- Min far kendte den samme utilfredshed

Prins Joachims royale rodløshed taler ind i en større tendens i de europæiske kongehuse, siger historiker.

Prins Joachim har svært ved at finde sin rolle "som toer" i det danske kongehus.

Det fortæller han i et interview med det franske magasin Point de Vue.

- Mellem os så er det mere kompliceret. Kronprinsen skal blot følge tingenes gang. Men intet er defineret, hvad angår den rolle, der tilhører nummer to og hans hustru. Hverken skriftligt eller mundtligt, siger han.

Min far kendte den samme utilfredshed

Prins Joachim

Og det er en opsigtsvækkende udtalelse, mener historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen. Det er nemlig første gang, at prinsen så direkte adresserer emnet, lyder det.

Sammenligner sig med sin far

Med problemstillingen følger prins Joachim i fodsporene på sin afdøde far, prins Henrik, som også havde svært ved at forene sig med sin plads i de royale gemakker.

I 1992 tilkendegav prinsgemalen for første gang sin utilfredshed med ikke at være sidestillet med dronningen. Og herefter luftede han med jævne mellemrum emnet.

Prins Joachim drager da også selv i interviewet med Point de Vue paralleller til de udfordringer, som prins Henrik oplevede.

- Min far kendte den samme utilfredshed, og det lykkedes ham aldrig at få en klarhed over sin plads i den kongelige familie, siger han.

Øjnene rettet mod kongehuset

Men prins Joachims royale rodløshed taler også ind i en samfundsudvikling, som rækker langt ud over det danske kongehus og hierarkiet heri, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

De skal hele siden berettige, at de er der og begrunde, hvorfor vi betaler til dem

Lars Hovbakke Sørensen, historiker og kongehusekspert

Generelt er der sket en udvikling i de europæiske kongehuse, hvor der er kommet stor bevågenhed på de royale og den apanage, de modtager.

Især efter finanskrisen i 2008 har mange ifølge kongehuseksperten, rettet blikket mod personerne, som befinder sig længere nede i tronfølgen.

- De skal hele tiden berettige, at de er der og begrunde, hvorfor vi betaler til dem. Der er det jo nemmere at være kommende konge eller dronning, fordi man så har en defineret rolle, siger han.

Det har skabt forandringer i flere europæiske kongehuse. Blandt andet er flere svenske royale blevet skrevet ud af kongehuset, mens det i Danmark er meldt ud, at prins Christian er det eneste af dronning Margrethes børnebørn, der i fremtiden skal modtage apanage.

Samtidig løb det med stor opmærksomhed, da prins Harry og hertuginde Meghan frasagde sig deres royale pligter og forlod det britiske kongehus til fordel for et mindre pressedækket liv i Californien i USA.

En beslutning som prins Joachim også adresserede i interviewet med Point de Vue.

- Jeg har en enorm respekt for prins Harry. Han er meget modig. Han turde følge det, hans hjerte bød ham, siger han.

Kan forme egen rolle

Der er altså sket meget både i de europæiske, men også i det danske kongehus. I generationen før den nuværende spillede dronningens søster, prinsesse Benedikte, eksempelvis en stor rolle, selvom hun var "toer", forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Dengang var det et mindre kongehus, og der var brug for, at hun kunne træde til som blandt andet rigsforstander, når dronningen var ude af landet. En rolle som både kronprinsesse Mary og kronprins Frederik i dag kan dække ind.

Og mens det gør rollen for prins Joachim sværere at definere, giver det ham samtidig muligheden for i højere grad at forme sin egen tilværelse, lyder det fra kongehuseksperten. En udvikling som formentlig kun vil blive mere fremtrædende i kommende generationer.

- Vi ser en tendens til, at de får en mere fri rolle i forhold til kongehuset, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Men ifølge prins Joachim selv, har det været svært for ham at forme og falde på plads i den frihed.

- Det er ikke altid lige let. Det er op til os selv at finde ud af det, mens vi bliver på pladsen som nummer to, siger prins Joachim.

De vil være frie til at gøre alt

Prins Joachim om sine børn

I interviewet med Point de Vue understreger prins Joachim, at han ønsker for sine børn, at de selv skal have indflydelse på den fremtid, de går i møde.

- Vi vil have, at de skal vide, at det er op til dem – med vores hjælp selvfølgelig – at definere deres liv. De vil være frie til at gøre alt. Forpligtelserne, hvis der er nogle, vil være over for dem selv, siger han.

Prins Joachim har været gift med prinsesse Marie siden 2008. I dag bor de med deres to fælles børn, Henrik og Athena, i den franske hovedstad, Paris.

Kongehuset har ikke ønsket at udtale sig, fortæller kommunikationschef Lene Balleby.