Royale

De royale tvillinger har fået nye monogrammer: - En drømmeopgave, siger designeren bag

Monogrammerne har et forskelligt udtryk, der passer til tvillingerne hver især, lyder det.

Fredag har der været rund fødselsdag i Kongehuset.

Det er nemlig ti år siden, at kronprinsparrets tvillinger prins Vincent og prinsesse Josephine kom til verden.

Og det bød på en noget anderledes gave, end de fleste andre tiårs-fødselarer kan bryste sig af.

I anledning af dagen modtog de hver et kongeligt monogram, der er udarbejdet specielt til dem.

Et af de nye billeder af prins Vincent og prinsesse Josephine.

"En drømmeopgave"

Monogrammerne er designet af grafisk designer Charlotte Søeborg Ohlsen, som i 2017 også stod for at lave monogrammet til tvillingernes storesøster Isabella.

Hun beskriver bestillingen som ”en drømmeopgave”. Alligevel var det med en hvis ærefrygt, at hun gik i gang med arbejdet.

- Jeg var meget ydmyg over for opgaven. Dronningen selv har jo tegnet flere af monogrammerne i Kongehuset, og de er meget flotte, siger hun.

I omkring to måneder har Charlotte Søeborg Ohlsen arbejdet på monogrammerne, hvor hun løbende har været i kontakt med kronprinsesse Mary, der især har været inde over monogrammernes udtryk.

Og det er forskellige ting, der har været i højsædet i de to fremstillinger.

Vincent

Prinsens fulde navn er Vincent Frederik Minik Alexander

I Vincents monogram er V’et omdrejningspunktet, og det var her vigtigt for den grafiske designer, at bogstavet ikke måtte fremstå for hårdt.

- Et V er meget stærkt og kantet. Jeg ville gerne have noget personlighed ind i det og gøre det mere legende. Derfor valgte jeg blandt andet at bruge dobbeltstregen i højre side, siger Charlotte Søeborg Ohlsen.

I stil med de andre kongelige monogrammer er Christian den femtes kongekrone placeret over initialet.

Josephine

Prinsessens fulde navn er Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Josephines monogram vækker i højere grad end Vincents mindelser om Kongehusets andre monogrammer, hvor cirkelslag og snørkler går igen, fortæller Charlotte Søeborg Ohlsen.

- Jeg har tilstræbt at skabe et mere fabulerende udtryk. Jeg vil også gerne vise at det er i familie med Isabellas monogram, siger den grafiske designer.

Også her svæver Christian den femtes kongekrone over initialet.

I kongehuset er det vigtigt at have nogle symboler, der skelner mellem graderne i arverækken

Lars Hovbakke Sørensen, historiker og kongehusekspert

Charlotte Søeborg Ohlsen fortæller, at hun gennem processen har lagt stor vægt på, at monogrammerne skulle have hver sit udtryk, som passede til tvillingernes personlighed.

- Selvom de er tvillinger, er det jo forskellige børn. Så det skulle også afspejles her, siger hun.

Et statussymbol

Selvom monogrammerne er forskellige, går det dog igen, at de begge er meget moderne. Det bemærker historiker og kongehusekspert, Lars Hovbakke Sørensen.

- De passer godt til tvillingerne, fordi de også afspejler, at det er unge mennesker, der får dem. Og så passer de godt til tiden ved at være enkle og naturlige, siger han.

I Danmark er der en lang tradition for kongelige monogrammer, der bruges som et identitetsmærke for royale personer.

Men det er kun dronningens monogram, som er officielt og bruges til at repræsentere Danmark udadtil.

Dronning Margrethes er det eneste officielle kongelige monogram og bruges blandt andet til at repræsentere Danmark udadtil.

De øvrige medlemmer af Kongehuset har et af privat karakter, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

- Det fungerer som en signatur – et slags logo. Jeg tror, tvillingerne kommer til at bruge dem i forbindelse med officielle arrangementer og fremtidige projektioner, siger han.

Et kongeligt monogram er dog ikke alle forundt. Selvom alle kronprinsparrets børn har fået et, gør det sig ikke gældende for prins Joachim og prinsesse Maries børn.

- Det handler om rang. I kongehuset er det vigtigt at have nogle symboler, der skelner mellem graderne i arverækken. Og her er monogrammerne ét af dem, siger kongehuseksperten.

Monogrammerne er lavet med faglig sparring fra grafisk designer Mads Quistgaard og grafisk designer Cecilie Kirkeskov Knudsen.