Royale

Marie hørte Joachim vrøvle: - Jeg vidste med det samme, at der var noget alvorligt galt

For første gang fortæller prins Joachim og prinsesse Marie om selve dagen og ugerne, efter at prinsen blev ramt af en blodprop.

Prins Joachim sad i en sofa på en terrasse i Sydfrankrig og talte med sin fætter, da prinsesse Marie bemærkede, at noget var galt.

- Jeg kan høre, at han ligesom vrøvler. Og når man kender min mand og ved, hvordan han taler og formulerer sig, så ved man, at det er helt usædvanligt, fortæller prinsesse Marie i den seneste udgave af Hjernesagens medlemsblad.

I interviewet fortæller parret for første gang om sommeren 2020, hvor prins Joachim blev ramt af en blodprop i hjernen.

- Jeg vidste med det samme, at der var noget alvorligt galt med hans hjerne. Jeg kunne se hans ansigtslammelse, det var – det var meget, meget forfærdeligt, siger prinsesse Marie til Hjernesagens medlemsblad.

På terrassen i Frankrig bad prinsessen sin mand om at gentage, hvad han lige havde fortalt sin fætter. Til prins Joachims overraskelse:

- Jeg kan intet mærke. Når du har tænkt en sætning, så har du allerede hørt den formuleret inde i dig selv, og derfor forekommer den klar og tydelig. Så jeg bliver forbløffet over, at hun beder mig gentage. Da jeg ser over på Marie, kan jeg af hendes udtryk godt se, at noget er galt. Men jeg kan intet mærke, siger Prins Joachim.

Mistede følelsen i venstre side

I interviewet fortæller prins Joachim og prinsesse Marie også om, hvordan de oplevede timerne, umiddelbart efter at blodproppen havde ramt, og om de efterfølgende dage og uger.

Prinsesse Marie ringede med det samme til en ambulance, da hun opdagede, at noget var galt med sin mand. Et redningskøretøj nåede frem efter blot 15 minutter.

I løbet af den 20 minutter lange køretur til hospitalet i den sydfranske by Cahors nåede prins Joachim at miste hele følelsen i sin venstre side af kroppen fra ansigtet og ned til foden.

13 millimeter lang blodprop

På hospitalet blev han tjekket, og tilstanden blev vurderet så alvorlig, at han skulle fragtes til hospitalet i Toulouse for at få opereret blodproppen ud af hjernen.

Det viste sig, at den var tre millimeter i diameter og 13 millimeter lang. Og den sad blot fire-fem centimeter fra halspulsårens forgrening.

Fakta om blodprop i hjernen

  • Symptomer på apopleksi er hyppigst, at der pludselig opstår halvsidig lammelse af krop eller ansigt, forstyrrelser af talen eller synsændringer. Nogle kan have påvirket bevidsthed eller svimmelhed og problemer med at styre kroppen
  • Ved symptomer på apopleksi skal der straks tages akut kontakt til ambulance (112)
  • Blodpropper behandles med medicin, der kan opløse blodproppen. Den blodpropsopløsende medicin skal være givet indenfor 4,5 timer
  • Hvis der er tale med en stor blodprop, kan den fjernes med et kateter – dette skal gøres inden for 24 timer

Kilde: Sundhed.dk

- Det var tæt på en tragedie, som kunne have ændret vores liv for evigt. Vi er meget taknemmelige for at være sammen i dag og kunne snakke med jer om det, siger prinsesse Marie i interviewet.

I interviewet med Hjernesagen lægger hun ikke skjul på, hvor ked af det hun var, og hvordan hun kunne se billederne af ulykken for sig igen og igen. Hendes håb var blot, at lægerne kunne redde hans evne til at tale og tænke.

I dag ser prins Joachim tilbage på sin hustru som dagens helt, og hvordan han stolt så, at hun hurtigt gik i ”soldatermode” for at redde sin mands liv.

- Jeg har oplevet, hvordan Marie med øjeblikkeligt overblik greb situationen, og at hun med sine snarrådige indgreb og handlinger var den, der førte an, indtil jeg blev overdraget til ambulanceførerne i Cahors og sendt videre til Toulouse. Hun var fantastisk, siger prins Joachim i interviewet.

Tilbagevendende tanker

I dag har han ingen men fra ulykken, men parret har efterfølgende gjort sig mange tanker:

- Jeg har været helt usandsynlig heldig, siger prinsen.

- Det er svært ikke at tænke på, hvad der kunne være sket, siger han, og prinsessen supplerer, at hun ikke er i tvivl om, at heldet og forsynet har tilsmilet dem.