Royale

Prins Joachim "rasler lidt med sablen" med kommentar om prins Harry, siger royal korrespondent

Jacob Heinel Jensen ser dog ikke udtalelsen som en direkte hentydning til, at prins Joachim selv står klar til at tage samme spring.

- Jeg har en enorm respekt for prins Harry. Han er meget modig. Han turde følge det, hans hjerte dikterede ham.

Sådan lyder det fra prins Joachim i et interview med det franske medie Point de Vue.

Jeg har lidt svært ved at se, hvad hans 'endgame' er

Jacob Heinel Jensen, royal korrespondent

Med udtalelsen er han den første fra det danske kongehus til at gå ind i debatten om den tumultariske tid, som har præget livet hos de britiske royale.

Og det er både overraskende og interessant, lyder det fra royal korrespondent for B.T. Jacob Heinel Jensen.

- Jeg kan ikke lade være med at tolke det som om, at han rasler lidt med sablen og fortæller, hvilken side han står på, hvis det skulle komme til en lignende situation i det danske kongehus, siger han til TV 2.

"Sender klart signal"

Jacob Heinel Jensen ser dog ikke udtalelsen som en direkte hentydning til, at prins Joachim selv står klar til at tage samme spring som den britiske prins.

Men ordene viser ifølge korrespondenten, hvor prinsens sympati ligger.

- Han kunne sagtens sige "ingen kommentarer" eller have udtrykt sin uforbeholdne støtte til det britiske kongehus i den svære tid. Men det gør han ikke, og det sender et klart signal, siger han.

Ifølge Jacob Heinel Jensen er prins Joachim en dygtig kommunikatør, som sagtens kan gennemskue, at udtalelsen vil skabe overskrifter i den danske presse.

Hvad det dybere budskab i udtalelsen er, har korrespondenten dog svært ved at gennemskue:

- Jeg ved ikke rigtig, hvad hans ‘endgame’ er. Spørgsmålet, som står tilbage nu, er jo, hvorvidt han vil træde ud, eller om han vil fortsætte i den lidt mystiske rolle, som han har lige nu, siger Jacob Heinel Jensen.

I øjeblikket er prins Joachim bosiddende i Paris i Frankrig, mens han varetager sit job som forsvarsattaché i byen. Her bor han sammen med prinsesse Marie og deres to fælles børn, prins Henrik og prinsesse Athena.

Flugten fra det britiske kongehus

Den stormombruste tid i det britiske kongehus tog sin start i januar 2020. Her meddelte prins Harry og hertuginde Meghan, at de ikke længere ønskede at være en officiel del af foretagenet.

Hertugparrets tilbagetrækning skabte dengang stor røre i Storbritannien og på Buckingham Palace.

En af grundene til deres beslutning var, at de følte sig chikaneret af den heftige opmærksomhed, som den britiske tabloidpresse kastede efter dem.

Men i et stort interview med talkshow-dronningen Oprah Winfrey løftede parret sløret for, at omstændighederne inden for dørene i det britiske kongehus også havde spillet en rolle.

Blandt andet fortalte hertuginde Meghan, hvordan der ifølge hende var blevet udtrykt en bekymring for, hvor mørk en hudfarve, parrets kommende barn ville få. Samtidig fortalte hun, at hun gennem sin tid som hertuginde havde depressive tanker, der ikke blev taget hånd om fra kongehusets side.

I dag bor hertugparret i Californien i USA og er trådt tilbage fra deres royale pligter.