Royale

Dronningen viser billeder fra sin private samling

Dronningen har åbnet op for en lille del af sit private håndbibliotek, der huser hendes egen personlige billedsamling.

I årevis har de gemt sig blandt leksika og rækker med bøger og arkivdokumenter. Men kommer de frem i lyset, rummer de hver sin lille historie om det danske kongehus.

Der er tale om dronning Margrethes private samling af billeder.

Normalt befinder en stor del af dem sig på hendes såkaldte Håndbibliotek, der optager cirka tre kilometer hylder fordelt på både Christiansborg Slot og Amalienborg, og som er forbeholdt adgang for den siddende monark.

Men i forbindelse med. at bogen 'Dronning Margrethe' er blevet til, har kongehuset givet unik adgang til en lang række af billederne. Billeder, som i mange tilfælde viser den danske regent og hendes nære familie på en anden måde end de typiske tilrettelagte og opstillede fotos.

Nedenfor bringer vi ti udvalgte billeder fra bogen:

Den daværende prinsesse Margrethe og hendes forlovede, Henri Marie Jean André, greve de Laborde de Monpezat, blev gift samme år, som dette billede blev taget - 1967. En af deres store fælles interesser var musik og kunst. Derfor gav det sig selv, at den nye tronfølgegemal fik et klaver på sit arbejdsværelse i Christian IX’s Palæ på Amalienborg.
Dronning Margrethes far, kong Frederik 9., havde sine tre piger med på stranden ved Corselitze på Falster i sommeren 1943. Familien, som talte dronning Ingrid og senere også blev udvidet med Margrethes søstre, Benedikte og Anne-Marie, var ofte på ferie i Danmark.
Der er kun ét år mellem storebror Frederik (tv) og lillebror Joachim (th), som blev født i henholdsvis 1968 og 1969. Da de var små, var det vigtigt for dronning Margrethe og prins Henrik, at de ikke blev forskelsbehandlet. Det kom blandt andet til udtryk ved festlige lejligheder som her, hvor drengene var iklædt helt ens tøj.
Gennem det meste af sit liv har dronning Margrethe rejst og været nysgerrig på verden. I 1962, da hun var 22 år, besøgte hun Egypten med en dertilhørende tur til de verdensberømte pyramider.
Efter forlovelsen begyndte prinsesse Margrethe på istandsættelsen af Christian IX’s palæ, før de flyttede ind omkring deres bryllup 10. juni 1967.
En meget ung Margrethe med en grønlandsk klædedragt. Det var ikke før, hun var 20 år, at hun første gang besøgte Grønland.
Tronfølgeren var meget tæt knyttet til sin far, kong Frederik 9., og kongen viste ofte, hvor stolt han var af sin datter. Billedet her er taget i London i 1955 - det var kun to år efter, at den nye tronfølgelov var trådt i kraft, hvilket betød, at prinsesse Margrethe var den officielle tronfølger på trods af sit køn.
Den internationalt kendte, danske modeskaber Erik Mortensen var chefdesigner hos modehuset Balmain, og han forærede tronfølgeren denne kjole i anledning af hendes bryllup. Kjolen blev senere brugt ved blandt andet nytårstaffel i 1969.
Efter Anden Verdenskrig kunne kongefamilien igen vende tilbage til Gråsten, og de tilbragte sommerdagene ved Dynt Strand. Her i 1951.