Royale

Hvad spiser dronningen til morgenmad? Hør dronningen svare på otte spørgsmål fra børn

Otte børn fik lov at stille spørgsmål til dronningen, da de overrakte hende 98 malerier, de selv havde lavet.

Dronning Margrethe fik en forsinket fødselsdagsfejring på Christiansborg Slot tirsdag, hvor ti spændte børn stod klar til at give deres gave til majestæten.

3. klasseselever fra landets 98 kommuner har nemlig lavet malerier til dronningen i anledning af hendes 80-års fødselsdag.

Og tirsdag fik dronningen lov til at se dem i Riddersalen på Christiansborg Slot, hvor de bliver udstillet.

Malerierne skulle indeholde to ting: dronningen og et vartegn fra den kommune, børnene kom fra.

Og der var mange kreative løsninger, der imponerede dronning Margrethe.

- Det er da en sjov ide, at bruge regnbuen som krone. Det er virkelig meget sødt. Hvor er I dygtige allesammen, sagde hun blandt andet om maleriet for Aarhus.

Billedet var lavet af en 3. klasse fra Højvangskole i Aarhus, hvor man havde brugt regnbuen fra Aros-museet som krone.

Samtidig fik børnene i Riddersalen og deres klassekammerater, der var med på en Skype-forbindelse lov til at stille nogle spørgsmål til majestæten.

Her blev hun blandt andet spurgt, hvordan det var at gå i skole, da hun var barn, og om hun hellere ville være en helt almindelig borger end dronning.

Læs børnenes spørgsmål og hør majestætens svar:

Hvad laver De i fritiden?

- Jeg laver såmænd mange ting. Tit maler jeg. Det har jeg særligt gjort herhjemme under coronakrisen. Så har jeg broderet, men jeg har også passet mit arbejde, bare hjemmefra.

Hvilken bog er Deres yndlingsbog?

- Uha, jeg er jo en gammel kone, og jeg har læst i mange, mange år. Men jeg tror, at nogle af H. C. Andersens eventyr er noget af det bedste, jeg har læst, og altid kan vende tilbage til.

Ville De hellere være en almindelig borger end dronning?

- Jamen, det at være dronning er faktisk noget, jeg har skullet, siden jeg var 13 år. Og min far og mor viste mig, at det var vejen, jeg skulle gå, og det, syntes jeg, var fint.

- Det er både mit liv og mit job, og jeg er vældig glad for det. Det giver mig så mange glæder, for eksempel som nu hvor jeg får lov at hilse på jer.

Har De været kreativ under corona-nedlukningen?

- Jeg har haft god tid. Jeg har lavet en masse broderi. Jeg har broderet et sæde til en stol, som, jeg synes, var morsomt. Jeg tegner selv mønstret og syr efter det. Jeg blev lige færdig med det i forgårs.

Hvad spiser De til morgenmad?

- Jeg får et glas mælk, en kop kaffe og en lille portion havregrød og lidt brød med marmelade eller lidt honning.

Hvordan var Deres første år som dronning, og var De nervøs?

- Det var et meget mærkeligt år, fordi jeg skulle gøre alting for første gang.

- Men jeg tænkte mest på, at det var det, min far havde set frem til, at jeg skulle gøre, og så gjorde jeg mig umage. Og så fandt jeg ud af, at det faktisk er noget, man bliver rigtig glad af indeni – at gøre sig umage.

Havde De en fantastisk fødselsdag?

- Det kan du tro, jeg havde. Den blev lidt anderledes, end jeg havde forestillet mig. Men jeg tror aldrig, jeg er blevet fejret så fantastisk, som jeg blev på den fødselsdag. Der blev sunget for mig og hilst fra hele landet.

Hvordan var det at gå i skole, da De var barn?

- Det var på mange måder, som det er nu, tror jeg. Den eneste forskel var, at vi skulle rejse os op, når læreren kom ind. Jeg var rigtig glad for at gå i skolen det meste af tiden, måske allermest i tegnetimerne.

Et stor tak fra majestæten

Da dronningen var færdig med at blive vist rundt og havde set de forskellige malerier, takkede hun børnene for deres billeder og spørgsmål.

- Tak for en fantastisk gave og de mange billeder. Jeg er rørt og glad over det. Jeg håber, at I alle har haft det sjovt med at lave det og kan se tilbage på det med fornøjelse og glæde, sagde hun.

Dronning Margrethe modtog 98 malerier i fødselsdagsgave fra børn i alle landets kommuner tirsdag. Video: Simone Kirstine Hansen

Alle 98 tegninger, collager og malerier vil være udstillet i Riddersalen på Christiansborg Slot fra 17. juni til 30. august 2020. Her kan besøgende gå på opdagelse i danske vartegn fortolket og malet af elever fra 3. klasser i alle landets kommuner.

Du kan se udsendelsen 'Børnenes dronning' på tirsdag på TV 2 og TV 2 PLAY klokken 20.50.