Royale

Billederne af Diana gik verden rundt for 22 år siden - nu går prins Harry samme tur

Den officielle tur i Afrika bringer minder om tiden før og efter prinsesse Dianas død.

Den britiske prins Harry blev fredag formiddag iført beskyttelsesvest- og maske, da han skulle se - og ikke mindst gå igennem - et delvist ryddet minefelt i det afrikanske land Angola.

Billederne fra det officielle besøg i landet vil for trofaste følgere af det britiske kongehus måske give deja-vu.

For 22 år siden var det nemlig billederne af prinsens mor, prinsesse Diana, på samme tur, der gik verden rundt.

Den dengang 35-årige hustru til tronarvingen prins Charles kæmpede i årevis for at bandlyse brugen af landminer, som er meget udbredte i Angola og har lemlæstet tusindvis af mennesker.

Men blot få måneder efter sin hjemkomst fra Afrika omkom hun i en af nyere histories mest omtalte trafikulykker, og hun nåede aldrig at se frugten af sit arbejde.

En særlig forbindelse til Afrika

Til gengæld kan hendes søn se, at nogle af de steder, prinsesse Diana besøgte i Angola, nu er skoler, huse og butikker på grund af indsatsen for at fjerne miner fra jorden.

Prins Harrys officielle besøg i Afrika er i det hele taget tydeligt præget af hans mors historie.

Torsdag var prins Harry i nabolandet Botswana, og her udtalte han, at besøget bragte minder frem.

I årene efter prinsesse Dianas død tog teenageren nemlig dertil, og han har siden besøgt landet utallige gange. Noget, han beskriver som både "en flugt fra virkeligheden" og "meningsfuldt".

- Nogle af mine tætteste venner bor her, og jeg tog hertil i 1997 og 1998, lige efter min mor døde, så det var et rart sted at komme væk fra det hele, siger han.

Det skal dog ikke forstås negativt, understreger han. Det har nemlig betydet, at han i dag "føler en dyb forbindelse til dette sted og til Afrika".

Noget, han også vil vise sin kone, hertuginde Meghan, og sønnen Archie, som også er med på turen - den første udlandstur, familien tager sammen, efter Archies fødsel i maj 2019.

Tog til Afrika på tredje date

Meghan, som har fået titlen hertuginde af Sussex efter ægteskabet med den britiske prins, er dog ikke med i Angola, men er blevet i Sydafrika sammen med sønnen.

Hun har dog allerede besøgt Botswana og opbygget et forhold til landet. Faktisk på parrets tredje date, på amerikanerens 36-årsfødselsdag, hvor prins Harry inviterede hende dertil.

- Vi camperede sammen under stjernerne. Hun kom og var sammen med mig i fem dage herude. Det var helt fantastisk, fortalte prins Harry under et interview i 2017, da deres forlovelse blev offentliggjort.

Desuden er den midterste diamant i hertugindens forlovelsesring fra Botswana. Udenom er der to diamanter, som har været prinsesse Dianas.

Det royale par har været i Afrika i fem dage, og der er endnu fem tilbage af deres officielle besøg.