer i verden. Så hun har altså penge nok til at betale.

Har holdt fast i sin uskyld

Gennem hele forløbet har prins Andrew holdt fast i sin uskyld og hævdet, at han aldrig har mødt Virginia Giuffre, selvom der har været offentliggjort et billede, hvor han står ved siden af hende.

Billedet er fra 2001, og her står prinsen med sin arm om den unge Virginia Giuffre.

Og for få uger siden var meldingen også, at prinsen ville forsvare sig ved en retssag. Men sådan endte det ikke. Dermed er retssagen lukket, men for det britiske kongehus gør diskussionen kun endnu mere skade, vurderer Lone Theils.

- Der er den her association med en pædofilidømt Jeffrey Epstein og seksuelle elementer. Der er ingen elementer, der gør, at man tænker: "Det er også lidt synd for prins Andrew", siger hun.

Ifølge Lone Theis er hoffet kun interesseret i at få lukket sagen hurtigst muligt, og derfor skal briterne heller ikke forvente at få svar på deres spørgsmål om finansieringen.

- De vil højest sige, at det kommer fra hendes private formue.