Royale

Prins Christian konfirmeret – se billederne her

Prins Christian er kronprinsparrets ældste barn og Danmarks kommende konge efter kronprins Frederik.

Prins Christian er i dag blevet konfirmeret i Fredensborg Slotskirke.

15-årige prins Christian er kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste barn og står til at blive Danmarks konge efter sin far.

Efter konfirmationen i kirken mødte prins Christian og familien pressen, der fik mulighed for at tage billeder og stille spørgsmål.

- Det var rigtig flot og præsten god, pigekoret gjorde det godt, og organisten spillede rigtigt godt, sagde prins Christian om oplevelsen i kirken.

På grund af coronarestriktioner var der et begrænset antal gæster med til konfirmationen, ligesom mange gæster bosat i udlandet ikke har haft mulighed for at komme.

- Det er selvfølgelig rigtigt irriterende, men sådan er det med covid. Vi kan ikke gøre noget ved det, men de er med i vores tanker og vores hjerter, lød det fra konfirmanden.

Det var også et par stolte forældre, der har fået deres ældste søn konfirmeret i dag.

- Det er meget rørende, at den her lille mand er blevet til den her kæmpestore, unge mand, lød det fra kronprinsesse Mary, der også kunne fortælle, at resten af dagen skal gå med taler, god mad og hyggeligt samvær.

Prinsesse Mary berørt af dagens konfirmation.

En særlig konfirmand

Konfirmationen i dag noget helt særligt, fortæller Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og royal ekspert.

- Han har den helt særlige status, at han skal være konge en dag. Han har en forpligtelse til at tilhøre den evangelisk-lutherske kirke, som der står i grundloven, at kongen skal tilhøre, siger han.

Og så er konfirmationen også særlig, fordi coronapandemien har lagt sine begrænsninger på fejringen.

Konfirmationen er – ligesom så mange andre unges konfirmationer – blevet udskudt ad flere omgange, og efter konfirmationen i Fredensborg Slotskirke skal prinsen fejres ved en middag med 25 gæster i kancellihuset ved Fredensborg Slot.

Prinsen ankom med hele sin familie. Video: Ryan Svale Andersen

Rejserestriktioner betyder, at mange gæster er forhindrede i at deltage. Det gælder blandt andet for prins Joachim og prinsesse Marie, der bor i Paris, samt John og Susan Donaldson, der bor i England. Prins Christians faddere kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit af Norge og kronprinsesse Victoria af Sverige har også meldt afbud.

Faktisk er det kun én af de otte personer, der stod fadder ved prinsens dåb, der kan deltage i konfirmationen.

En "gammel" konfirmand

Konfirmanden, der er vokset både sin far og farmor over hovedet, er lidt ældre end konfirmander almindeligvis er.

Prins Christian er 15 år og bliver 16 år til oktober.

Når dagens konfirmand er nået at blive så "gammel", skyldes det, at konfirmationen er blevet udskudt et år på grund af pandemien. Desuden bliver elever i Gentofte Kommune, hvor han går i skole, først konfirmeret i 8. klasse, hvor man mange andre steder i landet bliver det i 7. klasse.

Prins Christian er i øjeblikket i gang med at færdiggøre sin 9. klasse, og efter sommerferien skal han starte på Herlufsholm Gymnasium i Næstved.

Glimt af de kongelige

Der var mødt flere danskere op for at få et glimt af kongefamilien og lykønske prinsen med dagen.

De fleste var lokale borgere fra Fredensborg, men også Kirsten West fra Amager havde taget turen, og hun fik tårer i øjnene og knækket stemme, da TV 2s reporter på stedet Camilla Slyngborg spurgte, hvorfor hun var mødt op.

- Jeg er royalist ind i hjertet. Jeg synes, at det er rørende, og jeg synes, at det er en fantastisk familie, lød det.

40 år siden kronprins Frederiks konfirmation

Prins Christian har op til i dag deltaget i konfirmationsforberedelse med sin klasse på Tranegårdskolen i Gentofte, ligesom han har haft private samtaler med kongelig konfessionarius, biskop i Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen, som også står for selve konfirmationen.

Selve den kirkelige handling og ritualet er det samme, som når alle andre danske unge bliver konfirmeret. Specielt for prins Christians konfirmation er, at der ikke er andre konfirmander til stede i kirken, når et medlem af kongefamilien konfirmeres.

Fredensborg Slotskirke har dannet ramme om adskille konfirmationer gennem årene, og det var også her, kronprins Frederik for præcis 40 år siden officielt trådte ind i de voksnes rækker.

Dronning Margrethe blev konfirmeret i kirken 1. april 1955.

Ved konfirmationen bekræftes prins Christians dåb. Han blev født 15. oktober 2005 og døbt 21. januar 2006.