Royale

Kronprinsesse Mary kommenterer for første gang sin nye rolle

Dronning Margrethe, kronprinsesse Mary og kronprins Frederik på trappen foran Christiansborg til Folketingets åbning. Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Normalvis er det kun tronarvinger, der kan agere som rigsforstandere for regenten.

Onsdag blev kronprinsesse Mary udnævnt som rigsforstander.

Det skete på et statsråd, hvor dronning Margrethe fik tilslutning til forslaget, hvilket betyder, at kronprinsessen fremover vil kunne varetage dronningens forpligtelser som statsoverhovedet, når hun selv er forhindret.

I forbindelse med et arrangement på Frydenhøjskolen i Hvidovre fortæller kronprinsessen, at hun er meget taknemmelig for den nye rolle:

- Det er en stor ære, og jeg er dybt rørt over den tillid, der er blevet vist mig, siger hun ifølge B.T.

Før onsdag kunne dronningens forpligtelser som statsoverhoved varetages af kronprinsen som regent eller af prins Joachim og prinsesse Benedikte som rigsforstandere. Men nu kan kronprinsessen også varetage opgaven.

Kronprinsessen måtte underskrive erklæring

Normalvis er det kun tronarvinger og ikke deres ægtefæller, der kan agere som rigsforstandere for regenten.

Den regel stammer tilbage fra dengang, hvor kongen havde politisk magt, og man derfor ikke var interesseret i, at udefrakommende kunne overtage rollen.

Det er dog ikke første gang, at man har gjort en undtagelse. Dronning Margrethes mor, dronning Ingrid, blev også udnævnt til rigsforstander. Det skete dog først, da hendes mand kong Frederik 9. døde, og hendes datter blev udråbt til dronning.

Kronprinsesse Mary måtte underskrive en erklæring, om at ville overholde grundloven, før hun fik titel af rigsforstander.

Prins Henrik, der i mange år beklagede sig over sin rolle og manglende ligestilling som dronningens mand, blev aldrig rigsforstander.

Kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen mener, at kronprinsessen er blevet valgt på baggrund af sit "helt åbenlyse talent".

- Kronprinsessen er rigtig god til sit arbejde. Hun er velforberedt, velformuleret og imødekommende og god til at sige tingene på den rigtige måde, siger han.