Royale

Det britiske kongehus frigiver hemmelig opskrift

Queen Elizabeth. Facundo Arrizabalaga / Ritzau Scanpix

Du kan se den nu offentliggjorte opskrift til sidst i artiklen.

Det britiske kongehus er fuld af traditioner, og en af dem involverer scones.

Hvert år inviterer kongehuset nemlig på havefester for 500-600 mennesker, der har gjort en særlig indsats for Storbritannien.

- Det er en ærkeengelsk tradition, siger journalist og forfatter Lone Theils, der i en årrække har boet og arbejdet i London.

Og til havefesterne bydes gæsterne på scones.

- De er gode, jeg har smagt dem. Der er sultanaer i dem, som er en slags store rosiner, der er lavet af grønne druer i stedet for røde, og som derfor har en mildere smag, siger Lone Theils.

Bagværket er også en fast bestanddel, når briterne nyder en kop te.

- En traditionel engelsk afternoon tea uden scones ville være det samme som en julefrokost uden sild, siger Lone Theils.

Dronning Elizabeth under en havefest i Holyroodhouse i Edinburgh 17. marts 2019.

Hermetisk lukket kongehus

Selvom det kun er en lille flig af traditionerne i kongehuset, vi har fået indblik i med scone-opskriften, er det stadig stort.

- Oplysninger, om hvad der foregår bag paladsets mure, sidder normalt ikke løst, og det er usædvanligt, at de frigiver en opskrift, siger Lone Theils.

Dronning Elizabeth har fået en hjemmelavet scone på et college i Perth.

Hun peger på, at frigivelsen af opskriften hænger sammen med, at der ikke bliver afholdt havefester i år på grund af spredning af coronavirus, og at man derfor har valgt at give opskriften til offentligheden.

Scones med chokolade (ARKIVFOTO).

Tre etaper af afternoon tea

Et almindeligt afternoon tea-bord består af tre dele. Den første del er sandwiches, hvor skorperne er skåret af. Der er ofte laks og agurk i.

Anden del er de omtalte scones. De bliver oftest serveret med en fed, stiv cremefraiche og jordbærmarmelade. Der florerer diskussioner om, hvad der er det ’helt rigtige’, fortæller Lone Theils. Skal der først marmelade på sconen, og bagefter creme? Eller omvendt? Eller skal der slet ikke marmelade, men honning på?

Og så er der tredje del af afternoon tea-arrangementet: Småkager.

Kongehusets konditorers opskrift på scones

Ingredienser:

  • 500 gram hvedemel
  • 28 gram bagepulver
  • 94 gram smør
  • 86 gram sukker
  • 2 æg
  • 140 ml kærnemælk
  • 100 gram sultanaer

Sådan gør du:

  • Først skal mel, bagepulver, smør og sukker æltes sammen, indtil det er blevet til krummer.
  • Dernæst skal du piske æg og kærnemælk og tilsætte blandingen den første skål.
  • Nu skal det blandes, indtil det er blevet en glat dej.
  • (Valgtfrit) tilsat sultanaerne.
  • Nu skal dejen hvile i 30 minutter.
  • Når dejen har hvilet, skal den rulles ud, så den er 2,5 centimeter tyk, og skæres i den ønskede form.
  • Herefter skal dejen hvile yderligere 20 minutter og pensles med æg. Nu kan du også tænde for ovnen på 180 grader.
  • Efter hviletiden skal de bages i ovnen i 10-12 minutter.
  • Hvad angår toppingen, så kommer kongehusets konditorer først creme på og dernæst syltetøj.