Kongehuset deler julebilleder – og de gemmer på interessante detaljer, siger historiker

Billederne viser juleforberedelserne på Marselisborg Slot – og afslører både en nyhed og detaljer, der siger meget om dronningen.

Det er ikke kun i de mange danske hjem, at juleforberedelserne er i fuld gang.

Også på Marselisborg Slot, dronningens juleresidens i Aarhus, er der blevet pyntet op efter alle kunstens regler.

Det viser kongehuset på sin officielle Instagram-profil med en række private billeder, som blev slået op lillejuleaften.

Her ses dronning Margrethe, der pynter det enorme juletræ sammen med børnebørnene.

Prins Christian på 16 år er kommet hjem fra sit kostskoleophold på Herlufsholm og er i gang med at pynte træets top fra en stige.

14-årige prinsesse Isabella og tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine på 10 år hænger røde og guldfarvede glaskugler på bunden af træet.

Det er kronprinsesse Mary, der har taget billederne – og det er gode nyheder.

15. december kom det nemlig frem, at hun var smittet med coronavirus og var i isolation på Amalienborg. Med billederne er der vished om, at hun er ude af isolationen, og at familien har kunnet samles på trods af den nylige sygdom.

Billederne har dog også andre interessante detaljer, fremhæver Lars Hovbakke Sørensen, som er historiker og lektor ved Professionshøjskolen Absalon.

Interessante detaljer

Først og fremmest er de private billeder udtryk for en tendens. Med deres Instagram giver kongehuset danskerne et indblik i, hvem de er som mennesker. De er ikke bare royale, men også en børnefamilie, som man kan spejle sig i, lyder det fra Lars Hovbakke Sørensen.

- Det viser, at kongehuset moderniseres, siger han.

Dronningen er historiebevidst og værner om traditionerne

Historiker Lars Hovbakke Sørensen om, hvad de nye billeder viser

Men én ting forbliver den samme. I hvert fald så længe dronningen er vært for julefejringen: Juletræet skal være rødgran.

- Et juletræ af rødgran er ret usædvanligt, fordi det er det "gammeldags" juletræ, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Frem til 1950'erne var et juletræ i rødgran det gængse for danske familier, men det blev overhalet indenom af det blødere og mindre dryssende nordmannsgran.

Tidligere billeder har vist, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary netop har et juletræ i nordmannsgran i deres hjem.

- Det er en forskel, som viser noget større. Dronningen fastholder at have rødgran, fordi hun er historiebevidst og værner om traditionerne. Kronprinsparret er mere moderne, siger historikeren.

Dronningen fastholder også at spise risengrød som en del af julemiddagen – ikke det "nyere" risalamande, som blev opfundet omkring år 1900. Og så skal hun i kirke, hvis det er muligt.

Joachim holder jul i Frankrig

Julemiddagen hos kongefamilien står også på traditionel julemad med gåsesteg, mens de til dessert spiser en særlig engelsk plum cake, som er ført videre fra dronningens mor, dronning Ingrid.

I år er der desuden dømt fuld plade på julestemningen, da slotshaven, ligesom det meste af Danmark, er dækket af sne juleaften.

De nye billeder viser, at livgardernes sorte bjørneskindshuer er hvide på toppen. Det kan ses, hvis man trykker til venstre på Instagram-opslaget øverst i artiklen.

Dronningens anden søn, prins Joachim, holder i år sin jul i Frankrig. Her tilbringer han den med sin kone, prinsesse Marie, hendes familie og deres fælles børn, prins Henrik på 12 år og prinsesse Athena på 9 år.

- Det er lidt forskelligt, hvem der er med til jul på Marselisborg, men dronningen forsøger at samle så meget familie som muligt hvert år, siger Lars Hovbakke Sørensen.