Royale

Britiske medier går efter hertuginde: - Meghan er syndebukken

Meghan Markle bliver beskyldt for at trække prins Harry væk fra hans familie.

Efter prins Harry og hertuginde Meghan onsdag droppede titlen som 'seniormedlemmer' i det britiske kongehus, har særligt én fået skylden for, at parret trækker sig: Meghan Markle.

De britiske tabloidmedier er fyldt med negative historier om hertuginden, og pressen har da også døbt prins Harry og hertuginde Meghans delvise tilbagetrækning ’Megxit’. Et ordspil, hvor 'Meghan' og 'exit' er blevet til ét ord på samme måde som Brexit.

På de britiske forsider fortsætter den kritiske dækning.

- Det er ingen tvivl om, at Meghan er syndebukken, forklarer Lone Theils, der i en årrække boede og arbejdede som korrespondent i London.

På forsiden skriver mediet også, at hertuginden er forkælet og én, der løber fra sine problemer.

- Daily Mail har talt med hendes eksmand, bedstefars kone og barndomsveninde, der siger, at hun er typen, der vil have det på sin måde, ellers skrider hun.

- Der er også en kommentar i avisen, hvor man har kigget på Harry. Er han ved at selvdestruere? Er han stærk nok?, siger Lone Theils.

Den samme pointe er i The Sun, der kalder det for Hertuginde Meghans toårs-kløe - når hun har lavet det samme i to år, vil hun videre.

Harry overladt med problemerne

Historierne har fået ekstra vind i sejlene af, at Meghan Markle er taget til Canada, mens prins Harry er blevet i Storbritannien ”overladt med problemerne”, som flere medier skriver.

De seneste måneder er flere af mediernes historier gået på, at Meghan Markle påvirker prins Harry negativt. Som den kendte radio- og tv-vært Piers Morgan skriver på Twitter:

- Folk siger, at jeg er for kritisk over for Meghan Markle, men hun har droppet sin familie, droppet de fleste af sine gamle venner, hun har splittet Harry fra William, og nu har hun splittet ham fra den royale familie. Det er ikke nødvendigt at sige mere.

Høj pligtfølelse i kongehuset

Britiske tabloidmedier har altid gravet i kendte og kongeliges baggrund, men det har fået et ekstra nyk med hertuginde Megan Markle af forskellige årsager, forklarer Lone Theils.

En årsag er, at Meghan Markle og prins Harry har lagt sag an mod tabloidmediet Mail on Sunday for at offentliggøre et af hendes private breve.

- Det bliver man ikke venner med pressen af, konstaterer Lone Theils.

En anden mulig årsag til kritikken er, at man er vant til, at de kongelige i Storbritannien har en høj pligtfølelse.

Kong Edward, dronning Elizabeths onkel, abdicerede efter 325 dage på tronen for at blive gift med den fraskilte amerikaner Wallis Simpson.

- Dronningens far påtog sig herefter opgaven, og dronning Elizabeth er opdraget med, at pligten sættes meget højt, forklarer Lone Theils og fortsætter:

- Hun tager det så alvorligt, at selv om hun kunne gå på pension, fortsætter hun som dronning. Hun havde været lykkelig som hesteavler, men hun har en høj pligtfølelse, som gør, at hun bliver.

Kulturelt sammenstød

Da Meghan Markle blev præsenteret for omverdenen som prins Harrys forlovede, var de briter fleste positive. Befolkningen så, at Harry strålede og forlovelsen med blev set som et udtryk for, at den traditionsbundne og konservative kongefamilie blev stadig mere inkluderende og rummelig, fordi Meghan Markle både er fraskilt og har blandet etnicitet.

Men der har også været historier om et kulturelt sammenstød. Da parret blev gift, var ceremonien meget anderledes end andre royale bryllupper.

- Der var et gospelkor og en halleluja-præst, og man kunne se, at Markle også havde haft noget at skulle have sagt i forhold til brylluppet.

- Forventningen er, at når man gifter sig med en kongelig, skal man alene være imponeret over det, og man må nu forstå, at man er en statist. Den rolle har hun aldrig rigtig påtaget sig, siger Lone Theils.

Se den 65-årige biskop ved vielsen i St. George's Chapel. Video: Jacob Nordestgaard Dyrehauge