Royale

Undrede du dig også? Derfor sagde journalisterne "du" til prins Christian

Dronning Margrethe har engang afbrudt og irettesat en journalist til et stort pressemøde, fordi han sagde "du" til hende.

- Tillykke, prins Christian. Hvordan oplevede du ceremonien i kirken?

Sådan lød spørgsmålet fra TV 2s reporter Camilla Slyngborg, da prins Christian efter sin konfirmation i dag stillede sig frem foran pressen og lod sig fotografere og interviewe.

Normalt når pressen stiller spørgsmål til medlemmer af den royale familie, gælder det om at huske at tiltale dem "De" og "Dem".

Se klippet, hvor journalisterne siger "du" til prinsen herunder:

Prins Christian blev konfirmeret i Fredensborg Slotskirke 15. maj 2021. Video: Ryan Svale Andersen

Men det var altså ikke en smutter, da Camilla Slyngborg, der gennem flere år har dækket royale begivenheder for TV 2, sagde "du" til prinsen.

- Det handler simpelthen om, at det først er, når de fylder 18 år, at der er tradition for, at man siger "De" til dem, siger Camilla Slyngborg.

Hun fortæller, at det er noget, der tidligere har fået seere til at ringe ind, hvis de har hørt hende tiltale et medlem af kongefamilien "du" i fjernsynet.

Det skete blandt andet i forbindelse med Royal Run i 2018, da prins Christian for første gang stillede op til et rigtigt interview.

Derfor har hun sørget for at undersøge det med Kongehuset, og det er altså kun kutyme at sige "De" til myndige medlemmer af kongefamilien.

- Jeg tror ikke, vi er dus

Camilla Slyngborg var ikke den eneste journalist, der stillede spørgsmål til prinsen og brugte tiltaleformen "du".

- Har du savnet din morfar? lød det fra en anden af de fremmødte journalister.

Det sker dog indimellem, at en journalist kommer til at sige "du" til voksne medlemmer af kongefamilien, og det er ikke altid, at det går ubemærket hen.

Dronning Margrethe kom med en lille reprimande, da en journalist til et pressemøde i forbindelse med hendes 75-årsfødselsdag kom til at sige "du" til hende.

- Undskyld, nu skal jeg ikke være meget sippet, men jeg tror ikke, vi har gået i skole sammen. Jeg tror ikke, vi er dus, lød det fra dronningen med et smil.

Kort efter kom en journalist fra TV 2 FYN til at sige "du" til kronprinsesse Mary i forbindelse med hendes besøg på den gamle Lillebæltsbro.

Hun lod dog fejlen gå ubemærket hen, hvis hun altså opdagede den.