Royale

Lokale i tårer over dronningens besøg

Dronningen selv føler en stor tilknytning til de danskere, der bor i Tyskland.

Det danske mindretal, som er bosat syd for grænsen, har netop nu royalt besøg.

Det er følelsesladet. Jeg er tysk statsborger, men jeg føler mig dansk

Pensionist Edvin Berdemann

Tirsdag lagde kongeskibet Dannebrog til kaj i Flensborg, og siden har den danske dronning Margrethe turneret rundt i Slesvig-Holsten forud for fejringen af 100-året for genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark i 2020.

Frem til fredag skal hun besøge danske kulturinstitutioner, virksomheder og lokale myndigheder.

Dronning Margrethe ankom med kongeskibet Dannebrog til Flensborg Havn tirsdag formiddag klokken 10.
På havnen stod massevis af mennesker og viftede med det rød-hvide flag.

For selvom genforeningen og fastsættelsen af den nuværende grænse er historie, har den stadig stor indflydelse blandt de mennesker, som officielt bor i Tyskland, men er vokset op med dansk kultur og føler sig som danskere.

- Det er noget meget smukt, at man kan være loyal borger i et land og samtidig have sit hjerte delvist et andet sted og høre med til den danske kultur. Det er meget smukt, lød det fra dronningen tirsdag.

Blev rørt til tårer

Betydningen af dronning Margrethes visit stod klart, da den 79-årige regent besøgte det danske alderdomshjem i Flensborg tirsdag formiddag.

Her var masser af lokale mødt op med danske flag for at se og hilse på hende.

- Det er det største, vi kan opleve, at dronningen kommer her til os, sagde en af de fremmødte, pensionisten Edvin Berdemann.

- Det er følelsesladet. Jeg er tysk statsborger, men jeg føler mig dansk, tilføjede han, tydeligt berørt af dronningens besøg.

Dronningen sang fællessang med beboerne på Dansk Alderdomshjem Flensborg under sit besøg.
Dronning Margrethe modtog en buket blomster fra beboeren Liselotte Wilms.

Det samme lød fra en af plejehjemmets beboere, Elke Svendsen, som beskrev sig selv som "55-60 procent dansk, og resten er tysk".

- Jeg er fan af dronning Margrethe. Jeg får helt tårer i øjnene, sagde hun.

Også dronning for mindretallet

Besøget er blevet tilrettelagt på dronning Margrethes eget initiativ og fortsætter med et minutiøst program de næste dage.

Tirsdag bød blandt andet på besøg hos Det Danske Generalkonsulat i Flensborg, som blev oprettet efter grænsedragningen i 1920 for at støtte det danske mindretal. Herudover besøgte hun Flensborg Rådhus, Duborg-Skolen og dens 540 elever og holdt middag på kongeskibet Dannebrog.

Masser af børn var fremme med de danske flag tirsdag formiddag. Der var også enkelte tyske flag at spotte imellem.
Tirsdag besøgte dronning Margrethe også Kobbermølle Industrimuseum i Harrislee.

Onsdag starter hendes dag med festgudstjeneste i Helligåndskirken i Flensborg, hvor en af de fem danske menigheder i Flensborg har til. Herefter skal dronning Margrethe blandt andet besøge Landdagen og spise frokost med delstatens ministerpræsident, Daniel Günther.

Derudover skal hun se Slesvig-Holstens universitetshospital, hvor der blandt andet er dansk-tyske forskningssamarbejder. Torsdag og fredag står på flere museumsbesøg og en reception.

Det bliver altså nogle travle dage for den danske dronning, inden hun sejler hjem fredag. Det er dog det hele værd, sagde hun tirsdag.

Til spørgsmålet, om hun også ser sig selv som dronning for danskerne syd for grænsen, svarede hun:

- Jo, det tror jeg nok, at jeg kan tillade mig at sige.