Se det nye portræt af kronprinsessen

Portrættet er malet i anledning af kronprinsessens 50-årsfødselsdag. Og det er spækket med skjulte symboler, siger kunsthistoriker.

Som den første borgerlige kronprinsesse er Mary nu at finde i portrætsamlingen i Riddersalen på Frederiksborg Slot.

For i anledning af kronprinsessens 50-årsfødselsdag 5. februar er et spritnyt maleri nemlig blevet bestilt af den danske kronprinsesse for at markere dagen.

Maleriet indgår som hovedværk i en særudstilling af Det Nationalhistoriske Museum, der lige nu er at finde på slottet. Udstillingen har fødselaren i centrum, hvor hun i Riddersalen kommer i selskab med andre kronprinsesser, der gennem tiden har sat et særligt præg på deres samtid i Danmark.

Steffen Løvkjær, der er kulturhistoriker ved Historic Talks, siger, at maleriet både markerer fødselsdagen og tydeliggør kronprinsessens position som kommende dronning.

- Det er et meget dejligt billede. Det er lyst, positivt og roligt. Der er også en masse symbolik og karakteristika på kronprinsessen som person og på embedet, siger han til TV 2.

Afstemning

Synes du godt om det nye portræt?

Det bløde og feminine repræsenteret

Steffen Løvkjær hæfter sig allerførst ved, at kronprinsessen er placeret i sit arbejdsværelse i Frederik den 8's Palæ på Amalienborg, hvor meget af hendes virke foregår fra.

Dernæst skuer han til den afskårede oval i højre side.

- Man fornemmer en flig af et blad fra en buket blomster, der en del af et kunstværk på væggen i arbejdsværelset. Både blomsterne og den gammelrosa farve under repræsenterer det bløde og feminine. Det er et kunstværk i et kunstværk.

Kunstneren bag

Det er kunstneren Jesús Herrera Martínez, der står bag det nye maleri. 

Han har boet i  Danmark siden 2016 og modtog i 2017 førsteprisen, Carlsbergfondets portrætpris, i Det Nationalhistoriske Museums portrætkonkurrence Portræt NU!.

Det er første gang, at han portrætterer kronprinsessen.

Den lyseblå baggrund giver Steffen Løvkjær associationer til den danske sommerhimmel, hvor der falder horisontale og vertikale linjer ind fra vinduet, som kronprinsessen ser ud gennem.

- Hun ser frem og op. Hun ser positivt og roligt på fremtiden og sidder afslappet i stolen.

At netop den stol er med, vidner om kronprinsparrets interesse for dansk design og kunst. Stolen er den såkaldte 'Fried Egg'-stol af Hans Olsen fra 1950'erne, og det danske design får på maleriet en subtil, men ikke umiskendelig markedsføring, lyder det fra Steffen Løvkjær.

- De gyldne brystpaneler nederst viser også, at det ikke er hvem som helst, der er portrætteret, da det bærer nogle af de klassiske elementer fra fyrsteportrættet, siger han.

Det perfekte får en lille krølle

Steffen Løvkjær bider mærke i kropssproget og den lille krølle på kjolen i hjørnet.

- Det næsten perfekte får en lille krølle på halen, hvor man får fornemmelsen af, at hun lige har sat sig. Der er noget nærvær og øjenhøjde, siger han.

De kongelige portrætter indeholder altid et eller flere elementer, som afspejler og indkapsler personligheden

Steffen Løvkjær, kulturhistoriker ved Historic Talks

Dernæst falder hans øjne på de to tydelige ringe på hendes fingrer, men at der ellers ikke er mange smykker. Den enkle stil, mener han, kan afspejle danskernes enkelthed og klarhed.

Derudover repræsenterer kronprinsessen også en større tilgængelighed fra Kongehuset.

- Hun er meget tilgængelig i forhold til arme, kraveben og hals. Men der er stadig den stramhed, at håret ikke er løst, som giver et mere officielt udtryk.

Portrættet vil i fremtiden også tjene som et historisk nedslag, vurderer Steffen Løvkjær.

For med det nye maleri understreges et skifte, hvor kronprinsessen på samme måde som sin mand nu reelt har lagt de yngre voksenår bag sig.

- Vi har nu med et kronprinspar at gøre, som træder mere og mere i karakter. Der ligger en ydet opmærksomhed på parret som institution og kronprinsessen selv.

Taler ind i en gammel tradition

Det nye portræt taler ind i en flere end 100 år gammel og klassisk tradition, hvor man i Kongehuset har ladet regenter og arvtagere portrættere i forbindelse med større markeringer.

- De kongelige portrætter indeholder altid et eller flere elementer, som afspejler og indkapsler personligheden, siger Steffen Løvkjær.

Et eksempel er kronprinsens morfar, Frederik 9., som oftest blev malet, hvor et maritimt udtryk blev inkluderet for at afspejle hans glæde for havet.

Eller vores egen Dronning Margrethe, hvis mange interesser, der spænder fra kunst til natur, også kommer til udtryk i flere portrætter. For eksempel i dette maleri fra 1977, som er en gave fra Danske Bank til dronning Margrethe:

Eksempler på dette er også at finde i det første officielle portræt af kronprinsessen fra 2006, hvor den australske billedkunstner Ralph Heimans førte penslen.

Kronprinsesse Mary er her portrætteret Fredensborg Slots havesal, hvor salens malerier er blevet erstattet af spejle, der skal trække tråde til hendes opvækst i Hobart på Tasmanien.

Kongehuset og kunst

Også valget af kunstnere afslører en særlig stil hos kronprinsessen. Hun har nemlig indtil nu kun ladet sige portrættere af udenlandske kunstnere.

Her er det netop afslørede maleri ej heller en undtagelse, da det er den spanskfødte maler Jesús Herrera Martínez, som står bag.

Valget af kunstner kan ifølge kunsthistorikeren have flere forklaringer, men i bund og grund hænger kunst og kongehus intimt sammen.

- Kunsten er et talerør og en måde, hvorpå individet kommer i fokus, og der bliver skabt opmærksomhed.

Se med, når TV 2 søndag 6. februar klokken 20.00 fejrer kronprinsesse Marys 50-årsfødselsdag. Showet kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.