Royale

Dronning Elizabeth ønsker dronningetitel til Camilla

Når prins Charles en dag bliver konge, skal hans hustru bære titlen Queen Consort, siger dronning Elizabeth.

Dronning Elizabeth ønsker, at prins Charles' hustru, Camilla, skal bære titlen Queen Consort, når han en dag bliver konge af Storbritannien – på dansk dronning-gemalinde.

Det er mit oprigtige ønske, når den tid kommer, at Camilla vil blive kendt som Queen Consort

Dronning Elizabeth

Det skriver dronningen i et brev i forbindelse med markeringen af sine 70 år på tronen søndag. Brevet er blevet offentliggjort af Buckingham Palace lørdag.

Dronning-gemalinde er betegnelsen for en kvindelig ægtefælle til en konge. Dermed bliver hertuginden af Cornwall til dronning Camilla.

Søndag runder dronning Elizabeth en særlig milepæl og kan fejre, at hun i 70 år har været dronning af Storbritannien.

Første jubilæum af sin slags

I brevet skriver hun, at begivenheden har givet hende en pause til at reflektere over den loyalitet og kærlighed, som den britiske offentlighed har vist hende.

- Og når den tid kommer, at min søn Charles bliver konge, ved jeg, at I vil give ham og hans hustru, Camilla, den samme støtte, som I har givet mig.

- Og det er mit oprigtige ønske, når den tid kommer, at Camilla vil blive kendt som dronning-gemalinde, idet hun fortsætter sin egen loyale tjeneste.

Den 95-årige dronning er den første britiske monark, der kan fejre platinjubilæum. Hun arvede tronen fra sin far, kong George 6., i 1952 - 25 år gammel.

Det er hendes førstefødte, prins Charles, der skal arve tronen efter hende. Hans hustru, Camilla, bærer titlen hertuginde af Cornwall. Parret blev gift i 2005 ved en borgerlig ceremoni.

Princess Consort

Camilla bærer ikke titlen prinsesse af Wales, som prinsesse Diana, prins Charles' første hustru, gjorde. Hun repræsenterer jævnligt den kongelige familie sammen med sin mand ved officielle pligter.

Gennem hele den britiske historie har kongens hustru typisk fået titlen dronning-gemalinde. Den har ingen forfatningsmæssige beføjelser.

Da Camilla og prins Charles blev gift, blev det officielt besluttet, at Camilla ville benytte sig af titlen prinsesse-gemalinde, når hendes mand blev konge.