Royale

Prins Christian fylder 15 år: Se de nye billeder

Netop offentliggjorte billeder af prinsen viser ham som en ung mand og ikke som en prins, mener historiker.

15. oktober 2005 fik Danmark en ny tronarving, og torsdag er det dermed præcis 15 år siden, at prins Christian kom til verden på Rigshospitalet i København.

I den anledning har kongehuset traditionen tro lagt nye billeder af den unge prins på sin Instagram-profil.

- Kronprinsparret markerer dagen med en ny billedserie af prinsen, som er taget i anledning af Hans Kongelige Højheds fødselsdag. Prins Christian fejrer dagen sammen med sin familie, står der til de fire nye billeder.

Kongehuset har valgt et billede, der alene viser ham som en ung mand og ikke som en prins, mener Sebastian Olden-Jørgensen, historiker med særligt fokus på hofhistorie ved Københavns Universitet.

- Der er intet, hverken i tøjet eller baggrunden, der antyder den kongelige identitet, og der er heller ikke noget i baggrund eller tøj, der antyder personlige interesser eller noget andet. Dette er selvfølgelig et bevidst valg, for de kunne jo have bedt fotografen om alt muligt, siger han.

- Han skal opføre sig ordentligt

Mens det 15. år for andre unge betyder begyndelsen på et ungdomsliv med alt, hvad det indebærer, kan prinsen ikke gøre som sine jævnaldrende, fortæller historikeren.

- Han kan ikke få lov til at være som andre 15-årige. Hvis nogle for eksempel fotograferede ham ryge hash, ville det være katastrofalt. Han skal opføre sig ordentligt, siger han.

Prins Christian er nummer to i den danske tronfølge og vil blive kronprins, når hans far bliver konge, eller hvis hans far går bort inden dronning Margrethe.

Prinsen har på trods af sin unge alder været på flere officielle opgaver, og han har blandt andet været med sine forældre i Grønland. Det vides dog ikke, om det kommer til at have nogen indflydelse, at han nu er blevet et år ældre.

- Der er ingen af os, der ved, om kongehuset har nogle formulerede retningslinjer. De er meget diskrete. Selvom vi føler, vi er tæt på dem, er de gode og konsekvente med at holde en privatsfære, siger historikeren.

Hvis han havde været helt uregerlig, var han nok ikke kommet med

Sebastian Olden-Jørgensen, historiker

Men ifølge ham handler det heller ikke kun om alder, men også om, hvordan prinsen opfører sig.

- De bliver inddraget efter, hvor gode de er. Hvis han havde været helt uregerlig, var han nok ikke kommet med. Men der er også noget tid til, at det bliver alvor, siger Sebastian Olden-Jørgensen med henvisning til, at dronningen trods sine 80 år fortsat tager sig af mange af de officielle arrangementer.

Hvis prins Christian som forventet bliver konge efter sin far, vil det blive som kong Christian XI.

Mor er skiftet ud med fotograf

Prinsen blev tre måneder efter sin fødsel døbt og fik det fulde navn: Christian Valdemar Henri John.

Han går til daglig i skole på Tranegårdsskolen i Hellerup, hvor hans tre søskende, prinsesse Isabella og tvillingerne Vincent og Josephine, også går.

De seneste år har det været prinserne og prinsessernes mor, kronprinsesse Mary, der har taget billederne i forbindelse med sine børns fødselsdage. Men i år er det fotografen Franne Voight, der har været bag kameraet.

I galleriet herunder kan du se de nye billeder samt billeder fra hele prinsens liv.

15 år: Et af de nye billeder af prinsen, der blev offentliggjort i forbindelse med hans fødselsdag.

14 år: Kronprinsesse Mary har taget dette billede af prins Christian sammen med familiens hund, border collien Grace.
13 år: Prins Christian er vokset sin mor over hovedet. Her er familien i Oslo i Norge til prinsesse Ingrid Alexandras konfirmation i august 2019.
12 år: Prins Christian overværede den færøske pokalfinale mellem B36 Thorshavn og HB Thorshavn sammen med sin far under kronprinsparrets besøg på Færøerne i august 2018. Han fik lov til at overrække medaljerne efter kampen, som blev vundet af B36 Thorshavn efter en straffesparkskonkurrence.
11 år: Prinsesse Josephine, prins Christian og prins Vincent besøgte Billund i forbindelse med åbningen af parken Lego Houses.
10 år: Selvom man er prins skal der også være tid til leg. Prins Christian har officielle opgaver, men det meste af tiden får han lov til at være en næsten almindelig dreng.
9 år: Både regentparret, dronning Margrethe og prins Henrik, og kronprinsparret med deres fire børn var samlet til sommerfotografering i 2014.
8 år: Under kronprinsparrets besøg i Qaqortoq, Grønland i sommeren 2014 fik prins Christian mulighed for at afprøve sine evner på en fodboldbane.
7 år: Under den årlige sommerfotografering på Gråsten Slot i 2013 demonstrerede prins Vincent, hvorfor det ikke altid er let at lege med sin lillebror.
6 år: Prins Christians nye to småsøskende, Josephine og Vincent, blev døbt i Holmens Kirke 14. april 2011.
6 år: Da der var OL i London overværede kronprinsparret og deres to børn kvartfinalen i håndbold for kvinder mellem Danmark og Sverige. Kampen endte 22-24 til Danmark.
5 år: I november 2010 - kort efter prins Christians fødselsdag - overværede den kongelige familie den årlige Hubertusjagt i Dyrehaven nord for København. Her fik prins Christian testet sin styrke mod sin fætter prins Nikolai på Eremitageslottets balkon.
4 år: Fra prins Christian har været helt lille, er han taget på skiferie med sin familie. Her er familien afsted i starten af 2010 i Verbier i Schweiz - det selvsamme sted hvor prinsen og hans søskende snart skal starte på kostskole.
3 år: Her ses den lille prins med sin lillesøster prinsesse Isabella, som kom til verden i 2007. På billedet her er hun et år gammel, mens prins Christian er tre år.
2 år: Prins Henrik var protektor for Zoologisk Have i København og sammen med sit toårige barnebarn deltog han i indvielsen af det nye Elefanthus. Prins Henrik døde i 2018.
1 år: Som etårig var prins Christian i sin mors, kronprinsesse Marys, hjemland Australien. Den lille familie besøgte Bonorong Wildlife Park i Hobart 24. november 2006. Her så den lille dreng blandt andet tasmanske djævle, wombats, wallaby-kænguruer og koalaer.
0 år: Kronprinsesse Mary og hendes lille søn forlod Christiansborg Slotskirke efter den royale dåb lørdag 21. januar 2006. Prinsen blev døbt Christian Valdemar Henri John.
Nyfødt: Kronprinsen fældende en tåre under sin søns barnedåb.