Royale

Prins Christian fylder 15 år: Se de nye billeder

Netop offentliggjorte billeder af prinsen viser ham som en ung mand og ikke som en prins, mener historiker.

15. oktober 2005 fik Danmark en ny tronarving, og torsdag er det dermed præcis 15 år siden, at prins Christian kom til verden på Rigshospitalet i København.

I den anledning har kongehuset traditionen tro lagt nye billeder af den unge prins på sin Instagram-profil.

- Kronprinsparret markerer dagen med en ny billedserie af prinsen, som er taget i anledning af Hans Kongelige Højheds fødselsdag. Prins Christian fejrer dagen sammen med sin familie, står der til de fire nye billeder.

Kongehuset har valgt et billede, der alene viser ham som en ung mand og ikke som en prins, mener Sebastian Olden-Jørgensen, historiker med særligt fokus på hofhistorie ved Københavns Universitet.

- Der er intet, hverken i tøjet eller baggrunden, der antyder den kongelige identitet, og der er heller ikke noget i baggrund eller tøj, der antyder personlige interesser eller noget andet. Dette er selvfølgelig et bevidst valg, for de kunne jo have bedt fotografen om alt muligt, siger han.

- Han skal opføre sig ordentligt

Mens det 15. år for andre unge betyder begyndelsen på et ungdomsliv med alt, hvad det indebærer, kan prinsen ikke gøre som sine jævnaldrende, fortæller historikeren.

- Han kan ikke få lov til at være som andre 15-årige. Hvis nogle for eksempel fotograferede ham ryge hash, ville det være katastrofalt. Han skal opføre sig ordentligt, siger han.

Prinsen har på trods af sin unge alder været på flere officielle opgaver, og han har blandt andet været med sine forældre i Grønland. Det vides dog ikke, om det kommer til at have nogen indflydelse, at han nu er blevet et år ældre.

- Der er ingen af os, der ved, om kongehuset har nogle formulerede retningslinjer. De er meget diskrete. Selvom vi føler, vi er tæt på dem, er de gode og konsekvente med at holde en privatsfære, siger historikeren.

Hvis han havde været helt uregerlig, var han nok ikke kommet med

Sebastian Olden-Jørgensen, historiker

Men ifølge ham handler det heller ikke kun om alder, men også om, hvordan prinsen opfører sig.

- De bliver inddraget efter, hvor gode de er. Hvis han havde været helt uregerlig, var han nok ikke kommet med. Men der er også noget tid til, at det bliver alvor, siger Sebastian Olden-Jørgensen med henvisning til, at dronningen trods sine 80 år fortsat tager sig af mange af de officielle arrangementer.

Mor er skiftet ud med fotograf

Prinsen blev tre måneder efter sin fødsel døbt og fik det fulde navn: Christian Valdemar Henri John.

Han går til daglig i skole på Tranegårdsskolen i Hellerup, hvor hans tre søskende, prinsesse Isabella og tvillingerne Vincent og Josephine, også går.

De seneste år har det været prinserne og prinsessernes mor, kronprinsesse Mary, der har taget billederne i forbindelse med sine børns fødselsdage. Men i år er det fotografen Franne Voight, der har været bag kameraet.

I galleriet herunder kan du se de nye billeder samt billeder fra hele prinsens liv.