Royale

Dronning Margrethe hyldede sin familie i nytårstale

Flere af dronning Margrethes nærmeste familiemedlemmer fik rosende ord med på vejen.

Der var - traditionen tro - både plads til de store eksistentielle emner og de helt nære og personlige af slagsen, da dronning Margrethe holdt sin nytårstale nummer 48.

Netop personlig var særligt den sidste halvdel af talen, som handlede om den danske regents familie. Familien står nemlig lige nu i og over for flere store begivenheder i livet, som dronningen adresserede i talen.

Dronning Margrethes nytårstale 2019 handlede om både ensomhed, antisemitisme - og så om hendes familie.

- Kronprinsen og kronprinsessen har nok at bestille og samtidig formår de at skabe et varmt hjem for deres familie, sagde hun først om Frederik og Mary og hendes fire børnebørn prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine.

I 2019 har parret blandt andet været på et større erhvervsfremstød i Frankrig og 2020 byder på en stor omvæltning i familien, når kronprinsessen flytter til Schweiz de næste par måneder for at være tæt på de fire børn, som alle skal på et skoleophold på den internationale kostskole Lemania-Verbier i den sydvestlige del af landet.

Særligt stort er 2020 for prins Christian, lød det:

- I det nye år skal prins Christian konfirmeres. Han er en ung mand og har livet foran sig, tilføjede hun også om den unge tronfølger, som blev 14 år i oktober.

Stolt af sin familie

Også hendes yngste søn fik en rosende anekdote med i talen.

- Prins Joachim er i Paris, hvor prinsen uddanner sig ved det franske forsvar, sagde hun og tilføjede:

- Samtidig har jeg nydt hans fortællinger om Danmarks historie i fjernsynet, lød det med henvisning til DR-serien 'Prins Joachim fortæller', hvor prinsen igennem seks afsnit fortalte om og undersøgte det danske demokrati, vores tro og flere andre emner. Det var første gang, at han medvirkede i noget lignende.

- Selv har jeg fødselsdag og har et langt liv bag mig, sluttede hun sin fortælling om familien.

2020 er nemlig året, hvor dronningen runder et skarpt hjørne og fylder 80 år.

Kommentator lagde mærke til særligt én ting

Koblingen mellem prins Christians konfirmation og dronningens 80 års fødselsdag, finder politisk kommentator Hans Engell, særlig elegant.

- Det er en meget fin måde først at gøre opmærksom på prins Christians konfirmation og så minde om sin egen fødselsdag, siger han.

Konklusionen på hendes tale om familien stod tydeligt frem:

- Hver dag gør min store familie mig stolt, sagde hun.

Journalistisk lektor på SDU, Trine Nebel, lagde også mærke til, at prins Christian for første gang blev omtalt i nytårstalen.

- Det er jo fordi, han nu træder ind i de voksnes rækker, som konfirmand. Og han er jo vores kommende konge, siger hun.