Dronning Elizabeth dropper ægte pels: - Et stærkt budskab, siger kritiker

16x9
Dronning Elizabeth II ved den officielle åbning af parlamentet i London i 2008. Foto: Shaun Curry / Scanpix Denmark

Dronningen vil dog stadig kunne ses i de pelsede beklædningsgenstande, hun allerede har i garderoben.

Nu er det ikke længere nye, lange frakker og andet pelsbeklædt, der skal holde dronning Elizabeth II af Storbritannien varm i den kolde tid.

Det har dronningen besluttet, skriver hendes påklæderske gennem mange år Angela Kelly i sin nye bog, "The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe". Det skriver flere udenlandske medier som The Daily Telegraph og CNN.

- Hvis Hendes Majestæt skal deltage i et arrangement i særligt koldt vejr, vil det fra 2019 være falsk pels, der sikrer, at hun holder sig varm, lyder det i bogen.

Dronning Elizabeth er gennem tiden ofte blevet set offentligt i pels.
Dronning Elizabeth er gennem tiden ofte blevet set offentligt i pels. Foto: Daniel Janin / Scanpix Denmark

De gamle rober bevares

Den 93-årige dronning har ellers gennem sin tid i rampelyset ofte vist sin pelsede garderobe frem. Især har hun flere gange optrådt i en lang, brun pelsjakke, som hun første gang blev set i tilbage i 1960’erne.

Det er da heller ikke fordi, at dronning Elizabeth nu sender al pels væk fra slottet.

Af bogen fremgår det, at hun stadig vil bruge det pels-prydede tøj, hun i forvejen har i klædeskabet. Især de ceremonielle beklædningsgenstande vil forblive, som de er skabt.

Dronning Elizabeth har siddet solidt på tronen i Storbritannien siden 1952. Her ses hun til sin kroning, hvor hun bærer en hermelin-pelskåbe.
Dronning Elizabeth har siddet solidt på tronen i Storbritannien siden 1952. Her ses hun til sin kroning, hvor hun bærer en hermelin-pelskåbe. Foto: Files / Scanpix Denmark

Har været kritiseret for pelsbrug

Storbritannien var i 2000 det første land i verden, der af etiske grunde valgte at forbyde pelsdyravl.

Det britiske kongehus har da også flere gange været kritiseret af forskellige dyrerettighedsorganisationer for deres brug af pels. Derfor er dronningens beslutning om at droppe de omdiskuterede klæder meget vel modtaget hos organisationen Humane Society International.

Beslutningen er i tråd med den britiske ånd og tanker på området, siger administrerende direktør i organisationen Claire Bass:

- At vores statsoverhoved vælger at være 'pelsfri' sender et stærkt budskab om, at pels er gået helt af mode og ikke hører til 'Brand Britain', siger hun til den britiske avis The Daily Telegraph.

En talsperson fra Buckingham Palace har ifølge Harpers Bazer bekræftet dronning Elizabeths pelsfrie tiltag, der beskrives i Angela Kellys nye bog.

Dronning Elizabeth II efter besøg i St. Mary Magdalene kirke i det østlige England i juletiden 2010.
Dronning Elizabeth II efter besøg i St. Mary Magdalene kirke i det østlige England i juletiden 2010. Foto: Carl Court / Scanpix Denmark

**

Perspektiv

Designer Benedikte Utzon har syet minkkåben til Dronning Margrethe.
Designer Benedikte Utzon har syet minkkåben til Dronning Margrethe. Foto: Jørgen Jessen / Scanpix Danmark

Pels i det danske kongehus

Det danske kongehus har også flere gange oplevet at få kritik fra dyrerettighedsorganisationer.

Både kronprinsesse Mary og dronning Margrethes brug af rævepelse er faldet flere for hjertet, men opmærksomheden har også været rettet mod Frederik og Marys datter prinsesse Isabella. Tilbage i 2008 mødte det stor modstand fra organisationen Anima, at den dengang 16 måneder gamle pige var klædt i en minkvest.

I nyere tid har det sat sind i kog hos dyrerettighedsorganisationen PETA, at Mary på et besøg i Grønland var klædt i en jakke, der blandt andet var fremstillet af sælskind.

TV 2 har været i kontakt med det danske kongehus, der ikke har nogen kommentarer til hverken egne medlemmers eller den britiske dronnings holdninger til pels.

***