Royale

Et særligt smykke og et dansk våbenskjold – fem detaljer fra prins Philips begravelse, du måske ikke lagde mærke til

Flere detaljer stak ud, da prins Philip blev stedt til hvile i St. George's Chapel.

Lørdag sagde det britiske folk endegyldigt farvel til dronning Elizabeths mand gennem 73 år, prins Philip.

Begravelsen foregik i St. George's Chapel på Windsor Castle, hvor 30 af prinsens tætteste familiemedlemmer og venner deltog.

Dagen var fyldt med hyldest, sorg og en dronning, som sad alene under ceremonien.

TV 2 har samlet fem detaljer fra begravelsen, du måske ikke lagde mærke til.

Kates hyldest til dronningen og Diana

Det er mere end 20 år siden, at prinsesse Diana omkom i en tragisk trafikulykke i 1997.

Alligevel var hun til stede ved lørdagens begravelse. Her valgte prins Williams hustru, hertuginde Kate Middleton, nemlig at sende en stille hilsen til sin mands afdøde mor, skriver Billed Bladet.

Om halsen bar hertuginden en perlekæde med diamanter. Et smykke, som prinsesse Diana før sin død ved flere lejligheder har lånt af dronning Elizabeth.

Hertuginde Kate Middleton bar også halskæden i 2017, da dronning Elizabeth og prins Philip fejrede deres 70 års bryllupsdag.

En hilsen fra Meghan

Prins Harrys kone, hertuginde Meghan, deltog ikke i lørdagens begravelse. Hun er højgravid og var derfor blevet frarådet at flyve til England fra USA, hvor de bor.

I de britiske medier blev der forud for begivenheden spekuleret i, om Meghans fravær kunne have noget at gøre med det stormombruste interview, som hende og Harry gav til talkshowdronningen Oprah Winfrey i marts. Et interview, hvor parret kom med kritiske beskyldninger om blandt andet racisme mod personer i det britiske kongehus.

Da begravelsen løb af stablen lå der dog en blomsterkrans med et håndskrevet kort fra hertuginden. Kransen var speciallavet for at ære prinsen og hans liv.

Blandt andet indeholdt den blomsten Akantus, som er kendt fra Grækenland og derfor var en hyldest til prinsens græske ophav. Samtidig indgik planten med det danske navn Mandstro som et symbol på Philips tjeneste i Royal Marines. Det skriver Harper's Bazaar.

”Lynaflederen”

Lørdagens begravelse var også første gang, at prins Philips børnebørn prins Harry og William så hinanden efter det kontroversielle interview.

Deres indbyrdes forhold er blevet endevendt i de britiske medier, efter at de to brødre de seneste år er gledet fra hinanden.

Derfor skabte det også overskrifter, at det fra officiel side var blevet besluttet, at prinserne ikke skulle gå ved siden af hinanden i det begravelsesoptog, som skulle følge prins Philips kiste til St. George's Chapel.

Her var deres fætter Peter Philips, søn af prinsesse Anne, blevet placeret mellem de to brødre.

- Han skulle agere en slags lynafleder. Nogle har endda kaldt ham en fredsmægler mellem de to, fortalte TV 2s korrespondent Divia Das lørdag.

Efter ceremonien åndede der dog fred og fordragelighed, da Harry og William forlod begivenheden sammen – småsnakkende og med smil på læberne.

Familien måtte ikke synge

Det var prins Philip selv, der havde valgt al musikken, som skulle spilles under begravelsen. Blandt andet blev 'Psalm 104' sunget. En salme, som blev opført i forbindelse med prinsens 75-års fødselsdag.

I slutningen af begravelsen, da kisten blev sænket ned i den kongelige krypt under St George's Chapel, lød tonerne af 'The Last Post'. En melodi, som symboliserer enden på dagen, eller at man steder en soldat til hvile.

Men der var ingen af deltagerne ved ceremonien, som måtte synge med, når tonerne fyldte lokalet. På grund af strenge coronarestriktioner var det nemlig forbudt.

Derfor var det et udvalgt kor på fire personer, som fremførte de specielt udvalgte sange.

Små detaljer fra Danmark

Prins Philip kom til verden som prins af Grækenland og Danmark, og han glemte aldrig sine danske aner.

- Om noget betragter jeg mig selv som skandinavisk. Især dansk, sagde han til avisen The Independent i 2014.

Derfor var der også et dansk islæt til stede ved begravelsen. Blandt andet var Prins Philips kiste svøbt i et flag, som prinsen selv har designet.

Flaget er en samling af det græske flag, Mountbattens våbenskjold, Edinburghs flag og det danske våbenskjold.

Men også den danske Elefantorden havde en prominent plads i St. George's Chapel.

Prins Philip har gennem sit liv modtaget mere end 60 ordner. Og før sin begravelse havde prinsen udvalgt dem, der betød allermest for ham. De blev placeret på puder ved alteret under ceremonien – heriblandt Elefantordenen.

Se eller gense begravelsen på TV 2 PLAY.