Madeleine er indirekte skyld i, at svensk kongehus skrumper, mener ekspert

Fra prinsessen selv lyder det, at hun er tilfreds med beslutningen, der betyder, at hendes børn ikke vil være en del af kongehuset.

Prinsesse Madeleine er de seneste år blevet kritiseret for ikke at være involveret nok i det svenske kongehus.

Det er sandsynligvis en af årsagerne til, at hendes tre børn og hendes bror Carl Philips to børn nu ikke længere er en del af kongehuset. Sådan lyder vurderingen fra kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, efter at det svenske kongehus mandag gjorde kong Carl Gustafs beslutning officiel.

- Der har været en debat om Madeleine, fordi hun de seneste år har været meget væk fra Sverige og boet i udlandet. Derfor er der blevet sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt hun arbejder nok for kongehuset, siger han.

Med beslutningen mister kongens børnebørn muligheden for at modtage apanage, men de fraskrives også forpligtelsen til at deltage i officielle pligter med den royale familie.

Arbejdede ikke nok for pengene

Prinsesse Madeleine har boet i udlandet ad flere omgange, men efter sit ægteskab med den engelsk-amerikanske forretningsmand Christopher O'Neill i 2013 har hun været mere ude end hjemme.

Hun har boet i både London og USA, og i dag bor familien i en 700 kvadratmeter stor villa i Miami i Florida med deres børn, Leonore, Nicolas og Adrienne.

Debatten om hende er opstået, på trods af at prinsesse Madeleine ikke modtager fast apanage, men blot modtager apanage for de kongelige pligter, hun deltager i. Hun er derfor formelt ikke forpligtet til at deltage.

Prinsesse Madeleine valgte at frasige sig en del af sin apanage for at kunne have tid med sine børn, fortalte hun i et interview med den svenske avis Expressen i 2018. Her ses hun med sin mand Christopher O'Neill og de tre små.
Prinsesse Madeleine valgte at frasige sig en del af sin apanage for at kunne have tid med sine børn, fortalte hun i et interview med den svenske avis Expressen i 2018. Her ses hun med sin mand Christopher O'Neill og de tre små. Foto: Henrik Montgomery / Ritzau Scanpix

Alligevel har hendes opførsel haft indflydelse på den generelle velvilje i befolkningen omkring det svenske kongehus, mener Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er derfor, at kongen tager valget nu. De er offensive og forsøger at komme en kritik af, at hans børnebørn også skal have kongehusets goder, i forkøbet, siger han.

Inspireret af Danmark

I Sverige er befolkningen generelt mindre positivt stemt, når det kommer til kongehuset, end i Danmark, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Siden 70'erne har der været en løbende diskussion om, hvorvidt landet helt skulle afskaffe kongehuset og gå over til at være en republik.

Og da det danske kongehus i 2016 valgte at melde ud, at det sandsynligvis kun er prins Christian, kronprinsparrets ældste søn, der kommer til at modtage apanage, var det endnu et skub i retning af mandagens udmelding.

- Det er en ny tendens, at de kongelige bliver målt og vejet meget på, hvad de gør. Befolkningen forlanger så at sige at få noget for de penge, det koster at drive kongehuset, siger Lars Hovbakke Sørensen.

**

Perspektiv

Debat om apanage i Danmark

Debatten om tilknytning til kongehuset og apanage til de royale familiemedlemmer rasede i Danmark forud for, at prins Joachims ældste søn, prins Nicolai, fyldte 18 år i 2016.

Året inden var flere politikere ude at sige, at der måtte være grænser for, hvem der kunne modtage årpenge. Særligt taget i betragtning at dronning Margrethe var nået op på otte børnebørn.

Derfor meldte kongehuset ud, at det aldrig havde været tanken, at andre end den direkte tronfølge skulle modtage apanage - altså kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste søn, Christian.

***

Madeleine er selv tilfreds med aftalen

Prinsesse Madeleine har mandag eftermiddag forholdt sig til sin fars beslutning.

På sin Instagram-konto skriver hun, at hun ser det som en meget positiv nyhed:

- Chris og jeg mener, at det er godt, at vores børn får en større mulighed for at forme deres eget liv som privatpersoner.

Det samme mener hendes bror, Prins Carl Philip.

- Vi ser det som noget positivt, da Alexander og Gabriel (prins Carl Philips børn, red.) vil have friere valg i livet, skrev Carl Philip ligeledes på Instagram.

Til dagens pressemøde om ændringen lød det, at familien havde taget beslutningen i fællesskab.