Royale

Kongeskibet set flere steder – derfor er det på vandet uden royale

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Kongeskibet Dannebrog bliver oftest brugt i forbindelse med dronningens sommertogt rundt i Danmark.

I weekenden blev Kongeskibet Dannebrog set forskellige steder i landet.

Skibets mest kendte formål er at fragte dronningen rundt på sommertogt, men i denne omgang var det søværnet, der var ombord.

Lige nu bliver de værnepligtige, som skal sejle sammen med de royale senere på året, nemlig lært op på det næsten 80 meter lange skib. Det fortæller Gorm Bergqvist, der er kommandør og chef for 1. eskadre.

- Det skal jo gerne være sådan, at alt klapper, når de kongelige træder ombord til sommer, siger han.

Før de værnepligtige får lov til at lægge fra kaj, er de i flere måneder blevet lært op i den teoretiske del af livet ombord på det majestætiske skib.

Børste støvet af

Det er dog ikke kun de nye besætningsmedlemmer, som nyder godt af sejlturen. Skibets faste besætning bruger også turene til at træne rutinerne igen, efter at Kongeskibet har ligget i hi hele vinteren.

- De skal blandt andet vænne sig til at navigere tæt på kyster og havne. Der står jo mange mennesker og kigger med, når først sommertogtet starter, siger Gorm Bergqvist.

14. april i år blev Kongeskibet officielt vækket fra sit vinterhi.

Her blev der hejst kommando, hvilket betyder, at skibet er klar til endnu en sæson på havet. Derfor vil Kongeskibet også kunne ses i dansk farvand i den kommende tid, hvor forberedelserne fortsætter.

Dannebrogs fulde besætning består af 9 officerer, 7 sergenter, 2 konstabler og 38 værnepligtige, som alle er specielt udvalgt fra Søværnet.

En tradition med år på bagen

Når dronningen til sommer træder ombord på Kongeskibet, gør hun det som led i en lang tradition.

Sommertogterne går mere end 100 år tilbage til kong Christian 10., dronning Margrethes farfar. Han gjorde som den første konge det årlige togt til en del af sit program.

Turen med Dannebrog blev derefter videreført af dronning Margrethes far, kong Frederik 9.

Det har betydet meget for både ham og dronning Margrethe at bruge skibet til at skabe en kontakt til alle dele af landet ved at lægge til kaj mange forskellige steder.

Gennem tiden har det traditionsrige skib da også tilbagelagt mere end 400.000 sømil og været i størstedelen af havnene i Danmark, Grønland og Færøerne. Men det har også besøgt mere eksotiske havne i Middelhavet, Caribien og på USA’s østkyst.

Kongeskibet tager også del i farvandsovervågning og søredningstjeneste, når det er til søs, og det kan i øvrigt bruges som hospitalsskib.