Kronprinsesse Mary er blevet rigsforstander - men kronprinsen er stadig først i rækken

16x9
Kronprinsessen skriver sig ind i en række af rigsforstandere, som består af kronprinsen, prins Joachim og prinsesse Benedikte. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

At kronprinsessen netop nu er blevet udnævnt skyldes, at prins Joachim for en periode er flyttet til Paris med familien.

Onsdag blev kronprinsesse Mary udnævnt som rigsforstander.

Det betyder, at kronprinsessen nu kan varetage dronningens forpligtelser som statsoverhoved, nĂĄr dronningen selv er forhindret.

Intet tyder dog på, at den nyudnævnte rigsforstander kommer til at gøre brug af sin nye titel med det samme.

- Hvis dronningen er fraværende er det tronfølgeren, altså kronprins Frederik, der vil blive sat i stedet for, siger kabinetssekretær Henning Fode til TV 2.

En i rækken

Hvis kronprins Frederik ikke har mulighed for at træde til, vil man kigge på de tre rigsforstandere og vurdere fra gang til gang, hvem der bedst kan overtage opgaven, uddyber kabinetssekretæren.

Kronprinsessen skriver sig altså ind i en række af rigsforstandere, som også består af prins Joachim og prinsesse Benedikte. Når kronprinsen træder til, har han titel af regent.

Og flere forskellige aspekter kan blive afgørende for, hvem der trækker i dronningens arbejdshandsker.

- Det vil blandt andet komme an på, hvor lang en periode, der er tale om, hvordan det passer ind i deres kalendere, om vi har kunnet planlægge det i god tid, eller om rigsforstanderen skal træde til ved sygdom, siger Henning Fode.

BĂĄde prinsesse Benedikte, kronprinsessen, kronprinsen og prins Joachim kan nu varetage dronningens forpligtelser som statsoverhoved, nĂĄr hun selv er forhindret.
BĂĄde prinsesse Benedikte, kronprinsessen, kronprinsen og prins Joachim kan nu varetage dronningens forpligtelser som statsoverhoved, nĂĄr hun selv er forhindret. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

I prins Joachims fravær

At kronprinsessen netop nu tager rykket op i hierarkiet i kongehuset skyldes, at prins Joachim for en periode er flyttet til Paris med familien.

Her skal prinsen følge Frankrigs højst rangerende militære lederuddannelse.

- Prins Joachim er væk fra nu af og indtil næste sommer, hvor han deltager i et meget hårdt uddannelsesforløb. Det betyder, at han ikke kan komme hjem og fungere som rigsforstander, siger kabinetssekretæren.

Prins Joachim har stor erfaring fra militæret i Danmark.
Prins Joachim har stor erfaring fra militæret i Danmark. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Som rigsforstander vil kronprinsesse Mary blandt andet kunne tage imod statsbesøg og sidde i statsrådet.

Kronprinsessen måtte onsdag underskrive en erklæring om at ville overholde grundloven, før hun blev udnævnt.

**

Perspektiv

Kongen Frederik IX sammen med dronning Ingrid og prinsesse Anne - Marie
Kongen Frederik IX sammen med dronning Ingrid og prinsesse Anne - Marie Foto: Allan Moe / Scanpix Denmark

Sjældent - men ikke første gang

Normalt er det kun tronarvinger og ikke deres ægtefæller, der kan agere som rigsforstandere for regenten.

Den regel stammer, fra dengang kongen havde politisk magt, og man derfor ikke var interesseret i, at udefrakommende kunne overtage rollen.

Det er ikke første gang, at man har gjort en undtagelse. Dronning Margrethes mor, dronning Ingrid, blev også udnævnt til rigsforstander.

Det skete dog først, da hendes mand kong Frederik 9. døde, og hendes datter blev udråbt til dronning.

***